Kaikille halutaan mahdollisuus liikuntaan esteistä huolimatta
Pyörätuolia käyttävä liikuntaneuvojaopiskelija Samuel Ojala testasi liikuntapalveluilta lainattavaa kolmirattaista pyörää. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula
Pitkäaikaissairauden, vammaisuuden tai muun toimintakyvyn rajoituksen ei tarvitse estää urheilua ja liikkumista sekä niistä nauttimista. Oulun liikuntapalveluissa kannustetaan kaikkia liikkumaan aktiivisesti – myös korona-aikana.
Erityistä tukea tarvitseville asiakkaille yksi liikkumisen mahdollistaja voi olla soveltavan liikunnan välineiden lainaus. Liikunnanohjaaja Tapani Tuomikoski kertoo, että liikuntapalveluilla on runsaasti välineitä lainata erityisliikkujille.
”Sähköpyörä on kaikista suosituin lainattavista välineistä. Myös kolmirattaiset pyörät ovat suosittuja kesävälineistä”, sanoo Tuomikoski.
Myös melontakalustoa ja erilaisia pihapelejä voi lainata kesäkäyttöön. Talviliikunnan välineistä taas löytyy esimerkiksi laskettelu- ja hiihtokelkkoja. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat taas esimerkiksi Kango-rattaat, joilla voi liikkua monenlaisessa maastossa.
Lainauksen kautta oman laitteen hankintaan
Lainattavat erityisliikunnan välineet on listattu liikuntapalveluiden nettisivuille. Laina-aika on kolme viikkoa. Jos välineisiin ei ole varauksia, niin laina-aikaa voidaan pidentää. Lainauksista voi kätevimmin sopia soittamalla suoraan Tapani Tuomikoskelle.
”Tarvittaessa välineiden käyttöön saa opastusta. Ja osaan välineistä tarvitseekin opastuksen, jos käyttää niitä eka kertaa”, sanoo Tuomikoski.
Tuomikosken mukaan soveltavan liikunnan välineet käyvät oikeastaan kaikille, jotka kokevat niitä tarvitsevansa. Osa käyttäjistä on syntymästään asti tarvinneet vaikkapa pyörätuolia, osa taas tarvitsee välineitä leikkauksen jälkeisen kuntoutumisen tukena tai vanhuuden tuomien liikkumishaasteiden takia.
”Oikeastaan tarve lähtee käyttäjästä itsestään. Sen pitää tavallaan itse hoksata, että ei pysty enää käyttämään vaikka tavallista pyörää.”
Osa välineiden lainaajista kokeilee ensin liikuntapalveluiden välineitä ja hankkii sitten itse omansa. Toiset taas saattavat leikkauksen jälkeen kuntoutua niin, etteivät tarvitse enää erityistä tukea liikuntaan. Ja joillekin välineet ovat tapa liikkua hetki eri tavalla kuin tavallisesti – vapaasti ja esteettömästi.
”Nämä välineet on hirmu tärkeitä, jos ei pääse muuten liikkumaan. Ja monilla ei ole mahdollista hankkia niitä itse, kun ne ovat aika arvokkaita. Myös siinä välinelainaus on hyvä, ettei se ei ole varallisuudesta kiinni”, huomauttaa Tuomikoski. Laitteiden hankintaan yksityishenkilöillä on mahdollisuus hakea tukea eri säätiöiltä ja yhdistyksiltä.
Oulussa hyvä tilanne
Liikuntaneuvojaharjoittelija Samuel Ojalan mukaan lainattavia erityisliikunnan välineitä vaikuttaa Oulussa olevan monipuolisesti. Monissa kunnissa ei välttämättä ole lainattavia välineitä laisinkaan. Oulussa välineiden lainauksesta ei myöskään peritä hintaa.
Kempeleläislähtöinen 25-vuotias Ojala opiskelee Pajulahden urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi ja tekee opiskeluihinsa kuuluvaa harjoittelua Oulun kaupungin liikuntapalveluissa. Harjoittelun aikana Ojala on päässyt ohjaamaan ryhmiä vesivoimisteluista lähtien ja o ollut mukana niin liikuntaneuvonnoissa kuin seuraamassa erilaisten ryhmien ohjauksia.
Ojala käyttää pyörätuolia synnynnäisen selkäydinvammansa vuoksi, joten soveltavan liikunnan välineistä hänellä on nimenomaan käyttäjän näkökulma.
”Tapsa tietää varmasti laitteista enemmän”, sanoo Ojala.
”Ja Samuelilla taas on se käyttäjäkokemus”, täydentää Ojalan tarkoittama Tapsa eli Tapani Tuomikoski.
Ojala on harrastanut sähköpyörätuolisalibandya puolet elämästään ja kuuluu lajissa Suomen maajoukkueeseen. Myös pienoisessa nousussa oleva kelkkajääkiekko eli parakiekko kuuluu miehen aktiivisiin harrastuslajeihin. Myös Oulussa on esimerkiksi parajääkiekkoon oma harrastusryhmänsä.
Ojala ja Tuomikoski kannustavat ihmisiä vammaisurheilulajien pariin.
”Nykyään ei taida olla oikein mitään lajia, mitä ei pystyisi pyörätuolilaisena harrastamaan. No mäkihyppyyn ei vielä ole kehitetty mitään, mutta ehkä joku päivä siihenkin”, pohtii Ojala.