Ei päättäjä, mutta kaupungin joviaali taustavaikuttaja

Yhteyspäällikkö Karri Oikarinen on vienyt kaupungin edunvalvontaa myyvempään suuntaan. Hän haluaa tuoda työyhteisöönsä myös positiivista energiaa. Kuvat: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Joulun alla yhteyspäällikkö Karri Oikarinen hyödynsi ensimmäistä kertaa 21:een vuoteen oppeja, joita sai Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Hän kirjoitti blogia Kuntaliitolle ja siteerasi siinä sosiologi Max Weberin vallan määritelmää:

”Valta tarkoittaa kaikkia mahdollisuuksia saada oma tahto läpi sosiaalisen suhteen sisällä, myös vastarinnan edessä, samantekevää mihin tämä mahdollisuus perustuu.”

Oikarista ei omien sanojensa mukaan valta kiinnosta itseisarvona. Mutta vallan lähellä hän viihtyy, koska haluaa päästä asioiden ytimeen.

”Minulla ei ole suoranaista vaikutusvaltaa enkä päätä mistään. Luon yhteyksiä ja mahdollistan johtavien viranomaisten työn, luon uusia yhteyksiä maailmalle. Koen olevani taustavaikuttaja, ja minuun myös otetaan yhteyttä”, Oikarinen luonnehtii.

Kuntalaisten viesteihin pitää reagoida

Oulun kaupungin yhteyspäällikkönä Oikarinen on myös kaupunginjohtajan erityisavustaja. Se tarkoittaa muun muassa toimimista linkkinä kaupunginjohtajan ja kuntalaisten välillä.

”Kaupunginjohtajaan otetaan yhteyttä ihan yksittäisissäkin asioissa, esimerkiksi teistä ja tonteista ja palveluista, nyt varsinkin kaupungin linjauksista lasten ja nuorten harrastamisessa. Myös kaupunginjohtaja edellyttää, että näitä viestejä ei jätetä huomiotta, vaan niihin reagoidaan aktiivisesti”, kertoo Oikarinen.

Esimerkiksi tämän viikon maanantaina Lastenklinikan Kummit otti yhteyttä. Nyt hän selvittää sitäkin ketkä Oulussa voisivat alkaa yhteistyöhön Kummien kanssa.

”Oulusta ehdotetaan Euroopan komission elvytyspaketin kestävän kasvun ohjelmaan muun muassa digisisältöjä terveydenhuollosta ja kiertotaloudesta”, kertoo yhteyspäällikkö Oikarinen.

Läheisestä työkaveristaan kaupunginjohtaja Päivi Laajalasta Oikarinen sanoo, että tämä on superahkera.

”Hän on valtavan kova tekemään töitä, ja meillä muilla on kova homma pysyä perässä. Haluaisin joskus toppuutella, sillä huolettaa hänen jaksamisensa. Hän on myös osaava ja tarkka asioissa. Selkeä, suoraviivainen viestijä, viestii aktiivisesti ja paljon, kaikille tahoille. Meille työntekijöille parannettavat ja kiitokset tulevat perille. Minä tykkään sellaisesta toimintatavasta”, Oikarinen sanoo.

Yksityissektorilta kaupungille

Oikarinen aloitti yhteyspäällikkönä kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden alusta kaupungin ylimmän johtoryhmän sihteerin tehtävät ovat kuuluneet hänelle.

”Olen halunnut viedä edunvalvontaa myyvempään suuntaan”, Oikarinen mainitsee.

Markkinointitausta mainostoimistossa siis näkyy, ja muutenkin yhteyspäällikön työura on aikaisemmin kulunut yksityissektorilla.

”Olen myös yrittänyt viedä edunvalvontaa siihen suuntaan, että tehdään töitä organisoidummin. Toivon, että tuon työyhteisöön positiivista energiaa, siinä haluan onnistua. Minullahan on työparina Krügerin Claes, ja koen tosi tärkeänä, että siinä rinnallani on kokenut, osaava ja ahkera ammattilainen. Ja mukava.”

Koronatilannekuvaryhmän sihteeri ei tykkää etätyöstä

Oulun edunvalvonnassa Oikarinen työstää tiiminsä kanssa Oulun ehdotuksia Euroopan komission elvytyspaketin kestävän kasvun ohjelmaan.

Oulun aloitteiden sisältö selviää kolmen vuoden kuluessa. Ne liittyvät digitalisaatioon: esimerkiksi radioteknologiaan, digitaaliseen terveydenhuoltoon, kiertotalouteen ja korkeakoulujen tutkimusinfran investointeihin.

Kaksoisraide Oulu-Liminka ja toisessa vaiheessa Oulu-Ylivieska -välillä seuraa myös koko ajan työpöydällä edistettävien hankkeiden joukossa.

Yli puolet Oikarisen työrupeamasta kaupungilla on ollut korona-aikaa. Hän on myös koronatilannekuvaryhmän sihteeri.

”Uutta asiaa tulee koko ajan ja paljon, mutta olen kokenut työni erittäin mielekkäänä”, Oikarinen summaa.

Muuten yhteyspäällikkö tunnetaan esimerkiksi koripallokuvioista. Siksi sosiaaliselle ryhmätoimijalle etätyö on ollut kova kokemus.