Hupisaarten kaupunginpuisto on Oulun helmi, josta pidetään hyvää huolta

Hupisaarten kävijämääristä ei ole tarkkoja tilastoja, mutta etenkin kauniina kesäpäivinä väkeä riittää. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hupisaarten kaupunginpuisto on saanut kansainvälisen Green Flag Award -tunnustuspalkinnon. Palkintoperusteissa puistoa kiiteltiin esimerkiksi siisteydestä, esteettömyydestä ja hyvästä kunnossapidosta.

 

Kansainvälinen Green Flag Award -tunnustus myönnettiin elokuussa 19 viheralueelle ympäri Suomea. Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio, Suomessa Viherympäristöliitto ry.

Hupisaarten kaupunginpuisto haki palkintoa nyt ensimmäisen kerran. Koulutettu tuomaristo arvioi viheralueita 27 kohtaa sisältävän kriteeristön pohjalta.

”Täällä kävi kesällä arvosteluraati ilmeisesti useammankin kerran paikan päällä”, kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen kertoo.

Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen ja kunnossapidosta vastaava työnjohtaja Saila Määttä ovat tyytyväisiä Hupisaarten saamasta Green Flag Award -tunnustuksesta.

Palkintoperusteissa Hupisaarten kaupunginpuistoa kiiteltiin esimerkiksi siisteydestä, esteettömyydestä ja hyvästä kunnossapidosta. Kehuja sai myös monipuolinen puusto ja kasvisto.

”Kyllähän tämä on varmaan Oulun monipuolisin alue kasvillisuudeltaan, jos ei oteta yliopiston puutarhaa lukuun”, alueen kunnossapidosta vastaava työnjohtaja Saila Määttä sanoo.

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarhakin on osaltaan rikastuttanut Hupisaarten kasvillisuutta, sillä se sijaitsi aikoinaan kaupunginpuistossa, kunnes muutti Linnanmaalle 1980-luvun alussa. Yliopiston puutarhan aikaan istutettua kasvillisuutta elää Hupisaarilla edelleen.

”On todettu, että täällä on sellainen mikroilmasto, joka suosii kasvillisuutta, jonka ei periaatteessa pitäisi tällä korkeudella menestyä”, Määttä kertoo.

Määttä ja Pulkkinen arvioivat, että Hupisaarten kasvillisuudeltaan rikkaimmat alueet ovat Kiikkusaari ja Paratiisisaari. Myös Ainolan puiston puolella on vanhaa, arvokasta kasvillisuutta.

Monipuolinen alue

Hupisaarten lukuisilta pieniltä saarilta löytyy myös pitkälti luonnontilaista ympäristöä, mutta pääsääntöisesti kyseessä on kuitenkin puisto, jossa on erilaista elämää ja tapahtumia. Green Flag Awardin palkintoperusteissakin kiitettiin Hupisaarten monikäyttöisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

”Onhan tämä hyvin monipuolinen alue: täällä on purot kaloineen ja hyvinkin luonnontilaista ympäristöä, mutta myös rakennettua puistoympäristöä, leikkipuisto, kesäteatteri ja kahvila. Läheltä puistoa löytyy myös ravintolapalveluita. Tuolla purojen varrella metsän siimeksessä ei välttämättä edes huomaa, että ollaan keskellä kaupunkia”, Pulkkinen sanoo.

Hupisaarten suonia ovat sen purot, joissa ui taimenia.

Määttä lisää, että Hupisaaret on myös tapahtumien näyttämö. Kesäteatteritoiminnan lisäksi esimerkiksi Lumo-valofestivaali tulee taas syksyllä puistoon, ja Oulu2026-ohjelmistoon on tulossa Hupisaarille sijoittuvia huomattavia tapahtumia. Kiikkusaarella toimii myös kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö Alakööki, joka tuo puistoon paljon koululais- ja päiväkotiryhmiä.

