Elämysareenan toteuttamisesta neuvotellaan kolmen yritysryhmittymän kanssa

Elämysareena rakennetaan jo puretun poliisi- ja oikeustalon tontille. Samassa yhteydessä viedään eteenpäin asemakeskushanketta ja koko Raksilan alueen kehittämistä. Kuvassa aluetta vuonna 2022. Kuva: Oulun kaupunki / Lentokuva Vallas Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki lähtee neuvottelemaan Raksilan elämysareenan ja sitä ympäröivän alueen toteuttamisesta kolmen eri yritysryhmittymän kanssa. Kesän ja syksyn aikana käytävissä neuvotteluissa määritellään tarkemmin areenan omistuspohjaa, liiketoimintaa, kokoa ja sijoittumista alueelle. Samalla neuvotellaan areenaa ympäröivälle alueelle mahdollisesti tulevista hankkeista sekä asuinrakennusoikeuksista.

Oulun kaupunki on valinnut kolme yritysryhmittymää Oulun uuden areenan ja sitä ympäröivän alueen toteuttamiseen tähtääviin neuvotteluihin. Yritysryhmittymät ilmoittautuivat mukaan areenahankkeeseen Oulun kaupungin toukokuussa julkaiseman julkisen hankintailmoituksen perusteella.

Neuvotteluihin valitut toimijat ovat Skanska Talonrakennus Oy, YIT Business Premises Oy sekä SRV Rakennus Oy:n ja Trevian Asset Management Oy:n muodostama ryhmittymä Raksila 2.0.

”Olemme tyytyväisiä yritysryhmittymien määrään ja kokoonpanoihin. Mukana on merkittäviä rakennus- ja kehittämishankkeita toteuttaneita yrityksiä ja niissä kokeneita ja osaavia tekijöitä”, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava toteaa.

Konsertteja, konferensseja sekä urheilu- ja muita tapahtumia palveleva areena on tarkoitus rakentaa Raksilaan, pääosin aiemmin puretun oikeus- ja poliisitalon tontille. Hankkeeseen kuuluu areenan lisäksi harjoitusjäähalli ja molempia toimintoja palveleva pysäköintiratkaisu sekä niitä ympäröivän alueen kehittäminen. Lisäksi hankkeeseen kuuluu asuinrakennusoikeutta muualla kaupungissa.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa 2023, että kaupunki sitoutuu tulevan areenan omistajaksi maksimissaan 50 miljoonan euron summalla ja 49,9 prosentin omistusosuudella. Kaupunki hakee toukokuussa käynnistyneellä julkisella kilpailutuksella yritysryhmittymää toteuttamaan areenan suunnittelun ja rakentamisen sekä sitoutumaan areenan omistamiseen ja hallinnointiin vähintään 50,1 prosentin osuudella.

Laaja Raksilan kehityshanke

Vastineena areenaomistuksesta kilpailun voittava yritysryhmittymä saa käyttöönsä areenan ympäriltä tontteja muuta kehittämistä ja rakentamista varten. Areenan ympärille voisi rakentua esimerkiksi hotelli, toimistotilaa ja muita kaupallisia tiloja, jotka tukevat areenan toteuttamista. Lisäksi hankkeeseen sisältyy mahdollisesti asuinrakennusoikeutta muualla kaupungissa.

karttakuva

Tuleva areena ei todennäköisesti mahdu kokonaan puretun poliisi- ja oikeustalon tontille, vaan Ratakadun linjausta jouduttaneen muuttamaan.

Areenahankkeeseen kytkeytyy koko Raksilan alueen kehittäminen. Hankealueeseen kuuluvat myös asema-alueen pohjoispää, johon Tervatynnyrit-esityksen pohjalta suunniteltu asemakeskus sijoittuu, sekä nykyisten markettien alue. Niitä suunnitellaan siis aivan rinnakkain areenan kanssa.

Oulun kaupungin ja yritysryhmittymien välillä kesän ja syksyn aikana käytävissä neuvotteluissa määritellään tarkemmin areenan omistuspohjaa, liiketoimintaa, kokoa ja sijoittumista alueelle. Samalla neuvotellaan areenaa ympäröivälle alueelle mahdollisesti tulevista hankkeista sekä asuinrakennusoikeuksista.

”Kaupunki pitää langat käsissään, mutta meidän täytyy tarjota tuleville kumppaneillemme myös vapauksia, jotta taloudellinen yhtälö toimii”, totesi Oulun kaupungin hankejohtaja Karri Oikarinen toukokuussa, kun julkinen kilpailutus hankkeesta käynnistettiin.

Varsinainen tarjouskilpailu käydään kolmen nyt neuvotteluvaiheeseen valitun yritysryhmittymän kesken vuodenvaihteessa 2024, ja kaupunki päättää tarjouskilpailun voittajasta keväällä 2025. Elämysareenan ja sitä ympäröivän alueen kehittäminen kestää noin kaksi vuotta ja rakentaminen toiset kaksi vuotta. Areenan on määrä valmistua keväällä 2029.

Tähän asti käydyn markkinavuoropuhelun ja päätoimijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella Oulun elämysareenan kapasiteetiksi on hahmottumassa noin 8000–10 000 katsojaa urheilutapahtumissa ja noin 10 000–12 000 katsojaa konserttien tyyppisissä tapahtumissa.

Lue myös