Kesäkuussa Marko Kilpeläinen astuu sisälle Ympäristötaloon

”En rymistele sisään valmiiden teesien kanssa”, kertoo tuleva yhdyskuntajohtaja Marko Kilpeläinen asettumisestaan Ouluun. Kuva: Kilpeläisen kotialbumi

Julkaistu: Kirjoittaja: Martti Johannes Holma

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hakemusta Oulun kaupungin yhdyskuntajohtajaksi Marko Kilpeläinen kirjoitti innostuneella mielellä.

”Mietin kyllä muutoksen vaikutusta perheeni elämään sekä miten julkinen hakeminen vaikuttaa nykyiseen työhöni. Olen siihen hyvin sitoutunut. Toisaalta tunne oli vahva, että Oulun tarjoamaa tilaisuutta ei voi jättää katsomatta”, hän kertoo.

Yrityselämän tarpeet korostuvat

Kilpeläinen puhuu edelleen Porista, ennen lähtöään Reposaareen kalasataman yrittäjien tapaamiseen.

Oulu on uudelle kaupunkilaiselle tuttu monella tapaa. Kilpeläinen on diplomi-insinööri kaupunkimme yliopiston rakentamistekniikan osastolta vuodelta -96. Lisäksi hän on käynyt Hiukkavaarassa armeijan.

Nykyisin viidenneksi suurin suomalainen kaupunki tietysti houkutteli. Toki Kilpeläisen toimialalla yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa on myös menossa merkittäviä tulevaisuuden hankkeita.

”Oli sattumaa, että haastattelussa korostin yrityselämän tarpeita sekä ennakoivaa huomioimista. Oulussa näitä olikin jo edistetty Yritysmyönteinen Oulu -toimeenpano-ohjelman valmistelulla”, Kilpeläinen huomauttaa.

Kaupunkikeskusta tarvitsee asukkaita ja palveluita – lisää

Yhdyskuntajohtajamme on virkamiesmatkallaan oppinut, että uutta aloitetaan perehtymällä.

”En rymistele sisään valmiiden teesien kanssa. Olen muutenkin maalaisjärkinen keskitien kulkija ja minua on aina kiitelty hyvästä taloudenhoidosta.”

Mutta mitä tuleva yhdyskuntajohtaja oikeasti miettii yliopiston Raksilaan muutosta? Täsmällisesti sanottuna näin:      

”Vahvojen näkemysten tueksi perehdyn asioihin kunnolla. Hankkeiden toteuttamisessa tulee huomioida kaupungin taloustilanne. Lisäksi kaupungin sisäiset keskustelut johdon, asiantuntijoiden ja poliittisten päättäjien sekä vuoropuhelu elinkeinoelämän, yliopiston ja hankkeen eri osapuolien kanssa ovat minulle tärkeitä.”

Kilpeläinen kannattaa keskustan ja Oulun elinvoimaisuuden näkökulmasta hankkeita, jotka lisäävät elinvoimaa ja joissa taloudellinen panostus vastaa hyötyjä.

”Keskustan elinvoimaisuus tarvitsee lisää asukkaita, yrityksiä ja palveluita. Yliopiston osittaisellakin muutolla on vaikutuksia myös Linnanmaan alueeseen”, Kilpeläinen sanoo.

Vähän mukavuusalueen ja totutun yli

Tulevaisuudessa Kilpeläinen näkeekin Oulun merellisenä yliopistokaupunkina. Siihen tavoitteeseen tarvitaan myös luovaa ajattelua.

”Se tarkoittaa, että pitää mennä mukavuusalueen ja totutun yli. Joskus tekemisiä voisi myös vähän yksinkertaistaa”, hän sanoo.

Kestävän kaupungin tuleva yhdyskuntajohtaja harkitsee tosissaan sähköautoa.

”Lisäksi olen koko aikuisikäni kierrättänyt roskani ja pyrkinyt vähentämään energian käyttöä. Erityisesti nyt myös koronan taloudellisten vaikutusten takia pyrin suosimaan kotimaisia tuotteita ja matkustamaan kotimaassa. Käytän mielelläni junaa aina, kun se on mahdollista”, kertoo Kilpeläinen.

Muutto tuntuu paluulta

Yhdyskuntajohtaja on kotoisin Kuhmosta. Tytär opiskelee Oulussa lääkäriksi. Omilta opiskeluajoiltaan Kilpeläisellä on hyvät Oulu-muistot.

”Liikunta oli vahva osa opiskelijan arkeani. Karate-seurasta sain hyviä ystäviä, joistakin elinikäisiä.”

Ouluun muuttaminen tuntuu kotiin paluulta. Tyttären kanssa Kilpeläinen kävi viime viikolla katsomassa uudesta kotikaupungista asuntoa.  

Työt Ympäristötalolla alkavat kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Samalla vaihtuvat Kilpeläisen henkikirjat Ouluun.