Arvostettu riskienhallintapäällikkö Heikki Kontsas poistuu koronan keskeltä reserviin
Heikki Kontsaksen suosikkiveistos Oulussa on kaupungintalon kupeesta löytyvä Sanna Koiviston Ajan kulku. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä
Kontsas arvostaa yhteisöä, jonka hän on työn merkeissä jättämässä.
”Oulun kaupungilla on 11000 työntekijää, kaikenikäisiä ja monenlaista toimintoa Energioineen ja vesihuoltoineen. Se on pitänyt minutkin virkeänä.
Sanoin että lopetan, kun en opi uutta, mutta ei sitä päivää sitten tullutkaan.
Kaupungilla on niin paljon osaamista ja sitoutumista, että kaupungin työntekijät voisivat olla enemmän ylpeitä omasta työstään.”
Hän kertoo muutaman vuoden takaisen esimerkin, kun mereen valui öljyä lähellä Nallikaria.
”Kesäkuussa eräänä perjantai iltapäivänä sain soiton pelastuslaitokselta, että vapaaehtoisia siivoojia on tulossa rannoille ja heille pitäisi äkkiä järjestää majoitus. Mietin mistä löydän kolmen jälkeen perjantai-iltapäivänä ketään tähän hätään, kun koulut olivat jo kesälomilla. Mutta sain kiinni sivistys- ja kulttuuripalvelujen valmiuspäällikön lomalta Irlannista, hän antoi puhelinnumeron ja soitin siihen. Varttitunnin päästä olisi ollut käytössä Lintulammen koulu.”
Kontsas tähdentää, että tämä kertoo kaupunkiorganisaation asenteesta: sitoutuneet ihmiset pystyvät ihan mihin vain.
Sattumien kautta riskienhallintapäälliköksi
Kontsasta arvostetaan myös ystävällisenä ihmisenä. Ja ihmiset olivatkin syy miksi hän upseerikoulutuksen jälkeen lähti turvallisuusalalle.
Se ura alkoi sattumien kautta, niinhän ihmiselämässä usein käy.
Kadettikoulun jälkeen vuonna -78 Oulun Pohjan prikaati sai hänestä varusmieskouluttajan. Ouluun Kontsas tuli siksi, että se oli eteläisin paikka missä hän halusi tehdä töitä.
Puolustusvoimissa meni 25 vuotta. Vuonna 2003 Kontsas perusti turvallisuusalan yrityksen viideksi vuodeksi ja konsultoi kaupunkiakin.
Sitten hän halusi elämässään vähentää matkustamista ja poissaoloa kotoa. Hän haki kaupungin riskienhallintapäälliköksi.
Turvallisuusasiat aloitettiin tyhjältä pöydältä
Kun työ kaupungilla alkoi, toimi siellä yli 20 eri hallintokuntaa.
”Jokainen toimi omalla tavallaan. Riskienhallintapäällikön tehtävässä olin ensimmäinen lajissani, joten sain aloittaa puhtaalta pöydältä”, Kontsas kertoo.
Hän selvitti kaupungin johtoryhmät ja varasi 20 minuutin ajan niistä jokaiseen.
”Kävin kertomassa mitä palveluja minulta voi saada ja kalenterini alkoi täyttyä. Silloisen opetustoimen kanssa kehitettiin turvallisuusjohtamisen tiimi-ajatusta, aivan loistava juttu. Sitä harjoiteltiin ja malli monistetiin koko kaupungille.”
Koronakriisi hoidettu paikallisesti hyvin
Kontsas sanoo, että kriisin tullen pahinta mitä voi tehdä on muuttaa johtamisjärjestelmää. Häiriötilanteiden ja vakavampienkin kriisien johtamisen pitää perustua tuttuun, olemassa olevaan ja koeteltuun järjestelmään.
”Kun kriisi tulee, perusjärjestelmän pitää olla heti valmiina. Viesti kansalaisille pitää olla myös yksiselitteinen, ymmärrettävä ja selkeä kaikkialta mistä viestiä tulee.”
Eikä mitään kapulakieltä. Silloin ihmiset kokevat olonsa luotettavaksi ja turvalliseksi.
Koronakriisin hoito näyttäytyy Kontsakselle paikallisesti hyvin hoidetulta.
