Kiitos, tuki ja palaute auttavat jaksamaan vapaaehtoistyössä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Suomen piirin järjestöpäällikkö Piia Hirvasoja-Korkiakoski sanoo, että vapaaehtoisille täytyy muistaa korostaa heidän toimintansa tärkeyttä.
Järjestöjen vapaaehtoisten jaksaminen puhututtaa alueellisessa kansalaisjärjestöakatemiassa, joka järjestetään Oulussa torstaina 7. marraskuuta. Mannerheimin Lastensuojeluliitossa ovat vapaaehtoiset toimineet jo 104 vuotta, Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeessa heitä aletaan rekrytoida ensi vuonna.
Mannerheimin Lastensuojeluliitossa oli mukana viime vuonna Pohjois-Pohjanmaalla lähes 2 000 vapaaehtoista. He toimivat perhekahviloissa, tukihenkilöinä ja sukupolvitoiminnassa mummeina ja vaareina.
Vapaaehtoisten jaksamisesta huolehditaan kertomalla mitä heiltä odotetaan, sopivilla tehtävillä sekä kouluttamalla.
”Kuulumisten vaihtaminen on tärkeä osa tukea. Tehtävien merkityksestä keskustellaan säännöllisesti ja vapaaehtoisille myös korostetaan heidän toimintansa tärkeyttä kuten kertomalla perhekahviloiden vaikutuksista perheiden arkeen. Vapaaehtoisten täytyy myös tietää keneltä voivat kysyä apua”, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Suomen piirin järjestöpäällikkö Piia Hirvasoja-Korkiakoski.
Vapaaehtoiset voivat osallistua virkistys- ja kohtaamistapahtumiin ja saada todistuksia ja digitaalisia osaamismerkkejä.
Kiireinen nykyaika lyö leimansa myös MLL:n vapaaehtoisten elämään. Heidän jaksamistaan auttaa oleellisesti tieto, että he voivat lopettaa tehtävänsä koska tahansa.
”Pitkäaikainen sitoutuminen on vähentynyt. Siksi satunnaiset pop-up-tehtävät ovat uusi tapa osallistua vapaaehtoistoimintaan”, sanoo Hirvasoja-Korkiakoski.
Kiitosta jaetaan ahkerasti
Oulu2026:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anette Eksymä kertoo, että kulttuuripääkaupungeissa vapaaehtoiset ovat olleet tapahtumien kasvot.
”Monelle he voivat olla ensimmäinen kohtaaminen kulttuuripääkaupunkivuoteen”, Eksymä huomauttaa.
Kulttuuripääkaupunkihankkeessa jaksamisen tukena ovat perehdytys, joka kattaa vapaaehtoisen oikeudet ja vastuut, sekä palaute, tuki ja kiitoksen kerkeä jakaminen.
”Mutta jos vapaaehtoinen on epävarma omasta roolistaan, kiitos ei riitä, vaan muidenkin tukemisen ja tekemisen perusteiden pitää olla kunnossa”, Eksymä sanoo.
Kulttuuripääkaupunkihankkeessa vapaaehtoisten osallistuminen on laajaa. Se kattaa tapahtumajärjestämisen, kansainvälisten vieraiden opastamisen, kuljetukset, markkinoinnin, someaktiivisuuden ja valokuvauksen. Satunnainen pop-up-vapaaehtoisuus pienissä osin on myös mahdollista.
Vapaaehtoisten rekrytointi ei ole vielä käynnissä vaan se alkaa keväällä 2025. Eksymä kertoo, että yliopistolla kansainväliset opiskelijat ovat jo osoittaneet innokkuutensa vapaaehtoistyöhön, sillä se tarjoaa heille mahdollisuuden myös harjoitella suomea.
Alueellinen kansalaisjärjestöakatemia 7. marraskuuta
- Kolmatta kertaa Oulussa järjestettävän alueellisen kansalaisjärjestöakatemian järjestää Oulun kaupunki yhteistyössä järjestöjen, oikeusministeriön, valtiovarainministeriön, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunnan kanssa.
- Ohjelmassa on muun muassa paneelikeskustelu paikallisesta kansalaistoiminnasta ja kansalaisjärjestöjen alueellisista toimintaedellytyksistä. Keskustelun vetäjänä toimii erityisasiantuntija Mikko Lehtonen oikeusministeriöstä ja keskustelijoina järjestöjen, Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton edustajat.
- Oulun kaupungintalon juhlasalissa järjestettävää tilaisuutta voi seurata verkossa tästä linkistä. Livelähetys päättyy kello 11.30.