Biitsikesän takana on kovaa työtä – uimarannat valmiina nautiskeluun

Rento retromallin pukukoppi lähestyy elinkaarensa päätä. Tuomas Orava silmäilee, riittääkö levyjen uusiminen vai pitääkö koko rakenne vaihtaa. Kuva: Juha-Pekka Honkanen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Infra -liikelaitoksen työnjohtaja Tuomas Orava silmäilee rantaviivaa Haukiputaan Meriniemessä ja juttua tehdessämme toukokuun lopulla tuulen ajamat kortteet peittävät parhaat uintipaikat. Hän kertoo, miten Haukiputaalla on ehditty kunnostamaan ja siivoamaan rantoja aina hylkeen raadosta alkaen. 

”Kortteiden siivoaminen on eniten työllistävä urakka. Vuosien mittaan niiden kerääminen on opittu jättämään kesäkuun alkuun, ettei työtä tarvitse tehdä kahteen kertaan.”  

Isännöitsijä Petri Yli-Pyky Oulun kaupungilta sanoo, että kaikki viralliset uimarannat käydään huolella läpi ennen rantakauden avajaispäivää, 15. kesäkuuta. Hiekkaa lisätään tarpeen mukaan, ympäristöä siistitään kauttaaltaan ja kiinteät rakenteet, kuten pöytäryhmät ja pukukopit, tarkastetaan ja kunnostetaan. 

Kaupungin kaikkien virallisten uimarantojen ylläpito myös jatkuu läpi kesän. Suosituimmilla rannoilla ylläpito on päivittäistä ja samalla työntekijät pitävät myös veden laatua silmällä. Oulun seudun ympäristöpalvelut ottaa säännöllisesti vesinäytteitä. Suosituimmilla rannoilla näytteitä otetaan tiheämmin. 

”Nallikari on rannoista tietysti suosituin, mutta myös muut uimapaikat voivat houkutella satoja ihmisiä vuorokauden aikana ja näiden tiiviimpää seurantaa ohjataan EU-direktiivilläkin.” 

Oulun alueelta löytyy myös kosolti ihmisille tuttuja, mutta epävirallisia uimarantoja. Osa kanta-Oulun ulkopuolisista uimarannoista menetti virallisen asemansa kuntaliitoksen yhteydessä ja turvallisuusmääräysten tiukentuessa. Osaan niistä ei esimerkiksi voitu järjestää pelastustietä. Ainoastaan viralliset uimarannat ovat seurannan ja kunnostuksen piirissä. 

Suuria remontteja ei näköpiirissä  

Haukiputaalla rantojen ykköspaikkaa pitää Inkonnokka. Sen rantaviiva on Haukiputaan uimapaikoista pisin. Orava sanoo, että palaute rannan remontoinnista uitavaksi koko mitaltaan on kuultu, mutta toteutuksesta ei ole tehty päätöstä. 

”Ajan saatossa kasvillisuus on vallannut osan rannasta ja myös kiviä pitäisi poistaa. Se on kaivinkoneellakin iso työ.” 

Rantojen kivisyys tekee myös kevään kunnostusurakasta käsityötä. Rantaviivaa ei voi haravoida koneellisesti kuten Nallikarissa, vaan roskat haravoidaan hiekan seasta käsin. Kesäkuun alussa rannoille iskettiin useamman työntekijän voimin ja roskat kärrättiin paikalta traktorilla. 

Mukavan rantapäivän kivijalat, bajamajat, tulevat uimapaikoille palveluntuottajan toimesta rantojen avaamisen myötä. Palveluntuottaja tyhjentää ja huoltaa ne erillisen sopimuksen mukaisesti. Oulussa on herätty myös niihin liittyvään ilkivaltaan: jo useampi bajamaja on tuikattu tuleen. 

”Tämä tulee meille kaikille kalliiksi, mutta on myös todella vaarallista, sillä muovirakenteet palavat erittäin korkeassa lämpötilassa.” 

Osa rannoista ei kuulu huollon piiriin

Suosituimpia uimarantoja ovat Nallikarin lisäksi Lämsänjärven, Valkiaisjärven, Tuiran, Jäälin montun ja Papinjärven uimarannat, jotka kaikki ovat myös EU-direktiivin mukaisia rantoja.  

Oulun virallisia uimarantoja ylläpitää pääosin Oulun Infra -liikelaitos. Nallikarin uimarannasta, kunnossapidosta ja rantavalvonnasta vastaa Nallikari Seaside Oy.