Ihmisten välinen vuorovaikutus on keskeinen osa paikallista elinvoimaa, muistuttaa kaupunginjohtaja Seppo Määttä

Kaupunginjohtaja Seppo Määttä aikoo pelata kesällä padelia ja golfia. Kuvat: Juuso Haarala

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Työni ovat alkaneet oikein hyvissä merkeissä. Kaupungilla on todella osaava henkilökunta ja vakiintuneet valmisteluprosessit, ja on ollut kiva huomata, että olen saanut positiivisen vastaanoton. Yllätyksiä ei ole tullut vastaan.”

Näin Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä kuvailee ensimmäisiä kuukausiaan uudessa virassa. Kaupungin elinkeinoelämä olikin hänelle jo ennestään tuttua aiemmasta elämästä konsultointiyritysten toimitusjohtajana, mutta myös sen jälkeen muiden toimien myötä. Määttä on ollut mukana esimerkiksi helmikuussa kolmetoista vuotta täyttäneen BusinessOulun perustamisessa.

On Oulu ehtinyt myös muuttua vuosien varrella, kasvaa ja kehittyä, paluumuuttaja Määttä toteaa. Etenkin uusia asuinalueita ja taloja on rakennettu huomattavasti.

”Asuin aikoinaan Haapalehdossa, ja nythän siinä lähellä on Hiukkavaara, jossa on valtavasti omakotitaloja ja kerrostaloja. Minun ja vaimoni vanhemmat ovat Oulusta kotoisin, ja kesälomilla kiertelimme täällä usein uusia asuinalueita. Paljon on muuttunut siitä, kun lähdimme täältä 1988.”

Mikä Määtän mielestä Oulussa on edukseen juuri nyt, asukkaan näkökulmasta? Takaisin pohjoiseen Kirkkonummelta muuttanut Määttä sanoo heti, ettei Oulua suotta kutsuta ”20 minuutin kaupungiksi”. Töihin on helppo kulkea ja aikaa kuluu paljon vähemmän kuin mihin hän etelämpänä tottui.

”Totta kai täällä on yhä myös se, että pääsee äkkiä luontoon. Meillä on kaksi koiraa, ja aamuisin ja iltaisin kun käydään ’karvapoikien’ kanssa kävelyllä, niin siinä se luonto rauhoittaa”, Määttä pohtii.

Matalan kynnyksen vaikuttamista

Kaupunginjohtajana Seppo Määttä korostaa monipuolisen yhteistyön ja kommunikoinnin merkitystä. Tästä nähtiin osviittaa heti hänen toimikautensa alkajaisiksi, kun kaupunginjohtajan automaattipuheluilla kartoitettiin, kokevatko kuntalaiset saavansa äänensä kuuluviin.

”Olin ensimmäistä kertaa tällaisessa mukana, ja se oli minulle todella positiivinen yllätys. Vastauksia saatiin paljon ja ne olivat hyviä”, Määttä kertaa.

Määttä on hyvillään myös siitä, että kuntalaisten taholta automaattipuhelut koettiin myönteiseksi asiaksi. Hän ei pistäisi pahakseen uutta vastaavanlaista kokeilua myöhemmin.

”Paljon keskustellaan kuntalaisten osallistumismahdollisuuksista. Tämä mielestäni näytti sen, että meillä on kuntalaisia, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan esimerkiksi palveluihin liittyviin kysymyksiin.”

Hyvänä matalan kynnyksen vaikuttamisväylänä Määttä nostaa esiin paikallisen osallistuvan budjetoinnin, jossa oululaiset ideoivat ja äänestämällä päättävät, miten Oulun kaupunki käyttää 70 000 euroa oululaisten hyvinvoinnin parantamiseen. 

”Minusta se on hyvä esimerkki toimivasta yhteisöllisyydestä, kun budjetointi ei mene vaikkapa vain yhdelle kotitaloudelle vaan koko alueelle”, Määttä sanoo.

Ratkaisulähtöisellä asenteella

Kun halutaan kehittää paikallisten palveluiden sujuvuutta, Määtän mielestä olennaista on kaupungin toimialojen välinen yhteistyö.

Tästä esimerkkinä on hiljattain alkanut projekti, jossa mukana ovat BusinessOulu, kaupungin ympäristö- ja yhdyskuntatoimiala sekä sivistys- ja kulttuuritoimiala.

”Ideana siinä on, että kun näiltä kaikilta toimialoilta on yhteinen tiimi, mukana on kaikkien osaaminen. Samalla tieto kulkee helpommin toimialojen välillä. Jos Ouluun olisi tulossa jokin uusi yritys, sen tarpeita kartoitettaisiin koko tiimin kautta: kaavoituskysymyksiä ja millaista rakentamista ehkä tehdään, onko työntekijöillä perheitä, jotka tarvitsevat varhaiskasvatuspaikkaa”, Määttä avaa.

