Kaijonharjun puupäiväkoti valmistui – kaupunki aikoo lisätä puurakentamista

Kaijonharjun CLT-elementeistä rakennetun uuden päiväkodin toiminta käynnistyy tammikuussa 2024. Kuva: Pirkko Vääräniemi

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pirkko Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaijonharjuun on valmistunut lokakuussa uusi puupäiväkoti, jonka rakentamista on ohjannut tavoite pienemmästä hiilijalanjäljestä sekä pyrkimys vähentää lasten kasvuympäristön haitta-aineita. Oulun kaupunki on päättänyt lisätä puurakentamista.

Kaijonharjun uusi päiväkoti on valmistunut lokakuussa 2023. Päiväkodin kantavat seinärakenteet on toteutettu CLT-elementeistä. CLT (cross laminated timber) eli monikerroslevy muodostuu ristiinliimatuista lautakerroksista. Puupinnat näkyvät käyttäjille sekä sisällä että rakennuksen ulkopuolella.

”Päiväkodin rakentaminen ja suunnittelu on mennyt sujuvasti, ja työmaa on edennyt suunnitelmien mukaan. Rakennus valmistui jopa puolitoista kuukautta etuajassa”, hankkeen projektipäällikkö Reetta Leinonen Oulun Tilapalveluista hymyilee.

”Rakennuksesta tuli kaunis ja valoisa. Puiset pinnat tekevät tiloista rauhalliset ja viihtyisät.”

Oulun kaupunki on päättänyt lisätä puurakentamista. Kaijonharjun päiväkodin suunnittelua ja rakentamista on ohjannut tavoite pienemmästä hiilijalanjäljestä ja suuremmasta hiilikädenjäljestä sekä pyrkimys vähentää lasten kasvuympäristön haitta-aineita.

Huomio rakennuksen hiilijalanjäljessä

”Kaijonharjun päiväkodin hankkeessa on kiinnitetty huomiota materiaalien hiilijalanjälkeen ja kierrätettävyyteen”, Leinonen kertoo.

Ennen hankkeen aloitusta on tehty hiilijalanjälkilaskelma, ja hankkeen loputtua sama laskelma tehdään todellisten käytettyjen materiaalien arvoilla. Rakennuksen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki koostuu käytetyistä rakennusmateriaaleista ja niiden kuljetuksesta, työmaatoiminnoista, käytön aikaisista päästöistä, kuten energiankulutuksesta, sekä rakennuksen purkamisesta.

Rakennukselle lasketaan myös hiilikädenjälki, joka tarkoittaa positiivisia ilmastovaikutuksia, jotka jäisivät syntymättä ilman hanketta. Tällaisia ovat esimerkiksi puuhun sitoutunut hiili tai käytön jälkeen murskatun betonin uudelleen hyödyntäminen. Hiilijalanjäljestä ja -kädenjäljestä saadaan laskemalla rakennuksen hiilitase.

”Oulun kaupungin päätös siirtyä hiilineutraaliin kaukolämpöön tukee myös Kaijonharjun päiväkodin ympäristötavoitteita”, Leinonen toteaa.

 

Huomioimme ympäristöarvot myös hankinnoissa: laadukkaita, kestäviä ja haitta-aineettomia leluja ja tarvikkeita lasten käyttöön.
Kaijonharjun päiväkodin johtaja Rauni Kortetjärvi

Ympäristöarvot näkyvät päiväkodin arjessa

Kaijonharjun päiväkodin johtajan Rauni Kortetjärven mukaan uusiin tiloihin muutetaan hyvillä mielin.

”Meille tulee päiväkoti, jossa on erityisesti kiinnitetty huomiota päästöttömyyteen ja materiaalit on valittu huolella. Myös irtaimiston ja tekstiilien hankinnoissa on huomioitu haitta-aineettomuus. Tilat ovat toiminnalliset ja kauniit: ikkunoiden alareuna on sen verran matalalla, että myös pienillä lapsilla on mahdollisuus katsella ulos joko päiväkodin pihalle tai lähiympäristöön”, Kortetjärvi kuvailee.

”Olemme kestävällä tasolla oleva Vihreä Lippu-päiväkoti; kierrätys ja lajittelu on osa arkeamme. Tavoitteenamme on muun muassa lasten tietoisuuden lisääminen kierrätyksestä ja päiväkodin ympäristökuormituksen vähentäminen. Huomioimme ympäristöarvot myös hankinnoissa: laadukkaita, kestäviä ja haitta-aineettomia leluja ja tarvikkeita lasten käyttöön”, Kortetjärvi kertoo.

Fakta

Kaijonharjun päiväkoti

  • Päiväkodissa on tilat viidelle kokopäiväryhmälle. Tiloissa on huomioitu erityisesti yhdenvertaisuus ja esteettömyys. Suunnitteluvaiheessa on varauduttu myös mahdolliseen laajennustarpeeseen tulevaisuudessa.
  • Päiväkodin suunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto Muuan Oy, ja kokonaisurakoitsijana toimi Rakennusliike Observo. Päiväkoti otetaan käyttöön tammikuussa 2024. Hankkeen urakkahinta on hieman alle neljä miljoonaa euroa.