Esteetön Tiernan koulu Leinonpuisto avaa ovensa vuoden alussa

Tiernan koulun oppilaat pääsevät uudenkarheisiin tiloihin tammikuussa. Kuvat: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uuden koulun nimi on Tiernan koulu, Leinonpuisto. Koulussa on tilat 70–80 oppilaalle sekä noin 70 hengen henkilökunnalle. Oppilaat siirtyvät Leinonpuiston vanhoista toimipaikoista Tuirasta, Viipaleesta, Komulta sekä Merituulen alakoulun tiloista laajennusosaan.

Esteettömyys rakentamisen lähtökohtana

Koulu on rakennettu erityisen tuen oppilaiden tarpeita ajatellen. Esteettömyys on ollut suunnittelu- ja toteutusvaiheessa tärkeä näkökulma. Esteettömyyskoordinaattori on ollut tiiviisti mukana hankkeessa aina sisustussuunnitteluvaiheeseen saakka.

”Tämä koulu on malliesimerkki siitä, miten esteetön koulu rakennetaan. Esteettömyys nivoutuu tiukasti turvallisuuteen: materiaalit ja suojaukset tulee miettiä käyttäjien turvallisuus huomioiden”, projektipäällikkö Eero Keränen Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksesta kertoo.

Pihasuunnittelu on ollut Keräsen mukaan haastavaa uniikissa kohteessa, sillä esteettömyyteen on kiinnitetty myös siellä huomiota.

”Saattoliikenteen kulkeminen on pitänyt saada sujuvaksi. Leikkipihan toimintoja hyödyntävät myös Meri-Tuulen alakoulun oppilaat, joten toiminnot on sovitettu kaikille sopiviksi. Käyttö tulee myöhemmin osoittamaan, miten tässä on onnistuttu.”

Oppimisympäristö virittää aistit

”Peruslähtökohtana on ollut luoda rauhallinen, eri aistikanavia hyödyntävä oppimisympäristö. Tilat jakautuvat kolmeen eri soluun, Koivikkoon, Kuusikkoon ja Männikköön. Solujen sisustuksessa näkyvät solujen nimet: Koivikkoon tulija tietää saapuneensa oikeaan paikkaan”, rehtori Niina Oksman kuvailee uusia tiloja.

Solut liittyvät toisiinsa luontopolkumaisen käytävän avulla. Matkan varrella on aistimuksia silmille ja erilaisia pintoja käsin kosketeltavaksi.

”Perusajatuksena on, että ympärilleen katselemalla voi löytää aina jotakin uutta tutkittavaa”, Oksman kertoo.

Luokkatilat mahdollistavat yhteistyön tekemisen eri ryhmien välillä, mutta kahden luokkatilan välissä on siirtoseiniä sekä luokan yhteydessä eriyttämistiloja, joten oppilasryhmä tai oppilas voi vetäytyä työskentelemään omaan rauhaan.

Tiloja kalustetaan tällä hetkellä valmiiksi oppilaiden saapumista varten.

”Koulumme henkilöstö on tehnyt työtä antaumuksella uuden rakennuksen käyttöönottamiseksi. Toivottavasti korona hellittää, jotta saamme pidettyä koulullamme avajaiset kesän korvalla”, Oksman toivoo.

Solut on nimetty luontoteemaisesti: Koivikko-solun seinällä on kuvituksena koivuja.