”Helpotettaisiin heti alusta lähtien sitä koko prosessia. Siten vahvistettaisiin näkemystä yritysten ja kuntalaisten suuntaan, että meillä on ratkaisulähtöinen ja positiivinen asenne.”

Kaupunginjohtaja Seppo Määttä näkee tärkeänä, että Oulussa ylläpidetään ratkaisuläheistä ja positiivista asennetta sekä yritysten että kuntalaisten suuntaan.

Työyhteisössään Oulun kaupungilla Määttä on kokenut yhteistyökuvioiden sujuvan. Hän on haastatteluissa tuonut aiemmin esiin ”Oulu-puolueen” eli sen, että Oulun kaupunkia kehitettäisiin yhdessä puoluekannasta tai omista intresseistä riippumatta.

”Mielestäni esimerkiksi investointitarpeissa olisi hyvä olla Oulu-puolueen henkeä sillä tavalla, että katsottaisiin kaupungin näkökulmasta, mitkä ovat fiksuja ratkaisuja.”

”Totta kai debatti ja erilaisten vaihtoehtojen tuominen keskusteluun on hyvästä, varsinkin jos se tehdään positiivisessa hengessä. Mielestäni esimerkiksi investointitarpeissa olisi hyvä olla Oulu-puolueen henkeä sillä tavalla, että katsottaisiin kaupungin näkökulmasta, mitkä ovat fiksuja ratkaisuja”, Määttä sanoo ja lisää:

”Tähän mennessä on ollut oikein toimivaa keskustelua.” 

Hyvä kiertämään tervehdyksellä

Haastatteluhetkellä Seppo Määttä oli ehtinyt asua Oulussa kolmisen viikkoa. Hän naurahtaa muuton sujuneen hyvin, vaikka aika monta muuttolaatikkoa onkin vielä purkamatta.

”Löysimme vaimoni kanssa kivan asunnon, jossa viihdymme. Hyvillä mielin olen jälleen oululainen.”

Kaupunginjohtaja kannustaa esimerkillään oululaisia positiiviseen kanssakäymiseen. Hän toteaa, että toisen ihmisen huomioiminen, esimerkiksi nimeltä tervehtiminen, ei maksa tekona mitään, mutta sen vaikutus on erittäin suuri.

”Siitä tulee molemminpuolinen kiva kokemus ja hyvä fiilis. Minulla ei ole myöskään tapana pitää kiitos-sanaa taskussa.”

Moikata voi kyllä silloinkin, vaikkei ihmistä tuntisi henkilökohtaisesti, Määttä kannustaa. Hänellä itsellään on tapana tervehtiä myös aamulenkillä vastaan tulevia. Ylipäätään hänestä olisi hyvä muistaa vuorovaikutuksen merkitys, sillä muiden huomioiminen luo positiivista henkeä ja kantaa pitkälle.

”Minulla ei ole myöskään tapana pitää kiitos-sanaa taskussa.”

”Olen monessa yhteydessä sanonut, että ihmisten välinen vuorovaikutus on keskeisessä roolissa paikallisesta elinvoimasta puhuttaessa. Kun moni toimisi samalla tavalla, ottaisi muut huomioon, niin se skaalautuu isommassa mittakaavassa”, Määttä sanoo.

”Kun ajatellaan tulevaa kesääkin, varmasti tänne tulee visiitille henkilöitä, jotka eivät tunne Oulua. Jos näemme, että heillä on kartta kädessä eivätkä he näytä olevan varmoja, minne lähteä, niin siinäkin pienellä eleellä on suuri merkitys, kun kysytään, voidaanko auttaa jotenkin.”

Kesällä padelia ja golfia 

Millaisia kesäsuunnitelmia Seppo Määtällä Oulussa on? Hän toteaa hymyillen, että padel on tällä hetkellä lähellä hänen sydäntään. Kesällä kaupunginjohtajan voi bongata vapaa-ajalla myös golf-viheriöiltä.

”Olemme tavanneet Ouluun aikoinaan jääneiden ystävieni kanssa ja pelanneet pari kertaa padelia. Sitä on hauska pelata porukalla ja muistella vanhoja. Golf on myös oikein hyvää ulkoilua. Siinä tulee kerralla käveltyä kuin huomaamatta se 10 kilometriä – siis hyvällä tuurilla, jos pallo pysyy kentällä.”

Juttua korjattu 29.5.2023 klo 12: BusinessOulu täytti 13 vuotta, eikä kolme vuotta, kuten alkuperäisessä tekstissä väitettiin.