Kaupunginjohtaja Alatossava: ”Tämä kierre pitää saada loppumaan”

Poliisin ja Oulun kaupungin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona puhuivat nuorisopäällikkö Jarmo Laitinen (vas.), kaupunginjohtaja Ari Alatossava, apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta ja rikosylikomisario Markus Kiiskinen. Kuva: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki haastaa hallituksen mukaan rasisminvastaiseen työhön ja toimenpideohjelman tekoon yhdessä kuntien kanssa. Kaupunki tuomitsee jyrkästi viimeaikaiset väkivallanteot ja rasismin, mutta muistuttaa yhdessä poliisin kanssa, että Oulussa on edelleen turvallista olla ja elää.

”Viimeaikaiset tapahtumat Oulussa ovat olleet poikkeuksellisia, järkyttäviä ja surullisia”, sanoi Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava keskiviikkona kaupungin ja poliisin pitämässä yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Se järjestettiin, koska Oulussa on viime viikkoina ollut huolestuttavan paljon väkivaltarikoksia, muun muassa muutaman päivän sisällä kaksi alustavien tietojen mukaan rasistisella motiivilla tehtyä puukotusta kauppakeskus Valkeassa.

Alatossava painotti, että kaikilla oululaisilla riippumatta iästä, sukupuolesta, rodusta tai uskonnosta on perusoikeus turvalliseen tilaan ja elämään kaupungissa.

”Kaupunki, sen johto, poliittiset ryhmät – me kaikki – tuomitsemme kaikenlaisen väkivallan ja rasismin kaupungissamme. Tämä kierre pitää saada loppumaan”, Alatossava sanoi.

Tämä asia pitää ottaa vakavasti koko Suomessa ja myös maan hallituksessa.
Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava

Kaupunginjohtaja muistutti, että rasismissa ja erilaisten ääriliikkeiden nousussa on kyse Oulua laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, jota vastaan on taisteltava yhteistyöllä.

”Tämä asia pitää ottaa vakavasti koko Suomessa ja myös maan hallituksessa”, Alatossava vaati.

”Meidän toiveemme on, että yhdessä valtion kanssa käynnistämme rasismin vastaiset toimet ja toimenpideohjelman, joka palvelee paitsi Oulua, myös koko Suomea. Haluamme, että hallitus vie tätä voimallisesti eteenpäin, sitä resursoidaan riittävästi ja myös paikallisesti.”

Valtioneuvostolla on tällä hetkellä luonnos rasismin torjumisen ja yhdenvertaisuuden edistämisen toimenpideohjelmaksi, johon Oulun kaupunki on antanut lausuntonsa. Lausunnossa todetaan, että kuntien roolia ei ole tunnistettu toimenpideohjelmassa hyvin ja suuri osa toimenpiteistä on ministeriöiden erilaisten työryhmien käsissä. Toimenpiteiden vaikuttavuus jää toteutumatta, jos kunnat jätetään ulkopuolelle: ainakin suurimmat kunnat tulisi ottaa mukaan. Lisäksi toimenpideohjelmasta ei löytynyt vihapuheen kitkemiseen liittyviä toimenpiteitä, mikä tulisi korjata.

Valvontaa lisätään

Myös Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta totesi, että viimeaikaisia väkivallantekoja kauppakeskus Valkeassa voi luonnehtia poikkeuksellisiksi ja vakaviksi. Molemmissa puukotustapauksissa on Karnarannan mukaan selkeitä viitteitä rasismiin ja tietynlaisiin viharikoksiin.

”Väkivalta tahtoo synnyttää aina lisää väkivaltaa, ja helposti tulee väkivallan kierteitä, kuten tässäkin näyttää tapahtuneen. Tällainen kierre meidän pitää pystyä keinolla millä hyvänsä pysäyttämään”, Karnaranta totesi ja muistutti, että ihmisillä on oikeus erilaisiin mielipiteisiin, mutta ei väkivaltaan eikä rasistisiin tekoihin.

