Idyllinen ja perinteikäs Raksila on monien mahdollisuuksien paikka

"Kaikki on niin kätevästi lähellä", tiivistävät Puu-Raksilassa asuvat Matias Haapaniemi, tytär pulkassa Vanda Haapaniemi ja Heidi Immonen. Kuva: Anu-Maija Kärjä

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Raksila on oululaisille paikka, jossa tehdään päivittäiset ostokset tai käydään vaikkapa uimassa. Siellä kannustetaan Kärppiä, urheillaan, opiskellaan ja tietenkin myös asutaan. Alue on nyt ja tulevaisuudessa aivan keskeisessä roolissa liikenneyhteyksien näkökulmasta. 

”Tulevan asemakeskuksen matkustajapalvelut parantavat liikkumista paikkakunnalta toiselle ja saavutettavuutta myös Oulun kaupungin sisällä”, kertoo asemakaava-arkkitehti Leena Kallioniemi. 

Uuden linja-autoaseman ja Matkahuollon ohella asemakeskuksen alueelle on nousemassa kaavamuutoksen myötä lisää liike- ja toimistotiloja, hotelli sekä asuntoja. Asemakeskuksen kaavan lisäksi eri puolilla Raksilaa tapahtuu: vireillä on koko joukko kaavamuutoksia, jotka ovat omiaan vastaamaan kasvavan kaupungin tarpeita.  

”Uudet toimisto- ja liiketilat, kaupalliset palvelut sekä urheilurakentaminen luovat edellytyksiä koko Raksilan alueen elinkeinoelämän vilkastumiselle.” 

Raksilasta poistuvan keskuspaloaseman tilalle on tarkoitus toteuttaa nykyistä pienempi paloasema. Näin osa paloaseman ja hätäkeskuksen käytössä olevasta tontista voi vapautua muuhun käyttöön. 

Harrastusten keskiössä  

”Mahdollinen uuden uimahallin rakentuminen sekä Ouluhallin laajentuminen tukevat kaupunkilaisten harrastustoimintaa. Raksilaan tutkitaan myös Areenan sijaintia. Välkkylään on tulossa puolestaan esimerkiksi uusia opiskelija-asuntoja.” 

Aloitteen Välkkylän opiskelija-asuntojen alueen asemakaavan muuttamisesta on tehnyt Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS. Alueelle on tarkoitus rakentaa uusi kerrostalo opiskelija-asunnoille, pysäköintirakennus ja kylätalo. Valokeilaan on noussut aivan erityisesti keskustelu yliopiston sijoittumisesta Raksilassa sijaitsevien markettien paikalle. 

”Raksilan marketalueelle on yhteinen suunnitteluvaraus Oulun yliopistolla, Arinalla ja Keskolla. Siinä tutkitaan yliopiston ja kaupan yksiköiden sijoittamisen tilallisia ja toiminnallisia edellytyksiä alueelle”, Kallioniemi jatkaa. 

Puu-Raksila arvostaa omaa historiaansa  

Puu-Raksilan asemakaavan muutoksella tuetaan puolestaan omaleimaisen alueen säilymistä. Syksyllä 2019 järjestettiin alueen asukkaille ja kiinteistöjen omistajille kohdistettu verkkokysely, johon saatiin lähes sata vastausta. 

”Viihtyisyyden tekijöissä korostuivat alueen rauhallisuus, arkkitehtuuri, yhtenäisyys, idyllisyys, pihojen vehreys, puistomaisuus ja sijainti”, kertoo kaavoitusarkkitehti Jere Klami

Parannusehdotuksissa nousivat esille puistoalueiden ja pysäköinnin kehittäminen sekä liikenteen häiriöiden pienentäminen. Puu-Raksilan mielenkiintoinen historia elää edelleen vanhoissa rakennuksissa ja säilytettävässä miljöössä. 

”Alueella on ollut asukkaiden muisteluiden pohjalta lukuisien kauppojen lisäksi muun muassa yleinen sauna, mainosateljee, makkaratehdas, maksullinen mankeli, kottikärryn vuokrausta ja kerhohuone”, Klami listaa. 

Puu-Raksilan idyllistä ja sen historiasta kumpuaa kiinnostavia yksityiskohtia, joille koko Raksilan alueen suunnitelmat ovat nykyaikainen jatkumo. Tulevaisuuden Raksilalla on rooli koko kaupungin kehityksessä. 

”Näyttää voimakkaasti siltä, että Raksilan alue tulee selkeästi jatkamaan keskustan urbaania kaupunkiympäristöä”, tiivistää Kallioniemi. 

Asemakaavan muutoshankkeisiin kuuluu vuorovaikutusmahdollisuuksia, kuten työpajoja sekä tiedotus- että keskustelutilaisuuksia.

Tutustu tarkemmin: ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/puu-raksila