Ideoinnin aika on nyt! Osallistuvan budjetoinnin kohteista päättävät kaupunkilaiset itse
Viime vuonna osallistuvan budjetoinnin varoilla rakennettiin esimerkiksi monia levähdystaukoihin käypiä paikkoja, kuten eväskatoksia hiihtoreiteille, maisemaportaat Oritkariin ja senioripenkkejä Hollihaan puistoon. Idean ei tarvitse olla rakennettava, vaan se voi olla esimerkiksi tapahtuma.
Nyt on jälleen aika ehdottaa, minkälaisiin kohteisiin käytetään osallistuvan budjetoinnin 240 000 euroa, joilla toteutetaan asukkaiden ehdottamia asioita eri puolilla kaupunkia. Valituista ideoista äänestetään myöhemmin keväällä.
Tänä vuonna Oulun kaupungin budjetissa on käytettävissä osallistuvaan budjetointiin jälleen 240 000 euroa.
Oululaiset voivat ideoida kahden viikon ajan 13.–26. tammikuuta, minkälaisiin kohteisiin kaupunki nämä rahat käyttää.
”Kannustan kaikkia miettimään, mitä itse kaipaisi Ouluun. Ideoida voi yksin tai yhdessä muiden kanssa, kuten vaikkapa naapuruston tai koululuokan kanssa”, vuorovaikutussuunnittelija Anne Kippola-Rinne avaa.
”Ideoinnissa on avuksi, jos käy tutustumassa osallistuvan budjetoinnin ideoiden kriteereihin. On hyvä pitää mielessä, että ideoiden täytyy olla kaupungin toteutettavissa ja kuulua kaupungin vastuulle”, Kippola-Rinne jatkaa.
Ideoinnin jälkeen kaikki osallistuvan budjetoinnin kriteereihin sopivat ja toteuttamiskelpoiset ideat jatkokehitetään äänestysehdotuksiksi yhdessä kaupungin asiantuntijoiden ja eri toimijoiden kanssa.
Myöhemmin keväällä oululaiset pääsevät äänestämään, mitkä ehdotukset kaupunki toteuttaa. Kaupunki toteuttaa tuloksen perusteella eniten ääniä saaneet äänestysehdotukset, jotka mahtuvat 240 000 euron budjettiin.
Kaikkiin jo toteutettuihin osallistuvan budjetoinnin ideoihin voi tutustua Osallistu Oulu -sivustolla. Sivustolta löytyvät myös kaikki vuosina 2021–2024 jätetyt ideat sekä kaupungin niihin antamat vastaukset sekä tiedot äänestyksistä ja toteutuksista samoilta vuosilta.
Viime vuonna oululaiset äänestivät toteutettavaksi kaikkiaan 33 erilaista ehdotusta kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden edistämiseksi, ja lähes kaikki niistä on jo ehditty saada valmiiksi. Vuonna 2024 osallistuvan budjetoinnin kautta toteutettiin muun muassa ulkoiluun ja liikuntaan, tapahtumiin ja harrastetoimintaa sekä ympäristöön liittyviä ideoita.