Karnaranta kertoi, että poliisi kohdistaa nyt lisää valvontaresursseja Valkeaan ja laajemminkin keskustaan. Hän kiitteli myös Valkean järjestyksenvalvojien toimintaa molemmissa puukotustapauksissa erinomaiseksi.

Väkivalta tahtoo synnyttää aina lisää väkivaltaa, ja helposti tulee väkivallan kierteitä, kuten tässäkin näyttää tapahtuneen.
Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta

Karnaranta painotti kaupunginjohtaja Alatossavan tavoin, että Oulussa on edelleen turvallista asua ja elää, vaikka sanoi ymmärtävänsä, että se voi tuntua tällä hetkellä ristiriitaiselta väitteeltä.

”Rikollisuutta tietysti ilmenee kuten muuallakin, kun on iso kaupunki ja paljon ihmisiä. Väkivaltarikollisuus Oulussa on kuitenkin tänä vuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan tilastollisesti vähentynyt. Negatiivinen ilmiö on taas se, että vaikka väkivaltarikollisuus on vähentynyt, se on vastaavasti raaistunut”, Karnaranta sanoi viitaten moniin henkirikoksiin.

”Niin sanottu häiriöindeksi on poliisilla yksi mittari, jolla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tilaa mitataan. Tilastollisesti Oulun kaupunki on muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna tällä mittarilla varsin turvallinen”, Karnaranta sanoi.

Apulaispoliisipäällikön mukaan Oulu korostuu tällä hetkellä turhan paljon rasististen viharikosten osalta siihen nähden, että niitä tapahtuu yhtä lailla muuallakin.

”Äärioikeistolainen liikehdintä Oulussa on ollut jo suhteellisen pitkään aktiivista, ja sillä on ehkä ollut jonkinlainen vaikutus yleiseen asenneilmapiiriin tällä seudulla”, Karnaranta sanoi ja lisäsi pitävänsä huolestuttavana erityisesti sitä, että alaikäisillä nuorilla on rasistisia ajatuksia ja jopa valmiuksia rasistisiin rikoksiin.

”Siihen meidän pitää pystyä yhteistoiminnalla puuttumaan”, Karnaranta painotti.

Keskusteluapua tarjotaan

Ajankohtaisista turvallisuusasioista järjestetään keskustelutilaisuus oululaisille vieraskielisille ja eri uskontojen edustajille keskiviikkona 26. kesäkuuta kello 15–17. Tilaisuus pidetään BusinessAsemalla (Hallituskatu 36B, Oulu).

Keskustelutilaisuudessa puhutaan turvallisuudesta ja yhteisön huolista ja käydään eri tahojen kanssa yhdessä läpi tilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Kaupungin puheenvuoron pitää kaupunginjohtaja Ari Alatossava. Tilaisuudessa käydään myös läpi kaupungin rasisminvastaisen työn lyhyt katsaus. Keskustelun ja kysymysten jälkeen sovitaan jatkosta.

Oulussa järjestettiin keskiviikkoiltana myös Me emme vaikene -verkoston järjestämä rasismin, äärioikeiston ja väkivallan vastainen mielenosoitus, jossa puhuivat muiden muassa kaupunginjohtaja Alatossava ja tuomiorovasti Satu Saarinen.

Oulun tuomiokirkossa on myös saatavilla keskusteluapua viimeaikaisten väkivallantekojen vuoksi. Tukea on tarjolla keskiviikkona kello 18–20 ja torstaina kello 12–18.

”Nämä rasistisesti motivoituneet väkivallanteot järkyttävät koko Oulua. Turvattomuuden tunne, yhteinen suru ja ahdistus ovat pinnassa. Haluamme tarjota mahdollisuuden purkaa kaikkea tätä työntekijän kanssa tai vain hiljentyä kirkossa omassa rauhassa”, sanoo tuomiorovasti Satu Saarinen seurakuntayhtymän tiedotteessa.

 

Juttua päivitetty 20.6, lisätty tiedot 26.6. järjestettävästä keskustelutilaisuudesta.