Eettiset ohjeet varmistavat, että kaupunki toimii asiallisesti ja puolueettomasti
Kaupungin kaikessa toiminnassa on noudatettava sen eettistä ohjeistusta. Kuva: Jani Kärppä / Kota Collective
Oulun kaupungilla on ollut viiden vuoden ajan käytössään eettiset ohjeet. Ne koskevat kaikkea Oulun kaupungin toimintaa ja kaikkia sen toimijoita: työntekijöitä, viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä.
”Ohjeilla viestitään, että haluamme toimia oikein ja tarvittaessa asioihin puututaan. Kaupungin toiminnan hyväksyttävyyden arvioinnissa tulee kiinnittää huomiota siihen, miltä toiminta näyttää ulkopuolisen silmin”, Oulun kaupungin tarkastusjohtaja Susanna Piltonen sanoo.
Eettiset ohjeet ja niiden mukainen toiminta luovat kuntalaiselle tärkeää luottamusta siitä, että kaupunki toimii eettisesti ja sillä on käytössään menettelytavat varmistua toiminnan asianmukaisuudesta myös ongelmatilanteissa.
Tietoisuus ohjeista vähäistä
Sisäiseltä tarkastukselta voidaan esimerkiksi kysyä, miten suhtautua tavarantoimittajan ehdottamaan lounaaseen.
”Tai voiko vastaanottaa suklaarasian, mihin yleensä vastaan, että laittakaa jakoon kahvihuoneeseen. Pienet tavanomaiset huomionosoitukset eivät ole ongelma. Sitä pidän hyvänä tapana, että otetaan yhteyttä ja ennakkoon tarkistetaan käytäntöjä. Se tapa on parantunut.”
Eettisten ohjeiden laatimisessa Oulun kaupunkia ohjeisti Kuntaliitto. Kun ohjeita vastikään tarkasteltiin, huomattiin, että ne ovat kestäneet aikaa hyvin.
”Teimme työntekijöillemme vuonna 2024 kyselyn, koska myös Helsingin kaupunki on tehnyt vastaavia kyselyjä eettisistä ohjeista työntekijöilleen. Kyselyn teemoista ei juurikaan löytynyt eroja, mutta tietoisuus ohjeista oli Oululla huonompaa kuin Helsingillä”, tietää Piltonen.
Suurin haaste onkin ollut tiedon levittäminen eettisistä ohjeista ja ohjeiden vieminen käytäntöön.
”Kyselystä kävi ilmi, että ihmiset toivoivat tällaisia ohjeita. Toisin sanoen niistä ei tiedetty.”
Oulun kaupungilla on käytössään väärinkäytösilmoituskanava, jonne voi ilmoittaa nimettömänä esimerkiksi kaupungin varojen huolimattomasta käytöstä tai huonosta käytöksestä. Kanava perustuu EU:n lainsäädäntöön.
Vaikka kyseessä ei olekaan palautekanava, sinne on Piltosen mukaan silti tullut palautehenkistä asiaa kaupungin toiminnasta.
Riippumattomuus varmistetaan
Sisäinen tarkastus auttaa kaupungin johtoa varmistumaan siitä, että kaupungin toiminta on avointa, vastuullista ja eettisten periaatteiden mukaista. Sisäisellä tarkastuksella on käytössään kansainväliset ja velvoittavat ammattistandardit.
Ulkopuolinen tilintarkastaja varmistaa, että sisäinen tarkastus toimii ohjeiden mukaan.
”Riippumattomuus pitää säilyttää, vaikka sisäisessä tarkastuksessa teemmekin töitä kaupungin johdolle. Se tarkoittaa, että sisäisellä tarkastuksella on oltava sellaiset olosuhteet, jotka eivät vaaranna tarkastajan tehtävien tasapuolisuutta ja puolueettomuutta. Objektiivisuus taas tarkoittaa, että teemme työtämme niin, ettei muiden henkilöiden mielipiteet vaikuta tarkastukseen ja arviointiin”, Piltonen kertoo.
”Lisäksi kaupungin organisaatio on niin monimutkainen ja laaja, että meiltä edellytetään ammattitaidon ylläpitämistä ja uudistumista koko ajan.”
Erinäisten tapausten selvittämisessä Piltonen korostaa pitkäjänteisyyttä ja huolellisuutta sekä tyylikkyyttä ja yhteistyötä.
Piltosen mukaan lyhyisiin ja selkeisiin eettistiin ohjeisiin perehtyminen kannattaa, sillä ne herättelevät ajattelemaan. Kun vaikkapa matkoja tarjotaan, pitää työntekijän tunnistaa esimerkiksi jääviysseikat.