Kahdet vaalit edessä – näin äänestäminen tapahtuu kunta- ja aluevaaleissa

Kunta- ja aluevaalien kampanjointi alkaa olla vilkkaimillaan. Ennakkoäänestys on 2.–8. huhtikuuta ja varsinainen vaalipäivä on 13. huhtikuuta. Kuva: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tämä kevät on tuplavaalien kevät, kun äänioikeuttaan pääsee käyttämään sekä kunta- että aluevaaleissa. Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13. huhtikuuta. Ennakkoäänestys tapahtuu kotimaassa 2.–8. huhtikuuta ja ulkomailla 2.–5. huhtikuuta. Kokosimme kattavan tietopaketin siitä, miten äänestys tuplavaaleissa tapahtuu.

Kunta- ja aluevaaleissa äänestämällä valitaan, ketkä päättävät tärkeistä paikallisista asioista seuraavat neljä vuotta. Tällaisia ovat esimerkiksi lähi- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Äänestämällä on mukana vaikuttamassa siihen, millaisiksi kotikunnan ja hyvinvointialueen palvelut kehittyvät tulevina vuosina.

Kuntavaaleissa valitaan paikalliset valtuutetut, jotka tekevät päätöksiä oman kotikunnan asioista, kuten taloudesta, päiväkodeista, kouluista, liikuntapaikoista ja kaavoituksesta. Aluevaaleissa puolestaan valitaan hyvinvointialueiden valtuutetut, joiden vastuulla ovat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Monilta osin tuplavaaleissa äänestäminen menee tutun kaavan mukaan, mutta tietyt käytännön asiat on hyvä huomioida, toteaa keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Jukka Lampén. Kuntavaaleissa ja aluevaaleissa on omat erilliset äänestysliput ja ehdokaslistat ja sen myötä erilliset ehdokasnumerot.

”Ehdokkaita on paljon, ja kun kyseessä on vieläpä tuplavaalit, kannattaa miettiä jo etukäteen huolella, ketä äänestää”, Lampén ohjeistaa.

Fakta

Tärkeitä päivämääriä

  • Henkilöllä on äänioikeus siinä kunnassa, joka on merkitty hänen kotikunnakseen 21.2. 2025
  • Ennakkoäänestys kotimaassa: 2.–8.4. 2025
  • Ennakkoäänestys ulkomailla: 2.–5.4. 2025
  • Varsinainen vaalipäivä: 13.4. 2025

Oulussa äänestys tapahtuu molempien vaalien osalta yhdessä ja samassa äänestyskopissa äänestyspaikasta riippumatta, ja niin ikään vaaliuurnia on yksi. Molemmissa vaaleissa ei ole kuitenkaan pakko äänestää yhtä aikaa. Käytännössä äänestää voi esimerkiksi ennakkoon kuntavaaleissa ja uudelleen varsinaisena vaalipäivänä aluevaaleissa.

Lampén muistuttaa, että ennakkoäänestäessä kannattaa varautua jonottamiseen. Asiaa ei kannata jättää etenkään viimeiseen ennakkoäänestyspäivän iltaan. Alkuiltapäivät ovat äänestämisen suhteen yleensä hiljaisempia ajankohtia, ja niitä kannattaa hyödyntää välttääkseen ylimääräinen odottelu.

”Varsinaisena vaalipäivänä jonoja ei myöskään tapaa syntyä”, Lampén sanoo.

Alle on koottu ohjeita kunta- ja aluevaaleissa äänestämisestä, jotta äänestäminen sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

Kuka saa äänestää?

Äänestämisoikeus on kuntavaaleissa henkilöillä, jotka asuvat kyseisessä kunnassa ja ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä. Kotikunta määräytyy sen mukaan, missä on ollut kirjoilla 51 päivää ennen varsinaista vaalipäivää.

Äänioikeus koskee myös muiden EU-maiden, Norjan ja Islannin kansalaisia, jos heillä on kotikunta Suomessa. Lisäksi äänestää voivat EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset, jos he ovat asuneet Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta ennen vaaleja (lasketaan 51. päivästä ennen vaalipäivää).

Aluevaaleissa voi äänestää, kun asuu hyvinvointialueeseen kuuluvassa kunnassa ja on täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä. Oulun alueella aluevaaleissa äänioikeutettuja ovat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella asuvat. Äänioikeutta koskevat muilta osin samat ehdot kuin kuntavaaleissa.

Äänestyspaikat

Ennakkoäänestys

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Oulun ennakkoäänestyspaikat ja ajankohdat löytyvät Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelut -sivustolta.

Laitosäänestys

Ennakkoäänestys järjestetään myös laitoksissa, kuten sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa. Laitosäänestyksessä voivat äänestää vain laitoksissa hoidettavana olevat tai niihin otetut henkilöt.

