Asuntomessutoimiston tiimi työskentelee nyt Hartaanselänrannan kaavoituksen ja vanhojen rakennusten parissa
Asuntomessutiimi eli Pertti Wirkkala, Mari Karjalainen, Eini Vasu ja Ritva Kuusisto etätunnelmissa.
Asuntomessutoimiston työn huipennus häämöttää vuodessa 2025, mutta töitä on tehty tiiviisti jo pidempään – koronavuonna tietysti etäyhteyksin.
Hanketta vetää Oulussa projektipäällikkö Ritva Kuusisto ja projektikoordinaattorina toimii monia lankoja käsissään pitelevä Mari Karjalainen. Messuarkkitehti Eini Vasu vastaa alueen parhaillaan käynnissä olevasta kaavoituksesta ja tiimin teknisenä asiantuntijana työskentelee Pertti Wirkkala.
Tiimin työpöydällä ovat parhaillaan Hartaanselänrannan kaavoitus sekä vanhojen rakennusten kohtalo. Kesän mittaan kokonaisuuteen halutaan mukaan myös yrityksiä.
Toukokuussa keskustellaan asemakaavaluonnoksesta ja kuullaan vanhojen talojen tarinoita
Yhdyskuntalautakunta hyväksyi Hartaanselänrannan valmiin yleissuunnitelman ja sen pohjalta laaditun asemakaavaluonnoksen huhtikuussa.
”Yleissuunnitelma toimii kaavoituksen perustana”, avaa Mari Karjalainen.
”Asemakaavaluonnos on nyt nähtävillä julkisesti ja siihen liittyen on tulossa keskustelutilaisuuksia kuntalaisille torstaina 20. toukokuuta sekä 27. toukokuuta. Tilaisuuksissa pääsee kuulemaan suunnitelmasta ja antamaan meille palautetta”, kertoo Karjalainen.
Etänä järjestettäviin esittely- ja keskustelutilaisuuksiin on myös helppo osallistua, sillä ennakkoilmoittautumista ei tarvita ja mukaan pääsee Teams-linkin kautta.
Tulevan torstain tilaisuudessa esitellään asemakaavaluonnosta ja reilun viikon päästä torstaina 27. toukokuuta keskustellaan vanhoista rakennuksista, joita Hartaanselänrannan alueella on tällä hetkellä.
”Sieltä löytyy esimerkiksi vanhan varikon punatiiliset rakennukset. Varikon korjaamo on alue, joka haluttaisiin säästä ja tuoda sinne palveluja, kuten kulttuuritoimintaa tai liikuntatoimintaa”, kertoo Karjalainen.
Alueelta löytyy myös huviloita ja Tuiran puolella sijaitseva, 1930-luvulla rakennettu Uiton talo, joka on aikoinaan toiminut Tukkisaaressa työskentelevien uittomiesten majoitustilana.
”Nämä kaikki, kuten Uiton talo, varikon vieressä sijaitseva Villa Lipporanta, alueen vanhin talo Store sekä vanhaa kasvillisuutta sisältävä Lundmanin pihapiiri halutaan säilyttää ja löytää näille alueille toimintaa”, kertoo Karjalainen.
Toukokuun 27. päivän keskustelutilaisuudessa esitellään kohteista tehtyjä rakennushistoriaselvityksiä, joiden kautta pääsee tutustumaan samalla koko alueen historiaan.
Asuntomessutoimiston harjoittelija Katariina Vuori kerää myös parhaillaan alueeseen liittyviä tarinoita. Jos haluat jakaa muistojasi tai tietoa alueen menneisyydestä, lisätietoja löydät osoitteesta: https://www.ouka.fi/oulu/hartaanselanranta/muistot
Kesäkuussa teemaa jatketaan vielä tilaisuudessa, jossa esitellään rakennusten kuntotutkimuksia.
”Kesäkuun tilaisuuteen on tarkoitus saada mukaan myös yrityksiä ja yksityisiä tahoja, jotka ovat kiinnostuneita vanhojen rakennusta korjaamisesta ja käyttöönotosta”, Karjalainen kertoo.
Hartaanselänrantaan halutaan monipuoliset palvelut
Hartaanselänrannan asemakaavaluonnos on nähtävillä 28. toukokuuta saakka. Sen jälkeen Asuntomessutoimiston tarkoituksena on osallistaa yrityksiä ja rakennusliikkeitä alueen suunnitteluun. Tavoitteena on, että Hartaanselänrannan alueelle rakentuisi asumisen ohella myös monipuolista palvelutoimintaa.
”Aluehan on tuollaisenaankin hieno ja kaikki rannat – sekä rannalla kulkeva kävely- ja pyörätie – on tarkoitus jättää yhteiseen käyttöön. Niitä ei rakenneta yksityiseksi alueeksi.”
”Mutta paikka on myös todella luonnonläheinen ja ainutlaatuinen. Haluaisimme mahdollistaa siihen virkistyspalveluita, kuten vaikkapa veneiden, potkulautojen tai muiden liikkumisvälineiden vuokrausta, jotka toisivat alueelle elämää ja yhteisöllisyyttä”, Karjalainen visioi.
Alueelle on laadittu kaupallinen selvitys ja todettu tarve ainakin päivittäistavarakaupalle, sekä myös muille pienille kivijalkapalveluille.
”Palveluiden sisällöt toki ovat tässä vaiheessa vasta suunnitelmia. Nyt tehdyssä yleissuunnitelmassa ja asemakaavassa painopiste ovat maankäytössä ja suunnittelussa. Palveluille on mahdollistettu alueelle tiloja ja sisällöt nähdään tulevaisuudessa”, selventää Karjalainen.
Hartaanselänrannan ensimmäiset siivekkäät asukkaat saivat jo kotinsa
Asuntomessuista kiinnostuneet voivat myös tilata asuntomessutoimiston verkkosivuilta uutiskirjeen, jossa kerrotaan hankkeen uusimmat kuulumiset.
Viimeisimpänä uutuutena alueelle on pystytetty reilun viisimetrisen paalun nokkaan rakennettu räystäspääskyhotelli, joka tarjoaa asumuksen neljällekymmenelle pääskyperheelle.
”Asuntomessujen teemana on koko ajan kulkenut myös ympäristönäkökulma. Alueelle on tehty yleissuunnittelun ohella ympäristösuunnittelua ja kiertotaloussuunnittelua. Alue on myös luontoarvoiltaan rikasta, siellä on paljon lintuja, kasvillisuutta ja metsiä, joita halutaan nostaa esiin ja säästää mahdollisimman paljon”, toteaa Karjalainen.
Uhanalaiset räystäspääskyt pesivät tällä hetkellä Pikisaaresta Hietasaareen kulkevan Korkeasaaren sillan rakenteissa. Parasniemenpuistoon sijoittuvat räystäspääskyhotelli laajentaa linnuille sopivia pesimispaikkoja Hartaanselänrannan suuntaan.
Asuntomessut Oulussa 2025
Lisää tietoa Asuntomessuista löydät osoitteesta ouka.fi/hartaanselanranta
- sivulta voit tilata Asuntomessujen ajankohtaisia kuulumisia kertovan uutiskirjeen
- asuntomessutoimisto kerää myös muistoja ja tietoa alueen menneisyydestä. Jos kiinnostuit, tarkemmat tiedot löydät täältä: https://www.ouka.fi/oulu/hartaanselanranta/muistot