Asuntomessut Oulussa 2025: Ars Fennicalla palkittu kuvanveistäjä Kimmo Schroderus tekee tavallisesta muuntamosta ”jotakin ihan muuta”
Kimmo Schroderus tekee taideteoksen muuntamorakennukseen, joka sijaitsee Lehtokylän pientaloalueella. Talvinen päivä oli omiaan työmaakäynnille, jonka aikana selvitettiin taideteoksen suunnittelun teknisiä reunaehtoja. Kuvassa myös Asuntomessujen taidekoordinaattori Moosa Myllykangas. Kuvat: Mari Paavola
Asuntomessuja vietetään Oulussa kesällä 2025 ja messualue uusine siltoineen rakentuu kovaa vauhtia Hartaanselänrannan Hietasaaren puoleisella alueella. Taiteen ja muotoilun yhdistäminen luontevaksi osaksi uutta kaupunkiympäristöä on ollut tärkeä lähtökohta alueen suunnittelussa, ja Asuntomessutapahtuman alkaessa on valmiina joitakin taidekohteita. Muuntamon yhteyteen rakentuvan teoksen tekijäksi valittu kuvataiteilija Kimmo Schroderus vieraili tällä viikolla Oulussa tutustumassa messualueeseen ja teoksen sijaintiin.
Asuntomessualueen muuntamorakennuksiin haettiin vuoden 2023 portfoliohaussa kolmiulotteisia tai reliefimäisiä teoksia, tai toteutuksia, joihin voidaan yhdistää erilaisia tekniikoita ja materiaaleja, ja jotka kestävät pohjoisen sääolosuhteita. Asuntomessujen taiteen ohjausryhmä valitsi haun perusteella tehtävään Ars Fennica -palkinnon vuonna 2004 voittaneen kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen.
Schroderus suhtautuu tulevaan tehtävään mielenkiinnolla. Paikka, jossa muuntamo ja tuleva teos sijaitsevat, on erilainen kuin niin sanottu klassinen kuvanveiston unelmapaikka, jossa yksittäinen patsas sijaitsee ison torin keskellä.
”Muuntamoteoksessa puhutaan jonkinlaisesta epätilasta, kun teosta lähdetään rakentamaan asuinalueen keskellä sijaitsevan muuntamon ympärille. Nyt voi siis panostaa tilan käyttämiseen luovemmin ja ehkä vähän kekseliäämmin kuin keskellä toria sijaitsevassa veistoksessa.”
Koko Hartaanselänrannan aluetta – niin kuin kaupunkia yleensäkin – suunnitellaan aina sadaksi vuodeksi eteenpäin. Sama aikajänne pätee myös muuntamoteokseen: sen on tarkoitus olla kaupunkilaisten ilona seuraava vuosisata.
Vai onko taide kaikille aina pelkkää iloa? Vastaus on selkeä, jos Schroderukselta kysytään.
”Hyvä teos ei ole koskaan kaikkien ilo. Se on joillekin suru. Hyvä teos herättää tunteita laidasta laitaan, ja aivan ristiriitaisiakin tulkintoja. Silloin se on onnistunut. Jos jokainen ajattelee teoksesta samalla tavalla, niin silloin teos on mielestäni epäonnistunut.”
Kolmas kerta toden sanoo
Asuntomessutapahtumat ovat Schroderukselle tuttuja, sillä hänellä on ollut teoksia esillä kaksilla aiemmilla messuilla. Nyt on kuitenkin kyseessä ensimmäinen kerta, kun taiteilija työstää alueelle jäävää, pysyväisluonteista teosta.
”Aiempia teoksia ei tehty Asuntomessukontekstiin, vaan ne olivat valmiita teoksia, jotka sijoitettiin haluttuihin kohteisiin. Hyvinkäällä vuonna 2013 autoteemainen teos sijoitettiin liikenneympyrään, jonka kautta kuljettiin Asuntomessualueelle. Laukaassa vuonna 2003 esillä ollut hapon kestävästä teräksestä valmistettu teos on puolestaan jo jatkanut matkaa Madridiin”, Schroderus kertoo.
Sitä, millainen teos muuntamoon lopulta syntyy, ei Schroderus tässä vaiheessa vielä osaa sanoa. Taiteellinen prosessi lähtee käyntiin, kun tarvittavat käytännön seikat ja muuntamoon sekä teoksen toteutukseen liittyvät tekniset yksityiskohdat ovat selvinneet.
Hartaanselänrannan taideohjelman toteuttamista luotsaava taidekoordinaattori Moosa Myllykangas sanoo, että valmista on joka tapauksessa kesän 2025 alussa.
”Lisäksi varmaa on, että tämä teos tulee olemaan jotakin ihan muuta kuin perinteinen maalaus muuntamon kyljessä.”
Sellaisen taiteen viihtyisäksi muovaamaa kaupunkiympäristöä on ilo esitellä myös Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden vieraille vuonna 2026.
Monipuolinen taidekokonaisuus
Hartaanselänrannan taideohjelma on ensimmäinen, joka on laadittu Oulussa nimenomaan yksittäistä aluerakentamiskohdetta ajatellen. Taide ja muotoilu yhdistetään alueella luontevaksi osaksi katukuvaa.
Myös kuvataiteilijana työskentelevä taidekoordinaattori Moosa Myllykangas on vastannut taideohjelman laatimisesta sekä sen toteutuksesta yhdessä muun Asuntomessutiimin kanssa. Ohjelman toteuttaminen on edennyt yleisen maailmantilanteen luomiin olosuhteisiin nähden hyvin.
”Alueelle suunniteltu taide rahoitetaan sekä taiderahalla että prosenttitaideperiaatteella, ja teoksia toteutetaan vaiheittain ja suunnitellusti alueen rakennushankkeiden etenemisen tahdissa. Asuntomessutapahtuman alkaessa on valmiina kourallinen taidekohteita.”
Taideraha muodostuu Hartaanselänrannan tonttien rakentajilta kerättävästä osuudesta ja Oulun kaupungin osuudesta. Prosenttitaide, jota alueen rakennuttajat toteuttavat, on ollut mukana Asuntomessualueen suunnittelussa alusta asti.
”Taideohjelman tavoitteena on, että taideteoksista muodostuu Hartaanselänrannalle maamerkkejä, jotka kulkevat mukana ihmisten elämän matkalla ja joista myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan”, tiivistää Myllykangas taideohjelman merkitystä.