Asuntomessut Oulussa 2025: Messurakentajat pääsevät lajittelemaan lähellä

Hartaanselän Asuntomessualueen jäteasemalla toimii kätevä itsepalveluasiointi. “Kun rakentaja tekee ennakkoon ilmoituksen jätteiden tuonnista Kiertokaaren verkkosivuilla, hän saa QR-koodin, jonka avulla alueen puomi avautuu”, näyttää Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen.

Kaupunki

Julkaistu:

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu kasvaa ja uusia asuinalueita rakennetaan parhaillaan moneen paikkaan, joista Hartaanselänranta vuoden 2025 Asuntomessujen alueineen on yksi mielenkiintoisimmista. Uuden kaupunkiympäristön rakentamista ohjaavat kaupungin hiilineutraaliustavoitteet ja kestävien valintojen tekeminen rakennusprojektien aikana. Kiertokaari Oy pilotoi messujen pientalorakentajien kanssa itsepalvelujäteasemaa, joka mahdollistaa rakennusaikaisen jätteen lajittelun heti työmaan vieressä.

Pienjäteasemamallia on testattu pian kahden kuukauden ajan Asuntomessujen pientaloalueen rakentamisen yhteydessä. Kiertokaari Oy tarjoaa rakentajille mahdollisuuden jätehuoltoasiointiin aivan rakennustyömaiden vieressä.

Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen kertoo, että pientalorakentajat voivat tuoda rakentamisessa syntyneet jätekuormat messualueen asemalle helposti ja nopeasti.

”Lähiaseman ansiosta myös ajot Ruskon jätekeskukseen vähentyvät, mikä pienentää osaltaan autoliikenteestä syntyviä päästöjä. ”

Näppärää itsepalveluasiointia

Kuormia voi tuoda asemalle vuorokauden ympäri Kiertokaaren uuden IPA- eli itsepalvelukonseptin ansiosta.

”Aseman käyttäminen on suunniteltu mahdollisimman näppäräksi: asiakas täyttää ennakkoilmoittautumislomakkeen Kiertokaaren verkkosivuilla, maksaa maksullisten jätteiden jätemaksun etukäteen ja pääsee portista sisään QR-koodia lukijalle vilauttamalla.”

Mies kävelee rakennustyömaalla.

 Asuntomessualueen rakentajien oman lähijäteaseman tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa lajittelua ja vähentää autoliikenteen päästöjä, kertoo Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen.

Hietasaaressa sijaitsevan pienjäteaseman jätemaksut ovat hieman normaalia korkeampia, sillä aseman ylläpidollakin on omat kustannuksensa.  Kiljusen mukaan taloudellinen yhtälö on rakentajalle kuitenkin varsin lähellä plus-miinus-nollaa, kun miettii koko rakennusprojektia isommassa kuvassa.

”Rakennustyömaan läheltä löytyvä jäteasema säästää rakentajan päivästä aikaa, jolla silläkin on oma hintansa.”

Rakentajien palaute on arvokasta

Messualueelta löytyvä itsepalveluasema on meneillään olevassa pilotointivaiheessa vain messurakentajien käytössä, ja sieltä löytyy lajittelupisteet yli kymmenelle materiaalille.

Pienjäteasemalle voi tuoda niin lajittelematonta rakennusjätettä kuin lajiteltuna yleisimpiä rakentamisessa syntyviä jätteitä, kuten käsittelemätöntä puuta, metallia, eristevillaa, betonia ja tiiliä sekä puhdasta kipsilevyä.

Mies katselee jätelavaa, jossa puumateriaalia.

 Asemalla on omat keräyslavat useimmille rakentamisessa syntyville materiaaleille, kuten käsitellylle puulle. Kerättäviä materiaaleja on yhteensä 13 eri laatua. 

”Alueella on jopa biojätteen keräys – näin esimerkiksi työmailla välipalaksi nautittujen hedelmien kuorista saadaan tuotettua uusiutuvaa ja paikallista biokaasua”, kertoo Antero Kiljunen.

Asiakasmäärät jäteasemalla ovat toistaiseksi olleet maltillisia. Kiljunen kuitenkin uskoo, että käyntien määrä kasvaa tulevaisuudessa pienjäteaseman toiminnan vakiintuessa.

”Itsepalvelukonsepti on vielä kehitysvaiheessa, ja konseptin timantisoinnissa keskeistä on Oulun asuntomessurakentajien antama arvokas palaute.”

Talteenottokontti taideteos itsessään

Asuntomessualueen rakentamisessa on panostettu myös materiaalien uudelleenkäyttöön eli käyttökelpoisen tavaran kierrättämiseen uusille käyttäjille. Pienjäteasemalta löytyy tätä varten kontti, johon messurakentajat voivat jättää uudelleenkäyttöön sopivaa tavaraa Kiertokaaren henkilökunnan ollessa paikalla.

Tavarat toimitetaan myyntiin Kiertokaaren kierrätysmyymälöihin.

Kierrätyskontti on jo itsessään nähtävyys, sillä taiteilija Timo Tyynismaa on maalannut sen kylkeen upean luontoaiheisen taideteoksen. Pienjäteasemalta löytyvästä taiteesta Kiljusen ajatus lipuu myös Oulun tulevaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Mies katselee konttiin tehtyä vihreää maalausta.

Taiteilija Timo Tyynismaa on maalannut käyttökelpoiselle tavaralle tarkoitetun talteenottokontin kylkeen luontoaiheisen taideteoksen.

”Jäteaseman pilotointihan on itse asiassa pohjoisen alueemme kulttuuri-ilmastonmuutoksen edistämistä parhaimmillaan, kun opimme yhteisönä uutta, kehitämme rohkeasti uusia rakentamisen ja asumisen kestäviä ratkaisuja sekä rakennamme samalla parempaa tulevaisuuden kaupunkia meille kaikille.”

Asuntomessut järjestetään Oulussa 18.7.–17.8. 2025. Messualueen rakentamisessa on suunnitteluvaiheesta alkaen tehty tietoisesti kestäviä valintoja ja hiiliviisas tapa toimia näkyy alueella esim. rakennusmateriaalien valinnoissa, digitaalisissa ratkaisuissa, uusissa rakentamisen aikaisissa toimintamalleissa ja kiertotaloudessa.

Lue myös