Kiinnostaisiko kelluva asuminen Oulussa Hartaanselänrannalla?
Tullaanko Oulun asuntomessuilla 2025 näkemään myös kelluvaa asumista? Sen edellytyksiä selvitellään parhaillaan. Kuva: Asuntomessutoimisto.
Millaisia ovat kelluvat asunnot ja miksi sellaisessa kannattaisi asua? Asuntomessutoimiston projektipäällikkö Ritva Kuusisto kertoo Mun Oululle tarkemmin siitä, mitä kelluva asuminen tarkoittaa.
Koti suoraan veden äärellä
Kelluvat asunnot ovat ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja koteja, joiden perustukset kelluvat vedessä. Asuntolaivasta poiketen niitä ei ole suunniteltu liikutettaviksi, vaan asunnolle vuokrataan tontti vesialueelta samaan tapaan kuin maalle sijoittuville asuinrakennuksille. Perustus liitetään olemassa oleviin kunnallistekniikan verkostoihin.
”Kelluvan kodin etuna on tietysti se, että pääsee ihan veden ääreen”, kertoo Kuusisto.
Kelluvissa asunnoissa kodista aukeaa esteetön vesimaisema, sillä edessä ei ole puita tai muita rakennuksia. Hartaanselänrannassa on myös mahdollista saada venepaikka ihan kodin kylkeen, joten vesillä liikkuminen käy helposti.
Hartaanselänrannalla kelluviin asuntoihin pyritään rakentamaan myös terasseja ja parvekkeita tai kattoterasseja. Asunnoille järjestetään oma jätehuoltopiste ja ulkoiluvälinevarasto rannalle asuntojen läheisyyteen.
Taloa kannattelee perustusponttoni
Perinteisten perustusten sijaan kelluvat talot tehdään perustusponttonin päälle. Tyypillisesti kelluvat asunnot rakennetaan mahdollisimman valmiiksi talotoimittajan tiloissa ja toimitetaan rakennuspaikalle, jossa ne nostetaan paikalle uitetun perustuksen päälle.
”Ajattelen, että kelluvan kodin etuna voisi olla myös sen ekologisuus, kun tontilla ei tarvitse tehdä kaivuutöitä ja kuljettaa maata paikasta toiseen”, pohtii Kuusisto. ”Oletan, että myös talon purkaminen on aika helppoa, ja talo voidaan siirtää halutessa muualle.”
Kelluvaan asumiseen soveltuva talo voidaan tilata miltä tahansa talovalmistajalta. Perustusponttonin valmistaminen on kuitenkin erityisosaamista, jota löytyy Suomessa vain muutamalta tekijältä. Hartaanselänrannan kelluvien asuntojen ponttonit valmistaa Marinetek, jonka käsialaa ovat esimerkiksi Allas Seapoolin kelluvat elementit Helsingissä.
Mallia Helsingistä ja Loviisasta
Kelluvien asuntojen suunnittelua ei tarvitse Oulussa aloittaa tyhjästä, sillä esimerkkejä vastaavista rakennuskohteista löytyy tällä hetkellä jo muualta Suomesta.
Helsingin Kalasataman Verkkosaaressa suunnitelmat ovat pitkällä, ja alueelle tullaan rakentamaan jopa kelluvia kerrostaloja. Myös Loviisan asuntomessuilla 2023 tullaan näkemään kelluvia asuntoja.
”Oululaiset päättäjät olivat myös näistä kelluvista asunnoista selvillä ja tietoisia, kun kaavoituksen luonnosvaiheessa pidettiin heidän kanssaan seminaari”, kertoo Kuusisto.
Myös maailmalta löytyy runsaasti esimerkkejä kelluvasta asumisesta.
”Ulkomailla, esimerkiksi Arabian niemimaalla on toteutettu isojakin kokonaisuuksia. Euroopassa muun muassa Amsterdamissa on kelluvia omakotitaloja”, Kuusisto valaisee.
Vaakunanrannan soveltuvuus selvitetään perusteellisesti
Oulun tulevalla asuntomessualueella kelluvat kodit sijoittuvat Vaakunanrantaan. Paikka valikoitui muun muassa veden riittävän syvyyden ja suojaisuuden perusteella.
”Koska alueella kasvaa aika runsaasti lietetatarta, se rajoittaa rakennuspaikkoja. Ponttonin pitää mahtua kellumaan. Matalilla ranta-alueilla se johtaisi ruoppauksiin”, kertoo Kuusisto.
Vaakunanrannassa tehdään asuntojen turvallisuuden varmistamiseksi perusteelliset tutkimukset paikan olosuhteista. Ennen hankkeeseen ryhtymistä selvitetään tuuli-, virtaus- ja maaperäolosuhteiden soveltuminen kelluvien asuntojen rakentamiseen.
Kysely on herättänyt jo runsaasti kiinnostusta
Asuntomessutoimiston kysely on lähtenyt liikkeelle vilkkaasti ja kiinnostus kelluvaa asumista kohtaan näyttää Oulussa olevan korkealla.
”Olen aika yllättynyt siitä, että siellä on jo toista sataa vastausta. Ennakkoluulottomuutta näyttää löytyvän aika paljon”, kertoo Kuusisto.
Hartaanselänrannan suunnitteluaikataulu etenee syksyn mittaan niin, että tontinluovutuksia päästään tekemään ensi vuoden puolella.
”Asemakaavaehdotus on vuoden loppupuolella, toivottavasti lokakuussa, lautakunnassa”, tarkentaa Kuusisto. ”Siinä sitten paikkojen pitäisi olla määriteltynä.”
Lisätietoa kelluvasta asumisesta löydät Asuntomessujen kyselystä, joka on avoinna syyskuun puoleen väliin saakka.