Ikääntyneiden kotihoito vahvistuu Pohjois-Pohjanmaalla: Oulun yliopisto täydennyskouluttaa satoja hoitotyön ammattilaisia
Kuntoutumista edistävän hoitotyön tavoitteena on parantaa ja tukea ihmisen jokapäiväistä elämää. Kuva: Pixabay
GeroNursing Centren (GNC) voitti Pop-sote Ikä-hankkeen kilpailutuksen kuntoutumista edistävän hoitotyön koulutuksen toteutuksesta Pohjois-Pohjanmaan alueella. Laajassa yhteistyössä täydennyskoulutetaan alalla toimivia ammattilaisia GeroNurs -verkkokoulutuksella.
GNC on Suomen ensimmäinen ikääntyneiden kuntoutumista edistävään hoitotyöhön keskittyvä tutkimus- ja osaamiskeskus, joka tarjoaa täydennyskoulutusta kotihoidon, tehostetun palveluasumisen ja sairaalan hoitohenkilöstölle, omaishoitajille, vapaaehtoistyöntekijöille, alalle hakeutuville sekä ikääntyneille itselleen.
Kuntoutumista edistävän hoitotyön tavoitteena on parantaa ja tukea ihmisen jokapäiväistä elämää sekä muuttaa hoitamisen filosofiaa passiivisesta, hoitajalähtöisestä toimintatavasta kohti aktiivista, ikääntyneen toimintakykyä lisäävää ja ylläpitävää toimintaa.
”Toimintakykyä voidaan tukea ikääntyneiden kotona monin päivittäiseen elämään liittyvin tavoin, joilla lisätään fyysistä aktiivisuutta ja omatoimisuutta. Kotona tapahtuneen kuntoutuksen on todettu lyhentävän kotikäyntien kestoa, vähentävän palveluiden käyttöä sekä pienentävän kustannuksia verrattuna tavanomaista hoitoa saaneisiin ikääntyneisiin. Tutkimusten mukaan kuntoutumista edistävän hoitotyön hyvin johdettu käyttöönotto vähentää hoitohenkilökunnan sairauspoissaoloja, lisää työhyvinvointia ja työhön sitoutumista”, GNC:n tutkijatohtori Sinikka Lotvonen kertoo.
Painopiste peruspalveluun ja ehkäisyyn
Pop-soten Ikä-hanke on kerännyt ikääntyvien tarpeita ja kokemuksia tiiviissä yhteistyössä maakunnallisen järjestöverkoston ja Muistiliiton kanssa.
”Kartoituksissa esiin nousee selvästi, että ikääntyvät eivät halua olla kohteita, joille joku suunnittelee palvelua ja kuntoutusta. He haluavat olla aktiivisia toimijoita ja oman elämänsä suunnittelijoita myös silloin, kun kaikki hyvän elämän edellytykset eivät ole aivan kohdillaan”, hankkeen projektikoordinaattori Satu Kangas kertoo.
”Kyseinen koulutus ja yhteistyö auttavat meitä ikääntyvien palvelujen työntekijöitä olemaan tukena ja mahdollistajina silloin, kun tulevan hyvinvointialueemme ikääntyvä henkilö kamppailee haasteellisemman elämäntilanteen kanssa. Henkilökunnan laaja koulutuskokonaisuus on mukana viitoittamassa tietä sote-uudistuksen sisällöille tulevaisuudessa”, Kangas jatkaa.
Pop-sote-hankkeessa kehitetään Pohjois-Pohjanmaan ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluita yhdessä alueen kuntien ja sote-organisaatioiden kanssa. Tavoitteena on parantaa paitsi palvelujen saatavuutta myös niiden laatua, kun painopistettä siirretään peruspalveluihin ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn. Samanaikaisesti vahvistetaan ikääntyvien kanssa työskentelevien ammatillista osaamista.