”Tämä on terveydenhuollon kriisi, mutta näyttää siltä, että terveydenhuolto on päässyt tässä kaikkein helpoimmalla, tähän mennessä. Siellä asiakasmäärät ovat jopa vähentyneet. Suurimmat haasteet ovat sivistys- ja kulttuuripalveluissa, kun liikuntalaitokset ovat kiinni, koulut ja päiväkodit ovat uuden edessä koronamääräysten kanssa ja sosiaalipuoli aivan äärirajoilla.”
Kontsas muistuttaa, että myös henkilöstöhallinto on aivan uusien haasteiden kynnyksellä.
Ristiriitaiset lausunnot harmittavat
Kontsas sanoo yllättyneensä myönteisesti hallituksen jämäkästä otteesta koronakriisin viestinnässä.
”Pääministeri sanoi ääneen sen, minkä olemme paikallistasolla tienneet jo pitkään: meillä on suuria ongelmia hallinnonalojen siiloutumisessa. Tästä esimerkkinä Helsinki-Vantaan tiedonkulku ja järjestelyt siellä sekä Huoltovarmuuskeskuksen ongelmat suojainhankinnoissa.”
Ristiriitaisia lausuntoja turvallisuusasiantuntija harmittelee.
”Lausuntoja ovat antaneet asiantuntijat niin THL:stä, STM:stä ,HUS:ista sekä eri sairaanhoitopiireistä. Valitettavan usein nämä lausunnot ovat kuulostaneet ristiriitaisilta ja vaikeaselkoisilta. Ei ole helppoa tavallisella kansalaisella, kun siihen lisätään vielä some ja valeuutiset.”
Turvallisuusasenne pitää myydä
Kontsaksen ajattelumallissa työntekijät ovat oman työpaikkansa parhaita turvallisuusasiatuntijoita.
”Vain he tietävät mitä työpaikalla todella tehdään ja millaisiin tilanteisiin työntekijä voi joutua. Minun tehtäväni on ollut auttaa löytämään ratkaisuja ja kouluttaa turvallisuusajatteluun.”
Turvallisuus on Kontsakselle myös myyntiä ja markkinointia.
”Esimiehille myydään ajatus, miksi näin kannattaa tehdä ja käytännön tekijöille markkinoidaan tekeminen. Silloin kaikki ymmärtävät hyödyt samalla tavalla ja sitoutuvat sovittuun.”
Oulussa osattiin vappuna käyttäytyä
Kontsas muistuttaa, että yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa poliisi. Lain mukaan kunnan vastuulla on asukkaistaan huolehtiminen. Sellainen voi olla tilanne, jossa kuntalainen on joutunut lähtemään kotoaan esimerkiksi onnettomuudessa.
”Kuntalaisten rooli on nyt koronassa tullut hyvin esille: viranomaiset antavat ohjeita, joita kuntalaiset noudattavat. Omatoimisuus ja auttamisen halu ovat olleet äärettömän tärkeitä ja nousseet aika lailla esiinkin.”
Kontsas huomauttaa miten Oulussa käyttäydyttiin vappuna.
”Oulussa vedottiin puistoissa omatoimisuuteen ja omaan ajatteluun. Vapun jälkeen kaikki oleskelukieltojen kyltit olivat paikoillaan. Positiivista informaatiota noudatettiin. Paikallinen tiedottaminen kaikkine murheineenkin on siis mennyt hyvin läpi.”
Nyt on aikaa Inarinjärvelle
Kontsas on ollut lähes 30 vuotta mukana oululaisessa jääkiekossa ja viimeiset 25 vuotta Oulun Kärpissä eri tehtävissä.
”Taisin aloittaa D-junioreiden huoltajana ja nyt olen viimeiset kolme vuotta ollut Oulun Kärpät Oy:n hallituksen puheenjohtaja.”
Käsillä tekeminen on mieleistä ja monia remonttisuunnitelmia mielessä. Näin miehellä, jonka juuret juontuvat Karigasniemelle, Tenojoen rannalle.
Se harmittaa toki, että jäädä pitää pois juuri tällä hetkellä, kun poikkeusolot jatkuvat.
”Päätös lähteä oli kuitenkin tehty jo paljon ennen koronakriisiä”, Kontsas huomauttaa.
Mutta toisaalta: nyt kutsuu luonto ja mökki Inarinjärvellä. Siellä missä Kontsas on viihtynyt jo 40 vuotta aina, kun on ollut mahdollista.
Siksi se armeijaurakin oli niin sopiva ja kiva: sai olla paljon luonnossa.