Kaupunki pohtii, mihin käytetään kiinteistökauppojen jättipotti – vaihtoehtoja esitellään vielä ennen kesälomia
Oulun kaupungin talouteen 165 miljoonaa euroa tuo mukavan lisän, mutta mitä rahoilla voi ja kannattaa tehdä? Oulun kaupungin konsernijohtaja Ari Alatossava toteaa, ettei rahojen kanssa ole kiire, vaan parhaillaan puntaroidaan parhaita vaihtoehtoja, päätöksiä ei ole tarkoitus tehdä ainakaan ennen lomia.
“Eri vaihtoehtoja on tarkoitus viedä kaupunginhallituksen kokoukseen 27. kesäkuuta infona, mutta päätöksiä rahojen käyttökohteista ei vielä tässä vaiheessa päätetä. Kartoitamme parhaillaan, millaisia taloudellisia hyötyjä eri vaihtoehdoissa olisi”, Alatossava muotoilee.
Vaihtoehdot kuulostavat kuntalaisenkin korvaan tutulta: lyhennetään velkoja, sijoitetaan tai investoidaan johonkin isompaa.
“Tutkimme nyt lainojemme ehtoja, millaiset lainat ja korkosuojat olisi edullista maksaa nyt pois. Rahat voisi myös sijoittaa siten, että rahat olisi helppo saada käyttöön tarvittaessa. Oulun kaupungin investointiohjelma puolestaan on niin iso, että koko summan saisi siihenkin käytettyä”, Alatossava toteaa.
Rahojen lopullinen käyttötapa voi olla yhdistelmä kaikista vaihtoehdoista. Lainojen lyhentämistä koko summalla Alatossava ei näe kannattavana vaihtoehtona.
“Yleisesti lainoissamme on edullinen korko ja korot ovat nyt nousussa, joten lainojen maksu kokonaan pois ei olisi järkevää. Kohta joutuisimme neuvottelemaan uutta lainaan kovemmalla korolla, jos meinaamme toteuttaa investointejamme”, Alatossava pohtii.
Investointia elinvoimaan
Samoilla linjoilla Alatossavan kanssa on Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok). Hännisen mielestä paras sijoituskohde rahoille olisi investointi kaupungin elinvoimaan.
“Moni varmasti miettii, mitä tällaisella rahasummalla voisi tehdä. Itse näen, että on kolme vaihtoehtoa: investoida kaupungin elinvoimaan, maksa lainoja pois tai laskea veroprosenttia. Näistä kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa ovat sellaisia, joilla saadaan pitkäkestoista hyötyä kaupungin talouteen, mutta näiden kolmen vaihtoehdon yhdistäminen sopivassa suhteessa lisää elinvoimaa ja ostovoimaa.”, Hänninen toteaa.
Oulun kaupungin hyvinvointikiinteistöjen kaupasta saaduilla myyntivoitoilla satsataan todennäköisesti myös tulevaisuudessa kuntalaisten hyvinvointiin. Kaupungin investointiohjelmassa on luvassa korjausta niin Museo- ja Tiedekeskus Luupin, kuin Oulun kaupunginkirjastonkin tiloihin. Asemakeskus etenee jo täydellä höyryllä ja suunnittelupöydillä valmistellaan myös monitoimiareenaa. Vaikka 165 miljoonaa ei menisikään suoraan näihin hankkeisiin, kaupungin varallisuus näiden projektien osalta on ainakin asteen verran paremmalla tolalla.