Puisto on kaupunkilaisten kansoittama etenkin kesäisin, mutta Pulkkinen ja Määttä eivät ole huolissaan siitä, että alue olisi liian kovalla käytöllä.

”Ei siitä luonto juuri nykyisellään kärsi, mutta toki se teettää meillä kunnossapito- ja puhtaanapitotöitä. Mutta puistothan on tarkoitettu käytettäviksi”, Pulkkinen toteaa.

Green Flag -palkintoperusteissa oli kiinnitetty huomiota myös asiansa osaavaan henkilöstöön. Määttä kertoo, että kaupungin viherkunnossapidossa työskentelee Hupisaarilla vakituisesti ja ympärivuotisesti viisi henkilöä, mutta heidän vastuulleen kuuluu myös muita alueita muun muassa Oulujoen suistossa ja Tuirassa. Kesäaikana henkilöstöä tarvitaan moninkertaisesti.

”Kiireisin aika on toukokuulta juhannukseen asti, kun on muun muassa kevätsiivousta, puiden istutusta ja kesäkukkien kasvatusta ja istutusta”, Määttä kertoo.

Opastuksessa parannettavaa

Pulkkinen kertoo, että yksi syy hakea Green Flag Awardia oli mahdollisuus saada asiantuntevaa ulkopuolista kritiikkiä ja ammattilaisnäkökulmia Hupisaarten kehittämiseen. Rakentavaa palautetta tuli esimerkiksi siitä, että alueen opastusta voisi parantaa, ja Pulkkisen mukaan sitä on suunniteltukin.

”Kävijät kyselevät paljon myös alueen historiasta ja kasvillisuudesta. Se on myös yksi tuleva kehittämiskohde, että miten saadaan tätä tietoa jaettua kävijöille”, Määttä sanoo. Alueella on kyllä infotauluja, mutta tieto on osittain vanhentunutta, ja taulut ovat myös kärsineet ilkivallasta. Pulkkisen ja Määtän mukaan puistossa tehty ilkivalta on nimenomaan töhrimistä ja sotkemista, ei niinkään paikkojen rikkomista tai kasvien tuhoamista.

Heikki Pulkkinen ja Saila Määttä ovat sitä mieltä, että Hupisaarissa parasta on monipuolisuus.

Mietinnässä on ollut myös Hupisaarten talvikausi. Pulkkisen mielestä joulupolun tyyppistä pienimuotoista toimintaa voisi tuoda puistoon enemmänkin, mutta esimerkiksi luistelun järjestäminen on vaikeaa: tekojää ei Hupisaarille sovi eikä luonnonjäällekään ole kovin hyviä edellytyksiä.

”Se nousee keskusteluissa aika ajoin esiin, mutta paikkaa on vaikea löytää. Joskus on mietitty noitakin purojen suvantokohtia, että voisiko siellä luistella, mutta aika haasteellista se on, kun on vedenvaihteluita. Se on turvallisuuskysymyskin”, Pulkkinen sanoo.

Oululaisten olohuone

Hupisaarten alueen tulevaisuudelta Pulkkinen ja Määttä toivovat samaa kuin todennäköisesti valtaosa oululaisista: että se säilyy aika lailla nykyisellään.

”Toivoisin, että tämä säilyy tällaisena vehreänä keitaana Oulun keskustan kupeessa kaupunkilaisille ja turisteille. Täydennysrakentamista ei missään nimessä, ja toivottavasti tuolta reunoiltakaan ei lähdetä puristamaan enää aluetta pienemmäksi rakentamisen kautta. Tämä saisi pysyä kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena”, Pulkkinen kiteyttää.

Hupisaarten asemaa Oulun ylpeytenä vahvistanevat osaltaan Oulu-kirjaimet, jotka pystytetään suihkulähteiden edustalle myöhemmin tänä syksynä.

Lisätietoja Green Flag Awardista Viherympäristöliiton sivuilta.