Heinäpään uusi jalkapallohalli sai ensimmäisenä yksityisen liikuntapaikkarakentamisen tukea Oulussa
Toimitusjohtaja Juho Meriläinen kertoo, että uudessa hallissa on pelattu jalkapallon lisäksi jo myös pesäpalloa. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula
Heinäpään tekonurmialueelle on kylmimpään vuodenaikaan noussut kahden oululaisen urheiluseuran, AC Oulun ja Oulun Luistinseuran suuri yhteisponnistus: ylipainehalli. Uuden hallin sisällä on tuuletonta, lämpötila plussalla ja tekonurmi vihertää täysimittaisen jalkapallokentällisen verran.
Heinäpään uusi jalkapallohalli on ensimmäinen liikuntapaikka, johon Oulun kaupungin liikuntapalvelut on myöntänyt yksityistä liikuntapaikkarakentamisen avustusta. Yksityisen liikuntapaikkarakentamisen avustuksen säännöt ja kriteerit hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa reilu vuosi sitten lokakuussa 2019.
”Yksityisen liikuntapaikkarakentamisen investointiavustuksella pyritään kannustamaan urheiluseuroja tai urheiluseurojen omistamia yhtiöitä ja yhteisöjä rakentamaan lajinsa tarpeisiin omia liikunnan ja urheilun harjoitus- ja kilpailuolosuhteita”, kertoo Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys.
Epäilyksen mukaan vastaavanlaista avustusta ei liene muualla Suomessa käytössä lainkaan. Oulussakin avustusmuoto ottaa vasta ensimmäisiä askeleitaan.
”Avustuksesta hyötyisivät ne lajit, joille kaupungilla ei ole osoittaa harjoittelu- ja kilpailuolosuhteita kaupungin hallinnoimissa liikuntapaikoissa tai olosuhteet ovat harrastajamääriin suhteutettuna riittämättömät”, kertoo Epäilys.
Tukea myönnetään urheiluseuroille
Liikuntapalveluiden avustusta eivät voi saada yksityisellä rahalla pyörivät yhtiöt. Keskeinen myöntämiskriteeri on se, että tuki myönnetään urheiluseuroille.
”Investointiavustusta voivat saada urheiluseurat tai urheiluseurojen sataprosenttisesti omistamat yhtiöt tai yhteisöt”, avaa Epäilys ehtoja.
Heinäpään ylipainehallin omistaa Oulun Jalkapallohalli Oy, joka puolestaan on AC Oulun ja OLS:n täysin omistama yhtiö. Toimitusjohtajana sekä osakeyhtiössä että AC Oulussa toimiva Juho Meriläinen arvioi, että liikuntapalveluiden 15 prosentin tuki uuden hallin rakentamiselle oli merkittävä.
”Hallin kustannusarvio oli noin 1,5 miljoonaa euroa. Se ylittyy vajaalla 100 000 eurolla”, kertoo Meriläinen.
Vieressä seisovassa, reilu 10 vuotta sitten rakennetussa, kaupungin omistamassa Heinäpään jalkapallohallissa sisälämpötila on noin 12–16 astetta. Uudessa ylipainehallissa saa puolestaan treenata useimmiten 4–8 asteen lämpötilassa. Kiinteän hallin rakentamiskustannukset olisivat olleet Meriläisen arvion mukaan kuitenkin neljän–viisinkertaiset.
”Ei tarvitsisi kahta kertaa miettiä, että haluttaisiinko yksi kiinteä halli vai neljä tällaista”, uskoo Meriläinen.
Nimi herättänyt huomiota
Meriläisen mukaan pelaajat ovat uudesta hallista tykänneet.
”Hieno hallihan tämä kaikkien mielestä on.”
Jalkapallon pääsarjapaikalle Veikkausliigaan tulevalle kaudelle noussut AC Oulun edustusjoukkue harjoittelee hallissa monta kertaa viikossa. Suurin käyttäjäryhmä ovat kuitenkin lapset ja nuoret. Jalkapallon lisäksi hallissa voi pelata esimerkiksi pesäpalloa ja golfia. Koronatilanteen vuoksi hallitarpeen todellinen potentiaali on Meriläisen mukaan kuitenkin vielä mittaamatta.
Uusi jalkapallohalli on saanut osakseen valtakunnallistakin huomiota nimensä vuoksi. Hallin virallinen nimi on nyt Garam Masala Areena sponsorina toimivan ravintolayrityksen mukaisesti.
”Hallin seinille myytiin mainospaikkoja 2500 eurolla viideksi vuodeksi. Mainospaikan ostaneiden kesken arvottiin sitten, kenen nimen mukaan halli nimetään”, kertoo Meriläinen.
Meriläistä nimikohu ei näytä haittaavan lainkaan. Tavanomaisempi nimi ei varmasti olisi herättänyt minkäänlaista huomiota.
”Jää nimi ainakin mieleen.”
Garam Masala -nimellä mennään siis ainakin seuraavat viisi vuotta.