Hyvinvointialueet tuovat Suomeen täysin uudet vaalit
Äänestyspaikka kannattaa aina tarkistaa lipukkeesta, kun posti tuo ilmoituksen äänioikeudesta. Vaalit käydään 23. tammikuuta.
Vaalit ovat jokaisen demokratian ydin ja moni pitää äänestämistä erityisen juhlan aiheena: Juodaan vaalikahvit ja voidaan innostua kilistelemäänkin. Vaalityötä vuodesta 1988 tehnyt Pohjois-Pohjanmaan aluevaalien projektipäällikkö Kirsti Lehtinen myhäilee kysymykselle, josko uudet vaalit ovat hänellekin erityinen tilaisuus.
”Vahvalla rutiinillahan nämä pitkälti menevät, mutta toki kyseessä on merkittävät vaalit. Nämä ihmiset päättävät, missä lääkärit ja palomiehet ovat”, hän sanoo.
Teknisessä mielessä aluevaalit ovat yhdistelmä kunnallisia ja valtiollisia vaaleja. Ennakkoäänten laskenta ja tarkastuslaskenta kuuluvat aluevaaleissa kunnille, kun valtiollisissa vaaleissa se on vaalipiirin tehtävä. Lehtinen on aluevaalilautakunnan ensimmäinen työntekijä, joka aloitti tehtävässään lokakuun alussa, aluksi osa-aikaisena. Syksyn aikana aluevaalilautakunta on valittu ja juuri nyt se odottaa seuraavaa etappia, ehdokaslistojen jättämistä.
”Juuri nyt ehdokasasettelu on kiivaimmillaan. Ehdokaslistat pitää jättää 14. joulukuuta.”
Ehdokkaita odotetaan 700 henkeä
Odotettavasti aluevaltuustoon mielivät jokaiset suurimmat puolueet. Lisäksi yksittäisen ehdokkaan taakse voi asettua valitsijayhdistys, joka nimeää hänet ehdokkaakseen. Valitsijayhdistykseen tarvitaan vähintään 50 Pohjois-Pohjanmaalla asuvaa äänioikeutettua.
”Valitsijamiesten kerääminen on kuntavaaleihin verrattuna suurempi urakka, sillä niissä valitsijayhdistyksen voi perustaa kymmenen kunnan äänioikeutettua.”
Aluevaltuuston 79 paikkaa voi tavoitella 1,25-kertainen määrä per ehdokaslista. Yhteensä ehdokkaita odotetaan noin 700 henkeä, mikä on kutakuinkin sama kuin Oulun kuntavaaleissa.
Aluevaalilautakunta ottaa seuraavaksi ehdokaslistat vastaan ja ehdokkaiden tiedot syötetään vaalijärjestelmään. Joulun aatonaattona on lakisääteisesti aluevaalilautakunnan kokous, jossa ehdokaslistat hyväksytään lopullisesti. Kun toisaalla vaivutaan joulurauhaan, ehdokaslistat etenevät painotaloihin, joissa tehdään äänestyspaikoilta tutut ”lakanat”.
Ennakkoäänestys avautuu 12. tammikuuta ja tuolloin nämä kookkaat tulosteet sekä kaikki vaalijärjestelyihin kuuluvat tarvikkeet pitää olla valmiina paikoillaan koko Pohjois-Pohjanmaan alueella. Kunnat ja kaupungit vastaavat äänestystoiminnasta.
”Vaalit työllistävät Oulussa satoja ihmisiä, sillä äänestyspaikkoja on laitosäänestyspaikat mukaan lukien noin 150. Myös kotiäänestys pitää järjestää.”
Sekä ennakkoäänestyspäivän että varsinaisen vaalipäivän iltana äänet lasketaan ensimmäisen kerran ja laskenta uusitaan seuraavana päivänä. Tulokset siirretään vaalitulosjärjestelmään ja aluevaalilautakunta kokoontuu yhdistämään ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän tulokset. Vaalipäivä on sunnuntai ja virallinen tulos valmistuu keskiviikkona. Suomen ensimmäiset hyvinvointialueiden aluevaltuustojen jäsenet on valittu yli kolmen vuoden ajaksi – onnea!
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulun -printtilehdessä 18.11.