Kaupunginsairaala kaipaa sairaanhoitajien sijaisia

Oulun kaupunginsairaalassa sairaanhoitaja myös suunnittelee ja arvioi hoitoa käytännön hoitotyön lisäksi. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pienestä hakijamäärästä palvelusesimies Teija Husso arvelee, että valmistuvat sairaanhoitajat eivät ennättäneet tähän joulun ajan hakuun.

Lähihoitajien rekrytoimisessa ei ole vaikeuksia eikä pula sairaanhoitajista ole vaikuttanut kaupunginsairaalan toimintaan. Kaikki sairaanhoitajien vakituiset tehtävät on siellä täytetty. Sen sijaan sairaanhoitajan sijaisia tarvitaan.

Erikoissairaanhoito, kotihoito ja yksityinen puoli vetävät

Kaupunginsairaala on noin 300 työntekijän naisvaltainen työyhteisö mikä tarkoittaa perhevapaita ja äitiyslomia.

”Vuodessa meillä pyörähtää lähes 100 sijaista ja sijaisuudet ovat pitkiä”, sanoo kaupunginsairaalan palvelupäällikkö Päivi Sydänmaa.

Sairaanhoitajien hakumäärät ovat Sydänmaan mukaan valtakunnallisestikin pienet. Erikoissairaanhoito ja kotihoito työllistävät kuten yksityisetkin.

”Ammatillisen kehittymisen kannalta on toki hyvä, että nuoret haluavat nähdä monia työpaikkoja”, hän lisää.

Työkiertomahdollisuudet ja ilmapiiri toimivat

Sydänmaa huomauttaa kaupunginsairaalan työn monipuolisuudesta ja kehittymisen mahdollisuuksista talon sisällä.

”Meillä on 11 eri osastoa, on päivystysosastoja, sisätauti- geriatrisia osastoja, palliatiivinen osasto, kuntoutusosasto, psykogeriatrian osasto ja päihdeklinikka. Sairaanhoitaja voi oman mielenkiinnon mukaan lähteä työkiertoon. Käytännön harjoittelujaksojen jälkeen meille yleensä työllistyvät myös fysioterapeutit ja toimintaterapeutit. Käytettävissä on myös hygieniahoitajan asiantuntemus eli työhön saa moniammatillista tukea.”

Yhteistyö lääkärien kanssa on koettu hyväksi. Viimeisimmän Kunta10-tutkimuksen mukaan työilmapiiri on kaupunginsairaalassa kunnossa.

Osaaminen varmistetaan näytöillä sairaalassa

Kaupunginsairaalassa lääkehoito on keskeistä, joten sairaanhoitajalla pitää olla laajat lääkeluvat kunnossa.

”Sairaanhoitaja myös suunnittelee ja arvioi hoitoa sen käytännön toteutuksen lisäksi. Osaaminen varmistetaan lääkekokeella ja näytöillä”, sanoo Sydänmaa.

Kaupunginsairaalassa on käytössä autonominen työvuorosuunnittelu. Se tarkoittaa, että työntekijät suunnittelevat itse työvuoronsa yhteisesti sovituilla säännöillä.

”Kokemukset ovat hyvät ja se on koettu mielekkääksi”, tietää palveluesimies Husso.

Ideointisessioista vauhtia hoitajapulaan

Viime vuoden lopulla Business Oulu sai yhteydenottoja useilta hoiva-alan yrityksiltä ja Oulun kaupungin hyvinvointipalveluilta hoiva-alan osaajapulasta.

Erityisesti tarvetta on lähihoitajille vammaispalvelujen, kehitysvammaisten sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalveluissa sekä ikäihmisten palveluissa.

Ratkaisuna Business Oulu järjestää tänä talvena ideointisession hoiva-alan yrittäjille, kouluttajille ja muille alan yhteistyöverkostoille. Ensimmäisen kerran Howspace-alustalla tavataan 26.1. Silloin käsitellään keinoja vastata osaajapulaan kolmessa työpajassa. Niitä ovat alan tapahtumat, hoitotyön houkuttelevuuden lisääminen sekä koulutukset ja valmennukset.