Katso, läpäisisitkö itse uimaopettajan testiuinnin pelastushyppyineen ja sukelluksineen

Ale Luokkanen on toiminut 18 vuotta uimaopettajana Vesi-Jatulissa Haukiputaalla. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kymmenen kilometrin pyöräily myötätuulessa uimahallille, suihkun kautta altaalle, muutama lämmittelyveto ja uimaopettaja Ale Luokkanen on valmis – ei kylläkään triathlon-harjoitukseen, vaan työhönsä kuuluvaan hengenpelastajan testiuintiin.

Hetken keskittymistauko Raksilan ison altaan uimahyppypäädyn altaan reunalla on paikallaan. Ohjauspalveluiden päällikkö Marko Savolainen seisoo ajanottokello kädessään katsomossa, ja antaa Luokkaselle luvan lähteä, kun hetki on sopiva. Toimittajalle Savolainen ehtii huikata varoitukset kastumisesta.

Pelastushyppy veteen ei ole mikään kaunis kynttilähyppy syvyyksiin vähillä roiskauksilla, vaan ulkopuolisen silmin ihan mukavasti kasteleva räiskähdys altaaseen. Pelastushypyn ideana on se, että pää ei mene veden alle, joten vettä lentää väistämättä ympäristöön.

”Katse täytyy pitää koko ajan pelastettavassa”, kertoo Savolainen.

Hypyn jälkeen seuraa 25 metrin pelastusuinti, jonka aikana näköyhteys pitää edelleen pitää pelastettavassa. Käännöksen jälkeen seuraa välittömästi 10 metrin pituussukellus ja sen jälkeen vapaalla tyylillä 15 metriä pelastusuintia.

Tiukimpana kohtana kolmas sukellus

Nyt Luokkanen on jälleen aloituskohdassa eli siinä, mihin räiskähtävä pelastushyppy aluksi osui. Altaan päädyn kosketuksen jälkeen vuorossa on kolme sukellusta Raksilan ison altaan syvimmän päädyn pohjaan 4,5 metrin syvyyteen. Jokaisessa sukelluksessa tuodaan altaan pohjalta rengas tai kiekko altaan reunalle.

Kaksi ensimmäistä sukellusta näyttävät sujuvan hyvin. Ennen kolmatta sukellusta Luokkanen vetää kuitenkin henkeä veden pinnalla kerran, jos toisenkin.

 ”Sen huomasi, että oli pyöräillyt. Aika lujaa tulin kiireessä”, kertoo Luokkanen jälkikäteen.

Kolmaskin sukellus saadaan lopulta onnellisesti niin sanotusti maaliin, kun kaikki kolme rengasta lojuvat vihdoin uima-altaan reunalla.

Tiukan sukellussetin jälkeen ei kuitenkaan ole vielä lepäilyn vuoro. Altaan päästä päähän on vielä kuljetettava itsensä painoinen pelastettava eli käytännössä joku vapaaehtoinen ihminen tai pelastusharjoitteluun tarkoitettu nukke. Joskus pelastettavan kuljetus voi olla haastavaa, jos pelastettavan painopiste tippuu jaloissa alhaalle.

”On raskasta kuljettaa pystyssä ihmistä”, sanoo Luokkanen.

Tällä kertaa pelastettava pysyy hienosti vaakatasossa ja antaa lisäksi Luokkaselle kannustavia tsemppihuudahduksia. Marko Savolaisen kädessä ajanottokello näyttää 50 metrin kuljetuksen jälkeen hengenpelastajan testiuinnin ajaksi 3 minuuttia 21 sekuntia ja risat. Suoritus meni hienosti läpi!

Uima-altaalla pelastusuintia.
Hengenpelastustestissä pelastettavaa kuljetetaan 50 metriä. Pystyasentoon lipuva pelastettava on vaikea kuljetettava. Tajuton ihminen puolestaan on luonnostaan vaaka-asennossa vedessä.

Lasten liukastumisia eniten

Uimaopettajan työ vaatii hyvästä kunnosta huolehtimista. Luokkaselle liikunta on luonteva osa elämää, ja erityisesti aikaa kuluu pyöräilyn ja golfin parissa.

”Pyöräilen noin 3000–4000 kilometriä vuodessa. Golfia pelaan kesät, siinä tulee 500–800 kilometriä kävelyä. Ja vähintään 2–3 kertaa viikossa uin pikkumatkan”, Luokkanen kertoo.

Hengenpelastajan testiuintiin Luokkanen sanoo treenaavansa lähinnä vain sukellusta vähän ennen testiä.

”Korvat pitää tasata”, kertoo sukellusharrastuksessa korvansa lievästi aikanaan vaurioittanut Luokkanen.

Luokkasen työpaikalla Vesi-Jatulissa syvyyssukellusta ei oikeastaan pysty harjoittamaan. Syvin allas on Haukiputaalla vain 2,20 metriä. Testit tehdään aina Oulun uimahallin 4,5 metrin syvyisessä isossa altaassa.

Tiukkoja tilanteita ei 18 vuoden uimaopettajan työrupeamaan ole Luokkaselle tullut, mutta läheltä piti -tilanteita kyllä. Eniten vahinkoja sattuu lasten juostessa ja liukastuessa.

”Sääntöjen ja ohjeiden noudattaminen uimahallissa on tärkeintä. Ei tulla puolikuntoisena uimaan. Pidetään huoli, ettei uimataidottomat lapset pääsee syvään altaaseen. Ja ei juosta uimahallissa”, muistuttaa Luokkanen muutamasta tärkeimmästä ohjeesta.

Hengenpelastustestin kaikki osa-alueet tulee suorittaa hyväksytysti alle 3 minuutissa ja 40 sekunnissa. Jos testiä ei läpäise, saa ensin yhden kuukauden harjoittelumahdollisuuden.

Hengenpelastustestin kaikki osa-alueet tulee suorittaa hyväksytysti alle 3 minuutissa ja 40 sekunnissa. Jos testiä ei läpäise, saa ensin yhden kuukauden harjoittelumahdollisuuden.

Hengenpelastajan testiuinti

  • Pelastushyppy veteen
  • 25 metrin pelastusuinti, katse pelastettavaan
  • Käännöksen jälkeen suoraan 10 metrin pituussukellus
  • 15 metrin pelastusuinti, tyyli vapaa
  • Kosketus altaan päätyyn, josta sukellukset pää edellä kolme kertaa
  • Pohjasta tuodaan kaikilla 3 kerralla rengas tai kiekko
  • 50 metrin kuljetus, kuljetettava samanpainoinen tai vedellä täytetty nukke
  • Aikaraja 3 min 40 sek.
  • Testiuinti tehdään kahdesti vuodessa

Lue myös