Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen: jokainen vastaa omasta käytöksestään ja puheestaan valtuustossa

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen toivoo huomion kiinnittyvän jatkossa varsinaisiin asiasisältöihin ja päätöksentekoon. Kuva: Sanna Krook.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen, millä mielin katsot tulevan maanantain valtuuston kokoukseen?

”Oikein luottavaisin mielin. Meillähän on siinä vuoden tärkein kokous, eli budjettikokous alkamassa. Uskon, että kokouksessa tulee paljon hyviä ajatuksia ja esityksiä juuri talouden tasapainottamiseen liittyen. Isoimmat kysymykset ovat nyt, miten oululaisten ihmisten palvelut pystytään turvaamaan, tuottamaan ja samalla myös tasapainottamaan taloutta.”

Onko kaupunginvaltuuston kokousten pelisäännöissä mielestäsi tarkistamisen varaa?

”Jokainen valtuutettu tietää mitä kuntalaissa, hallintosäännössä ja Oulun kaupungin eettisessä ohjeistuksessa sanotaan. Eettisiä ohjeita jopa tarkasteltiin ennen edellisen kokouksen alkua valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnassa ja puhuttiin kokouskäyttäytymisestä. Ihmiset kyllä tietävät, miten pitäisi käyttäytyä ja mikä on oikein tai väärin”, toteaa Hänninen.

”Sääntöjä kirjoittamalla tätä asiaa ei saada järjestykseen, vaan sillä tavalla, että jokainen valtuutettu itse vastaa omasta käytöksestään ja puhumisestaan. Jokaisen tulisi sisäistää jo olemassa olevat säännöt ja ohjeet. Kultainen sääntö tässäkin tietysti on, että tee lähimmäisellesi niin, kuin haluaisit itsellesi tehtävän”, Hänninen lisää.

”Ja kun ihmisille on annettu mandaatti olla kaupunginvaltuustossa, sehän tarkoittaa sitä, että silloin kun puhutaan otsikon asiasta eikä loukata ihmisiä tai ihmisryhmiä, on valtuutetulla puheoikeus.”

Miten aiot pitää seuraavan kokouksen kasassa, mitkä ovat lääkkeesi kurinpitoon?

”Jos puhutaan kurista ja järjestyksestä, niin valtuuston kokous on erittäin huono paikka niiden opetteluun. Silloin ollaan jo myöhässä”, hymähtää Hänninen. 

”Nythän väki on myös omissa kodeissaan, eikä valtuustosalissa. Minulle on muuten usein sanottu, että miksei ammattisotilas, majuri ja olympianyrkkeilijä kanna ihmisiä pihalle. Olen vastannut, että en tiedä missä he asuvat”, nauraa Hänninen.

”Vakavasti puhuen, osa suuresta yleisöstä ei siis vielä tiedä, että kokoukset ovat nyt hieman erilaisia. Ihmiset osallistuvat kokoukseen etäyhteyksin kotoaan. Ja se erityispiirre, mikä viime kerralla tuli testattua oli, että mikrofonit eivät menneet pysyvästi kiinni puheenvuoron jälkeen. Valtuutettu saattoi avata mikrofoninsa uudelleen. Se asia on nyt korjattu.”

”Edelleen tulemme puheenjohtajien kanssa käyttämään kuntalain mukaisia lääkkeitä: Puheenvuoron tulee pysyä asiassa, käsiteltävän asian otsikon aiheessa, eikä loukata ihmisiä, eikä ihmisryhmiä. Jos tulee ylilyöntejä, keinot ovat varoitus, kokouksesta poistaminen ja kokouksen keskeyttäminen. Tätä tulemme tarvittaessa terävöittämään.”

Miten jatkossa siis pystytään välttämään viime valtuuston kokouksen kaltaiset riitatilanteet?

”Olemme saaneet parannuksia aikaan. Valtuutettu ei voi enää kesken toisen valtuutetun puheenvuoron alkaa häiriköimään tai puhumaan epäasiallisesti, ilman puheenvuoroa. Kun meidän johtokeskuksesta laitetaan mikki kiinni, niin valtuutettu ei saa sitä enää itse auki. Tekniikka on nyt siltä osin kunnossa”, vakuuttaa Hänninen.

”Mikäli puheenvuorossa ryhdytään loukkaamaan ihmistä tai ihmisryhmää, laitetaan mikki kiinni, että puhe pysyy toisia ihmisiä arvostavana ja kunnioittavana, kuten kuntalakikin sanoo.”

Korona-aika lienee lisännyt valtuutettujen keskusteluntarvetta – pitäisikö kokousten lisäksi järjestää iltakouluja, jossa tätä tarvetta voitaisiin purkaa?

”Meillähän oli edellisellä valtuustokaudella perjantaikahveja ja iltakouluja. Mutta se oli ajankäytöllisesti ongelma – osa poliitikoista koki, ettei aikaa riitä kaikkeen. Tällä kaudella politiikkapäivä on maanantai, jolloin myös kansanedustajilla on maakuntapäivä ja he pystyvät osallistumaan.”  

”Pitkiä kokouksia on, mutta jokainen voi vaikuttaa siihen terävöittämällä omia puheenvuorojaan”, Hänninen lisää.

Pääministeri Sanna Marin tuli Tampereen kaupunginvaltuustossa tunnetuksi tiukasta tyylistään. Mitä mieltä olet tämän kaltaisesta puheenjohtamisesta?

”Marinin johtaman kokouksen kohdassa, jota on nähty mediassa ja nostettu esimerkiksi, käsitellään asian pöydälle panemista. Totta kai silloin pitää rajata tiukasti, kun ei puhuta perusteluista, vaan siitä, laitetaanko asia pöydälle vai ei. Sanna Marin on hyvin selkokielinen ja määrätietoinen ihminen, ja hän toimi siinä hetkessä hyvin. Mutta tuota pätkää ei voida verrata tilanteeseen, jossa ollaan etänä, käsitellään otsikon asiaa, eikä puhuta vain pöydälle panosta ja tekniikka ei toimi. Livekokouksessa ja etäkokouksessa on eronsa.”

Miten edellisen kaupunginvaltuuston kokouksen käänteet ovat mielestäsi vaikuttaneet politiikan kiinnostavuuteen ja arvostukseen Oulussa?

”Näillä teoilla ei varmaankaan kunnioitusta ja arvostusta tule lisää, mutta ne ovat yksilötapauksia. Ei voida sanoa, että koko valtuusto käyttäytyy huonosti. Hyvin pieni osa valtuutetuista on käyttäytynyt huonosti jossain kokouksessa. Jokainen voi katsoa itse valtuuston lähetykset Ouka.fi-sivuilta ja todeta, että suurin osa – lähes kaikki valtuutetuista – osaa käyttäytyä ja käyttää sellaista puheenpartta, joka ei loukkaa ihmisiä tai ihmisryhmiä. Poikkeus on nyt vahvistanut säännön, ja tästä mennään eteenpäin.”

”Selkeästi myös huomaa, että mielenkiinto politiikkaa kohtaan on kasvanut. Puheluita on tullut huomattavasti enemmän viimeisen parin viikon aikana. Jos keskityttäisiin johonkin muuhunkin jatkossa, kuin siihen miten käyttäydytään valtuustosalissa, niin se olisi hyvä. Olisi hyvä päästä siihen, että keskustelun painopiste olisi asiasisällöt ja päätöksen teko. Toivoisin, että ihmiset olisivat aidosti kiinnostuneita niistä asioista, mitä siellä käsitellään.”

Lue myös