Ennakkoäänestys vilkasta Oulussakin – tänään voi vielä monin paikoin jättää äänensä iltakahdeksaan saakka

Sanna Vikman on aiemmissa vaaleissa äänestänyt ennakkoon kirjastotalolla, tällä kertaa aukeaman toisella puolen, teatterin edustalla. Kuvat: Juha Näppä

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Lampén katselee ympärilleen teatterin ennakkoäänestyspaikalla.

”Täällä tuulee aina ja näyttää, että taas on pitänyt viedä äänestäjiä opastavat A-taulut sisälle tuulelta turvaan.”

Teatterin ulkoäänestyspaikka oli auki ennakkoäänestyksen aloituksessa viisi päivää, ja nyt viimeisenäkin ennakkoäänestyspäivänä teatterilla voi vielä äänestää iltakahdeksaan saakka.

”On mielenkiintoista nähdä kuinka paljon äänestäjiä näinä päivinä täällä käy. Aloituksessa oli sellaiset sata äänestäjää päivässä, mikä ei ole paljon verrattuna Oulun vilkkaimpiin äänestyspaikkoihin”, Lampén sanoo.

Ei suuria jonoja

Hänen mukaansa ennakkoäänestyksessä ei missään Oulun äänestyspaikassa ole juuri ollut jonoja.

”Olisikohan vilkkaimmillaan Limingantullin Prismassa käynyt 500 äänestäjää päivässä”, hän arvioi.

”Kaikki 23 ennakkoäänestyspaikkaa ovat edelleen auki, ja lähes kaikki iltakahdeksaan saakka myös tiistaina kahdeksantena päivänä kesäkuuta, joka on viimeinen ennakkoäänestyspäivä”, lisää Lampén. 

Lampén kertoo, että toista teatterin kaltaista, yhtä hyvin katettua paikkaa ulkona tapahtuvalle äänestämiselle, ei oikein löydetty Oulusta, mutta avara ja ilmava Valkea on osoittautunut suosituksi paikaksi äänestää ennakkoon. Teatterinkaan ennakkoäänestyspaikalle ei ole syntynyt jonoja, mutta kävijöitä on käynyt tasaisesti.

Vaalien siirtämistä kehutaan

Kotiäänestyksiä Oulussa on nyt järjestetty noin 170, kun edellisissä vaaleissa niitä järjestettiin vähän alle 120.

”Koronatilanne on niin merkittävästi parantunut, ettei esimerkiksi karanteenissa olevia ole kovin paljon.”

”Vaalien siirtäminen osoittautui kyllä onnistuneeksi vedoksi. Olisi ollut aivan eri tilanne järjestää vaalit silloin maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa vallinneessa koronatilanteessa”, Lampén toteaa.

”Nyt ei ole edes tullut sellaista palautetta, että olisi koettu äänestystilanne riskialttiiksi koronan vuoksi”, hän jatkaa.

Ennakkoääniä aiempaa enemmän

Ennakkoäänten määrä näyttää tällä kertaa ylittävän Oulussakin edellisissä vaaleissa annettujen ennakkoäänten määrän. Tähän mennessä on ennakkoon äänestetty lähemmäs 50 000 kertaa, kun viime kuntavaaleissa Oulussa ennakkoääniä annettiin noin 38 000.

”Onkin mielenkiintoista nyt nähdä vaikuttaako korona lopulliseen äänestysprosenttiin vähentävästi. Jotkut voivat olla arkoja lähtemään äänestyspaikoille koronan vuoksi. Kuitenkin nyt annetaan ennakkoääniä enemmän kuin edellisissä vaaleissa”, Lampén miettii.

Teatterin äänestyspaikalla äänestäjä käy toimitsijoiden luona oviaukolla tullessaan ja lähtiessään. Numero äänestyslippuun piirretään ulkona kopissa, joita on yhteensä kolme.

Vaaliorganisaatiossa noin 650 ihmistä

Jukka Lampén kertoo, että ennakkoäänestysten toimitsijoista noin puolet vaihtuu uusiin vaaleista toisiin tultaessa.

Tälläkin kertaa Oulussa saatu järjestettyä niin, että jokaisessa äänestyspaikassa on aina töissä vähintään yksi henkilö, joka on ollut toimitsijana aikaisemminkin. Suurin osa toimitsijoista on opiskelijoita.

”Kaikkiaan vaalien tekemisessä on mukana noin 650 ihmistä”, Lampén kertoo.

Hän itse keskusvaalilautakunnan sihteerinä on vastuussa vaalien järjestämisestä, on ollut ensimmäisen kerran jo vuonna 2007.

”Mukana on muutamia henkilöitä apunani, koska organisoinnissa on valtavasti paperitöitä”, Lampén sanoo.

 ”Nyt on ollut hankaluutena se, että puolueilla on ollut vaikeuksia, isojakin ongelmia, saada riittävä määrä toimitsijoita vaalilautakuntiin vaalisunnuntaille. Aktiivisia ei tahdo riittää ja perumisia tulee. Aiemminhan ehdokkaat usein olivat myös lautakunnissa, mutta se ei enää edellisistä vaaleista alkaen ole ollut sallittua. Mutta eiköhän ne lautakunnat saada sunnuntaiksi kokoon.”

 

Lue myös