Kotiäänestys

Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Tällöin hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan.

Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava Oulun kaupungin keskusvaalilautakunnalle viimeistään 1. huhtikuuta kello 16 mennessä. Kotiäänestys tapahtuu ennakkoäänestysaikana. Ilmoittautuneille ilmoitetaan tarkempi ajankohta päivää ennen kotiäänestysajankohtaa.

Kotiäänestykseen voi ilmoittua täyttämällä lomake sähköpostitse täyttämällä lomake Kotiäänestyslomake, pdf-tiedosto ja lähettämällä se osoitteeseen vaalit@ouka.fi tai soittamalla puhelimitse numeroon 044 703 1107.

Äänestys vaalipäivänä

Vaalipäivänä 13. huhtikuuta äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen äänioikeusilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Miten äänestäminen tuplavaaleissa tapahtuu?

Äänestyspaikalle tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti. Äänioikeusilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan, mutta siitä voi olla hyötyä, jos äänestää ulkomailla tai kotimaassa laitosäänestyksessä. Äänestyspaikalla on kyniä äänen antamista varten.

Jos äänestäjällä ei ole henkilöllisyyttä todistavaa asiakirjaa, tarvittaessa voi hakea lähimmältä poliisilaitokselta maksuttoman väliaikaisen henkilökortin. Sitä varten tarvitaan passikuva, jonka tulee olla korkeintaan kuusi kuukautta vanha.

Äänestyspaikalla äänestäjä saa kaksi äänestyslippua, violetin ja valkoisen. Violetilla lipulla äänestetään aluevaaleissa ja valkoisella lipulla kuntavaaleissa. Äänestyslippuun tulee kirjoittaa selkeästi äänestämänsä ehdokkaan numero.

Ehdokkaiden numerot näkee äänestyspaikan luona olevasta ehdokasluettelosta. Alue- ja kuntavaaleja varten on eri ehdokasluettelot. Aluevaalien ehdokasluettelo on violetti ja kuntavaalien ehdokasluettelo on valkoinen äänestyslippujen tapaan.

Aluevaaliehdokkaiden numerot ovat nelinumeroisia ja kuntavaaliehdokkaiden numerot yksi-, kaksi- tai kolmenumeroisia. Onkin hyvä huomata, että mikäli aluevaaleissa ja kuntavaaleissa äänestää samaa ehdokasta, hänellä on molemmissa eri ehdokasnumero.

Äänestäjän avustaminen

Äänestäjä saa käyttää apunaan avustajaa, mikäli hänen kykynsä tehdä äänestysmerkintä on oleellisesti heikentynyt. Avustajana voi toimia joko vaalivirkailija tai äänestäjän itse valitsema henkilö, kuten esimerkiksi läheinen perheenjäsen. Äänestäjällä on aina oikeus valita avustajansa itse.

Ennakkoäänestyksessä avustamisen hoitavat vaalitoimitsijat, kun taas laitosäänestyksessä tehtävä kuuluu vaalitoimikunnan jäsenille. Vaalipäivän äänestyksessä äänestyspaikoilla on erityiset vaaliavustajat. Sen lisäksi äänestäjä saa käyttää apunaan myös vaalilautakunnan jäsentä, jos se ei aiheuta viivästystä äänestämiseen.

Avustajaksi ei kuitenkaan voi ryhtyä vaaleissa oleva ehdokas tai hänen lähisukulaisensa, kuten puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi.

Vaalivirkailijat ovat paikalla neuvomassa ja auttamassa tarvittaessa.

Lähteet: vaalit.fi, suomi.fi.

Fakta

Muista nämä tuplavaaleista

  • Alue- ja kuntavaaleissa on mahdollisuus äänestää yhtä aikaa kahdella äänestyslipulla. Violetilla lipulla äänestetään aluevaaleissa ja valkoisella lipulla kuntavaaleissa. Tuplaäänestys ei ole pakollista, vaan äänestämisen voi jakaa halutessaan eri päiville.
  • Alue- ja kuntavaaleja varten on erilliset ehdokasluettelot. Aluevaalien ehdokasluettelo on violetti ja kuntavaalien ehdokasluettelo on valkoinen.
  • Oulussa äänestys tapahtuu molempien vaalien osalta yhdessä ja samassa äänestyskopissa äänestyspaikasta riippumatta. Myös vaaliuurnia on yksi.
  • Aluevaaliehdokkaiden numerot ovat nelinumeroisia ja kuntavaaliehdokkaiden numerot yksi-, kaksi- tai kolmenumeroisia. Mikäli aluevaaleissa ja kuntavaaleissa äänestää samaa ehdokasta, hänellä on niissä eri ehdokasnumero.