Itämeripäivänä Oulun kouluissa ja päiväkodeissa syödään kalaa

Itämeripäivänä koululaisille tarjoillaan MSC-sertifioidusta silakasta tehtyjä kalapuikkoja. Kasvisvaihtoehtona on Vastuuviljely-porkkanoista tehtyjä pihvejä. Kuva: arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Itämeripäivänä tarjoillaan MSC-sertifioidusta silakasta tehtyjä kalapuikkoja. Silakanpyynnin myötä vesistöstä poistuu rehevöitymistä lisääviä ravinteita sekä levää, joten silakkapuikot tekevät hyvää niin merelle kuin syöjillekin. Kasvisvaihtoehtona on Vastuuviljely-menetelmällä viljellystä porkkanasta tehtyjä porkkanapihvejä.

Itämeri on Oulussa lähellä

”Asia on yhteinen, ja Oulu rannikkokaupunkina tuntee Itämeren huonokuntoisuuden ”nahoissaan”. Kaupunki haluaa olla toiminnassaan ja palveluissaan vastuullinen, ja Tilapalvelut toteuttaa tätä tavoitetta omilla vaikutusmahdollisuuksillaan”, kuvailee ateriapalveluasiantuntija Jani Hirvonen Oulun Tilapalveluista.

”Kouluruokailu on hyvä tapa vaikuttaa suoraan Itämeren kuormittamiseen, koska tarjoilemme päivittäin noin 40 000 annosta lounasta ympäri Oulua. Kouluilla on myös aiheeseen liittyvää materiaalia ruokaloissa”, Hirvonen kertoo.

Vastuullisuutta ruokahankinnoissa

Kestävä kehitys ja kotimaisuus huomioidaan ruokalistojen suunnittelussa ja raaka-aineiden valinnoissa muulloinkin kuin yhtenä päivänä vuodessa.

”Kaikissa raaka-aine- ja elintarvikevalinnoissa on jo lähtökohtaisesti kilpailutusvaiheen kriteerinä vastuullisuus ja kotimaisuusaste. Nämä kriteerit painavat paljon, kun valitaan lautaselle sisältö – lähes yhtä paljon kuin valtion asettamat ravitsemussuositukset”, Hirvonen kertoo.

”Oulun kaupunki on iso toimija, joten on tärkeää olla tukemassa pohjoista osaamista ja elinkeinon tuottamista”, hän vielä lisää.