Jätekeskus vastaanottaa ylimääräiset kotijätteet vasta epidemian jälkeen
Oivapiste on Oulun seudun suurin ekopiste, jossa on vuodessa noin 50 000 asiakaskäyntiä.
Kevään ensimmäisten lämpimien viikonloppujen jälkeen peräkärryjä on perinteisesti jonossa jätekeskuksen portilta Raitotien risteykseen asti. Jätekeskuksen vaakatoimiston hoitaja ottaa vastaan parhaimmillaan jopa yli tuhat puutarhakuponkia yhden päivän aikana.
Kiertokaari suosittelee säilyttämään puutarhajätteet omalla tontilla, kunnes epidemian pahin vaihe on ohitse. Jos puutarhajätteistä on pakottava syy päästä eroon heti, on syytä varautua jonottamaan turvavälien säilyttämisen vuoksi.
”Sesongin ollessa päällä meillä on 30–40 peräkärryä yhtä aikaa vieri vieressä rajallisella alueella purkamassa puutarhajätettä. Jotta puutarhajätteen tuonnin vuoksi ei syntyisi yli 10 hengen ylittäviä kokoontumisia ja turvavälit saadaan pidettyä, voimme joutua rajoittamaan alueelle pääsyä, mikä pidentäisi jonotusaikaa entisestään. Maltti on nyt valttia tässäkin asiassa. Toivomme, että asukkaat käyttäytyisivät järkevästi”, Ruskon jätekeskuksen käyttöpäällikkö Markku Heinonen sanoo.
Kodin tai Rinki-ekopisteen jäteastioihin kuulumattomia jätteitä suositellaan varastoitavaksi kotona, kunnes epidemian pahin vaihe on ohitettu. Epidemian aikana jätekeskuksessa asiointi on sallittua vain välttämättömissä tapauksissa.
”Esimerkiksi vaarallisten jätteiden osalta järjestely käyttökelpoisiin ja pois vietäviin aineisiin on mahdollista kotivarastossa. Sama koskee hyötyjätettä ja montaa muutakin jätettä. Maltetaan vain jättää kuljetukset järkevään hetkeen”, erityisasiantuntija Mari Juntunen opastaa.
Miten sitten pitäisi toimia, jos pyykinpesukone menee rikki ja tilalle hankitaan uusi vastaava tuote? Rikkinäisen pesukoneen voi itse viedä Ruskon jätekeskukseen tai sille voi ostaa poisviennin uuden koneen myyjältä. Ennen kuin pesukonetta lähtee viemään jätekeskukseen, kannattaa kuitenkin selvittää jätekeskuksen aukioloajat etukäteen.
Jätehuollossa varaudutaan epidemian vaikutuksiin
Jätehuolto on yksi yhteiskunnan välttämättömyyspalveluista, jonka on toimittava kaikissa olosuhteissa. Kiertokaari neuvotteli paikallisen jätehuoltoviranomaisen ja Oulun kaupungin riskienhallintayksikön kanssa koronavirusepidemian vuoksi tarvittavista toimenpiteistä.
Ruskossa varauduttiin tulevaan supistamalla aukioloaikoja. Jätekeskuksen henkilökunnan työkyky turvattiin jakamalla työntekijät kahteen ryhmään. Yksi ryhmä on töissä Ruskon jätekeskuksessa ja toinen ryhmä on kotona varalla koska tahansa töihin kutsuttavissa.
”Menettelyllä varmistetaan jätehuollon toiminta poikkeusolosuhteissa. Jos joku jätehuollon työntekijöistä saisi tartunnan, laitetaan tartunnan saaneen ryhmä karenssiin ja toinen ryhmä kutsutaan töihin,” Kiertokaaren toimitusjohtaja Markku Illikainen perustelee.
Kiertokaaren jäteneuvonta auttaa lajittelupulmissa puhelimitse ja chatin kautta.
Jos jätehuollossa on pakottava tarve asioida, paikan päällä on noudatettava viranomaisten ohjeita etäisyyden pitämisessä henkilökuntaan ja toisiin asiakkaisiin.
Ruskon jätekeskus on avoinna arkisin 8.30–17.00.
Lauantain aukioloon siirrytään poikkeuksellisesti vasta 9. toukokuuta.