Hyvinvointialue muuttaa Oulun kaupungin lautakuntia ja johtamisjärjestelmää: sivistys- ja kulttuurilautakunnan tehtävät jaetaan kahdelle lautakunnalle

Hyvinvointialueen perustaminen aiheuttaa muutoksia myös kaupungin hallintosääntöön. Kuva: Ellamari Koutonen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin hallintosääntö on yli 70-sivuinen dokumentti, joka määrittää, miten kaupunkia johdetaan ja millainen toimivalta ja tehtäväjako kullakin toimielimellä – valtuustolla, lautakunnilla tai eri liikelaitosten johtokunnilla – on. Hallintosääntö ei ole mikään betoniin valettu asiakirja, vaan sitä päivitetään silloin, kun tarve on. Viimeksi Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi hallintosääntöön tehdyt viilaukset reilu vuosi sitten.

Hyvinvointitehtävien siirtyminen kaupungilta hyvinvointialueelle aiheutti hallintosääntöön isomman remontin, jota on valmisteltu viime keväästä lähtien. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk) ja strategiajohtaja Kari-Pekka Kronqvist voivat nyt siirtää vetämänsä valmisteluryhmän työn tulokset Oulun kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, sillä kaupunginhallitus hyväksyi valmistellun esityksen maanantain kokouksessaan.  

”Johtamisjärjestelmä ja lautakuntarakenne kuuluu luottamushenkilöiden päätettäväksi ja me virkamiehet valmistelemme muutokset hallintosääntöön heidän päätöstensä mukaan”, Kronqvist aloittaa.

Merkittävin muutos hallintosääntöön johtuu tietysti hyvinvointipalveluiden siirtymisestä alueelle, minkä vuoksi hyvinvointilautakunta, sen alainen yksilöasiainjaosto, Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos ja sen johtokunta lakkautetaan 31. joulukuuta 2022. Myös Oulun Digi -liikelaitos lakkautetaan.

”Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tehtävämäärä on suuri, asiasta on tullut palautetta luottamushenkilöiltä jo viime valtuustokaudella.”

Lakkautettavan lautakunnan luottamushenkilöt eivät kuitenkaan jää toimettomiksi, sillä hyvinvoinnin edistämistehtävät jäävät edelleen kuntien hoidettavaksi. Siksi hallintosäännön uudistusta valmistellut työryhmä päätyi ratkaisuun, jossa sivistys- ja kulttuurilautakunnan tehtävät hoidetaan jatkossa kahden lautakunnan voimin.

”Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tehtävämäärä on suuri, asiasta on tullut palautetta luottamushenkilöiltä jo viime valtuustokaudella. Nyt oli luonteva ajankohta tehdä nämä muutokset, sillä lautakunnan tehtävissä on paljon merkittäviä eroja. Esimerkiksi kasvu ja oppiminen ovat voimakkaasti säädeltyä, miten asioita tehdään. Kulttuurin, liikunnan ja hyvinvoinnin edistämistehtäviin liittyy vähemmän lainsäädäntöä, eli se on paljon väljempää ja siten lautakunnan tehtävä on oikeastaan hyvin toisentyyppinen”, Kronqvist jatkaa. 

Siksi perustetaan erillinen hyvinvointi-, kulttuuri, ja liikuntalautakunta, ja kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hallintosäännön muutokset, kaupunginhallituksen valmisteluun tulee myös uuden, kuntalaisten hyvinvointia, kotouttamista ja osallisuuden edistämistä vastaavan johtajan viran perustaminen. Uuteen lautakuntaan valitaan 13 luottamushenkilöä, ja poliittinen paikkajako tulee olemaan sama kuin lakkautettavalla hyvinvointilautakunnalla. Sivistyslautakunta jatkaa tehtävässään 13 jäsenellä.

Valmistelua etukenossa

Kronqvistin mukaan Oulu on valmistautunut tulevaan muutokseen hieman etukenossa, sillä monessa muussa kunnassa hallintosäännön muutokset ovat vielä tekemättä.

”Kuopio ja Lahti ovat jo hallintosääntöuudistuksensa tehneet. Sitten on kaupunkeja, joissa muutokset tehdään viiveellä, ja he ehkä katsovat vähän mallia Oulustakin – olemme tehneet tätä valmistelutyötä keväästä lähtien ja jopa hieman etukenossa. Kukin kaupunki tietysti tekee muutokset omista lähtökohdistaan”, Kronqvist muistuttaa.

Viimeisen päälle valmista ei hallintosääntöuudistuksessa ole Oulussakaan, sillä nuorisotoimi hakee vielä paikkaansa.

”Nuorisotoimessa on kahdenlaista tehtävää. Toisaalta on luontevaa, että nuorisotoimi on perusopetukseen liittyvää, mutta toisaalta toiminnassa on mukana paljon hyvinvoinnin edistämiseen liittyvää tehtävää. Tähän meidän on perehdyttävä jatkossa tarkemmin, nuorisopalvelut jatkavat ainakin vuoden 2023 ajan sivistyslautakunnan alaisuudessa. Ensi vuoden aikana selvitetään tavoitteet nuorisopalveluiden kehittämiseksi ja arvioidaan nuorisopalveluiden hallinnollista sijoittumista”, Kronqvist toteaa.

Jatkossa sivistyslautakunta vastaa perusopetuksesta, lukio-opetuksesta, vapaasta sivistystyöstä, nuorisopalveluista ja varhaiskasvatuksesta. Lisäksi lautakunta vastaa sivistys- ja kulttuuripalvelujen keskitetyistä asiantuntijapalveluista.

Hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunta vastaa kulttuuri- ja liikuntapalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta sekä huolehtii hyvinvoinnin edistämisen ja osallisuuden koordinoinnista ja yhteistyöstä muun muassa hyvinvointialueen kanssa. Kaupungin hyvinvoinnin edistämistehtävän tavoitteena on tehdä verkostoyhteistyötä myös kolmannen sektorin ja muiden sidosryhmien kanssa.

Hallintosääntöuudistus siirtyy Oulun kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, mutta kovin pitkään ei strategiajohtajan tarvitse lepuuttaa näppejään hallintosäännön parissa, sillä seuraava isompi muutos on jo näköpiirissä.

”Vuoden 2025 alusta tulee työllisyyspalvelu-uudistus, jonka vuoksi hallintosäännön muutostyö tulee jatkumaan, varmasti”, Kronqvist naurahtaa.