Auttavassa yhteisössä apu löytyy seinän takaa – uusi hanke haastaa oululaiset auttamaan naapuriaan
Korona jätti monet yksin ja on perisuomalaista arkailla oven avaamista naapurille rappukäytävästä. Tähän haetaan Oulussa muutosta. Kuva: Sanna Krook
Oulun kaupungin Auttava yhteisö -hanke on käynnistänyt hyvän mielen kampanjan naapurin auttamisen puolesta, yksinäisyyttä vastaan.
”Haastamme kaikki oululaiset mukaan julistamaan asuinyhteisönsä Auttavaksi yhteisöksi ja levittämään hyvää mieltä omassa naapurustossaan”, Maiju Teeriaho, Oulun kaupungin Auttava yhteisö -hankkeen vuorovaikutussuunnittelija innostaa.
Auttava yhteisö -hanke vetoaa jokaiseen oululaiseen, jotta hän auttaisi lähinaapuriaan ja pyytäisi naapurilta apua sitä tarvitessaan.
”Kaipaamme nyt elämäämme piristystä ja yhteisöllisyyttä myös siksi, että jaksamme poikkeusolot loppuun. Hyvää mieltä tuovat iloinen tervehdys ja tunne siitä, että emme ole täysin yksin, vaikka olisi siltä tuntunut”, lisää Teeriaho.
Jokainen voi olla avun saaja tai antaja
Avun tarve tai auttaminen eivät katso ikää, sukupuolta tai muita ulkoisia seikkoja, sillä Auttavassa yhteisössä kaikki voivat olla paitsi avun saajana, myös apua antamassa.
”Jokainen meistä tarvitsee joskus apua jossain asiassa. Se, mikä on sinulle helppoa saattaa olla naapurillesi vaikeaa ja päinvastoin. Arjen pienissä asioissa ei aina tarvita ulkopuolista asiantuntijaa, vaan apu voi löytyä seinän takaa”, sanoo Maiju Teeriaho.
Auttavassa yhteisössä lähimmäisen auttaminen voi olla mitä vain, kuten tavaroiden lainaamista, kaupassa puolesta asiointia tai kännykän käytön neuvomista. Apu voi olla myös lasten kanssa leikkimistä tai ylijäämäruoan tarjoamista naapurille.
Oma asuinyhteisö aktiiviseksi
Mahdollisuudet ovat Naapuriauttajista ja Auttavista yhteisöistä itsestään kiinni. Vain mielikuvitus on rajana auttamisessa.
”Toivomme kaikkien oululaisten julistavan taloyhtiöihinsä ja kotitien pätkille yleisen luvan auttaa ja pyytää apua naapurilta”, Teeriaho rohkaisee.
Mukaan Auttavaksi yhteisöksi pääsee ilmoittamalla hankkeeseen omasta asuinyhteisöstään yhteyshenkilön ja kokoontumalla yhteen pohtimaan, kuinka kussakin naapurustossa avun tarve ja auttamisen mahdollisuudet kohtaisivat parhaiten. Asuinyhteisö saa hankkeelta opastusta ja materiaalia yhteisen pohdinnan tueksi.
Korona jätti monet yksin
Varsinkin ikääntyneiden itsenäisen asumisen haasteena on turvattomuuden tunne ja päivittäinen avun tarve arjen asioiden hoitamisessa. Kaikilla ei ole, keneltä kysyä, kun jokin asia askarruttaa.
Auttava yhteisö -hanke haluaa tukea ikääntyneiden kotona asumista.
”Moni ikäihminen toivoo, että saisi olla enemmän vuorovaikutuksessa muiden kanssa, edes etäältä. Korona jätti monet kovin yksin. Nyt jos koskaan naapuri tarvitsee apuasi”, Teeriaho vetoaa.
Oulussa halutaan edesauttaa asumiskulttuuria muuttumaan ystävällisemmäksi ja yhteisöllisemmäksi.
Teeriahon mukaan parannettavaakin on: oululaiset ovat kuin muutkin suomalaiset siinä, että naapuria usein kartetaan silloin, kun pitäisi kohdata.
”Pelkäämme avata oven kuullessamme, että naapuri on rappukäytävässä. Tällaisiin asioihin haluamme kiinnittää huomiota. Tavoitteena on, että oululaiset sanoisivat jatkossa rinta rottingilla: ”Välitän naapurista ja kehtaan sen sanua!”
Toimivat naapurisuhteet tuovat mukanaan paljon hyvää.
”Kun on lupa pyytää naapurilta esimerkiksi suksia lainaan, silloin ei haittaa, vaikka edulliset sukset olisivatkin korona-aikana loppuneet myynnistä”, Maiju Teeriaho vinkkaa.
Laajuudessaan Oulun hanke on ainutlaatuinen
– Auttava yhteisö -hankkeessa luodaan uudenlainen oululainen yhteisöllinen asumisen malli, joka voidaan levittää muualle Suomeen. Oulu haluaa nousta lähimmäisenrakkauden esimerkiksi muulle Suomelle.
– ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa jokainen voi olla sekä auttaja että autettava, ikään tai muihin ulkoisiin seikkoihin katsomatta.
– poikkeuksellista hankkeessa on se, että Auttavan yhteisön viesti suunnataan kaikille oululaisille.
– jokainen taloyhtiö voi lähteä mukaan ilmoittamalla hankkeeseen oman yhteyshenkilönsä.
– tavoitteena on auttaa vahvistamaan asuinyhteisöjen yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja turvallisuutta.
– Oulun kaupunki palkitsee ansioituneimmat Auttavat yhteisöt hankkeen lopussa, lokakuussa 2021.
– hanke alkoi 1.1.2021 ja kestää 31.10.2021 saakka.
Lue lisää: www.ouka.fi/auttavayhteiso
–