Kaupunkitilojen ylivalaisusta halutaan eroon – Oulun yliopisto kutsuu asukkaat kertomaan kokemuksistaan

Kaupunkitilojen valon määrään ja laatuun on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kuva: Harri Tarvainen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunkialueiden valaisussa on alettu korostaa määrän sijaan laatua, sillä ylivalaisun on todettu haittaavan sekä ihmisen että luonnon hyvinvointia. Oulun yliopistossa pyritään kehittämään kaupunkien valaistussuunnittelua asukkaiden avulla.

Valon määrä kaupunki- ja taajama-alueilla todennäköisesti vähenee tulevaisuudessa, sillä ylivalaisu ja jopa niin sanottu valosaaste häiritsee monia, ja valaistuksen vähentämiseen on myös energiataloudellisia syitä. Oulun yliopistossa näitä asioita pohditaan keväällä käynnistetyssä Kestävän pimeän kumppanuudet -hankkeessa.

”Tarkastelemme valaistusolosuhteita valon, hämärän ja pimeän jatkumona, jossa jokaisella on oma funktionsa turvallisessa, elämyksellisessä ja hyvinvointia tukevassa ympäristössä”, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja, apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopiston tiedotteessa.

”Samalla pimeä ja hämärä, jotka ovat tähän asti jääneet yleensä suunnittelun ulkopuolelle, voidaan tuoda tietoisesti ja hallitusti osaksi kaupunkivalaistuksen kokonaisuutta.”

Pihlajaniemen mukaan tavoitteena ei ole vähentää keinovaloa kaikkialta, vaan löytää valon ja pimeyden välille ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä tasapaino. Laadukkaassa kaupunkivalaistuksessa myös matalampia valaistusvoimakkuustasoja voidaan käyttää turvallisesti, kun huomioidaan valaistuksen häikäisemättömyys, oikea mittakaava ja suuntaus, valon sävyjen ja voimakkuuksien yhteensovittaminen sekä säädettävyys.

Pimeä ja hämärä, jotka ovat tähän asti jääneet yleensä suunnittelun ulkopuolelle, voidaan tuoda tietoisesti ja hallitusti osaksi kaupunkivalaistuksen kokonaisuutta.
Apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi, Oulun yliopisto

Hankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä kaupunki- ja kuntaorganisaatioiden tietoisuutta ja osaamista kaupunkivalaistuksen suunnittelusta, tilaamisesta ja toteutuksesta.

”Kaupunkivalaistuksen suunnittelu vaatii monialaista asiantuntemusta, jota harvoin on yksittäisessä organisaatiossa kattavasti edustettuna. Kumppanuuksien kautta pienetkin kuntaorganisaatiot voivat hyödyntää erilaisten suunnittelu- ja toteutusorganisaatioiden vahvuuksia sekä tehdä osallistavaa yhteistyötä paikallisten asukkaiden, yhteisöjen, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa”, Pihlajaniemi sanoo.

Asukkaille havaintokävelyjä

Tämän syksyn aikana asukkaat Oulussa sekä Kuusamossa, Iissä ja Nivalassa voivat kertoa kokemuksistaan valaisusta yliopiston tutkijaryhmälle. Kokemuksia pimeän ajan ympäristöistä kerätään havaintokävelyillä ja karttakyselyllä. Ympäristöjen valoisuustasoja mitataan luminanssikuvauksilla.

Oulussa yleisölle avoin havaintokävely järjestetään 8. lokakuuta. Havaintokävelyllä keskustellaan paikkojen erilaisista tunnelmista ja havainnoidaan pimeän ajan kaupunkiympäristöä eri aistein. Tarjolla myös tietoa kaupunkivalaistuksen nykytilasta sekä lämmintä juotavaa.

Lisäksi lokakuussa avautuu Kerro kaupunkipimeässä -karttakysely, jossa osallistujat voivat merkitä karttaan tutkimuspaikkakuntien hyviä ja huonoja pimeän ajan paikkoja sekä kertoa, mikä niistä tekee sellaisia. Kyselyn avulla kootaan uutta tietoa asukkaiden kokemuksista pimeissä ja hämärissä ympäristöissä sekä asenteista pimeyttä kohtaan.

Kestävän pimeän kumppanuudet on Oulun yliopiston arkkitehtuurin- ja tuotantotalouden yksiköiden hanke, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Hanke toteutetaan vuosina 2024–2026.

Lue myös