Arktisen alueen kunnat vahvistavat elinvoimaansa entistä tiiviimmällä yhteistyöllä

Vuosi sitten aloitetun AURC-ohjelman avulla EU auttaa arktisten kaupunkien yhteistyötä. AURC-delegaatio vieraili Oulussa joulun alla.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Euroopan Unionin rahoittama Arctic Urban Regional Cooperation (AURC) -ohjelman tavoitteena on kuntien ja kaupunkien tiiviimpi yhteistyö arktisen alueen haasteiden ratkaisemiseksi. Joulun alla Oulussa vieraillut AURC-delegaatio sai inspiraatiota siitä, miten Oulun kaupunki käyttää kulttuuria, tapahtumia ja osallistavaa budjetointia kaupunkikehityksen ajurina.

Arktisella alueella elää miljoonia ihmisiä, jotka joutuvat kohtaamaan maailmanlaajuisia haasteita ilmastonmuutoksesta energiasiirtymään ja geopoliittisista jännitteistä väestörakenteen muutoksiin. Näiden lisäksi terveydenhuollon ja koulutuksen saavutettavuus on kaikilla arktisilla alueilla huolenaihe.

Euroopan Unioni rahoittaa Arctic Urban Regional Cooperation -ohjelmaa, jotta arktisen alueen yhteisöt ja kaupungit voivat hakea yhteisiin ongelmiin myös ratkaisuja. Viime tammikuussa julkaistun AURC-ohjelman rahoituksen turvin 15 paikallishallintoa Kanadasta, Suomesta, Grönlannista, Islannista, Norjasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista on päässyt työskentelemään yhdessä ja oppimaan toisiltaan.

Kaksi ihmistä luennoi salissa.

Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttamisen mahdollisuudet kiinnostaa arktisen alueen kuntia. Oulun nuorisovaltuusto ONEn Antti Pikkarainen esitteli sen toimintaa yhdessä Noora Mäkisen kanssa.

Oulun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Anne Rännäli-Kontturi sanoo, että koko arktisen alueen kattavaan yhteistyöhön on tähän asti löytynyt niukasti resursseja.

”Kyse on oikeastaan EU:n arktisen politiikan toimeenpanosta – aikaisemmin meillä ei ole ollut vastaavia välineitä, jotka mahdollistaisivat yhteistyön esimerkiksi Kanadan ja Yhdysvaltojen suuntaan. AURC-ohjelman rahoituksella voimme jakaa osaamistamme toisille konkreettisten esimerkkien kautta ja toteuttaa webinaareja, teemallisia opintomatkoja ja kaupunkien välisiä työpajoja”, Rännäli-Kontturi kertoo.

”AURC-ohjelman tavoitteena on pitää arktisen alueen kunnat ja kaupungit elinvoimaisina. Pitkän aikavälin tavoitteena on synnyttää kestävää kumppanuutta osallistuvien kaupunkien välillä yhteistein haasteiden ratkaisemiseksi”, hän jatkaa.

Osallistavaa budjetointia ja talvipyöräilyä

Joulun alla vajaan kahdenkymmenen hengen AURC-delegaatio vieraili Luulajassa, Torniossa ja Oulussa. Luulajassa ohjelma painottui vihreään siirtymään, joten Oulun vierailulta toivottiin konkreettisia esimerkkejä kaupunkilaisten osallistamisesta ja tapahtumallisuuden ja kulttuurin hyödyntämisestä kaupunkikehityksessä.

”Osa arktisen alueen kunnista on todella pieniä, joten meiltä toivottiin sellaista ohjelmaa, jonka esimerkit ovat skaalattavissa isosta pieneen. Kuntalaisten osallistaminen esimerkiksi osallistavan budjetoinnin avulla on malli, jota voi toteuttaa myös pienissä kunnissa. Esittelimme myös Tapahtumaystävällinen Oulu -ohjelmaa ja Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta sekä alueellista yhteistyötä. Toki ohjelmaan toivottiin myös oululaista spesialiteettia, eli talvipyöräilyä, jota vieraat pääsivät kokeilemaan myös käytännössä.”

Polar Bear Pitching ja Työn taijtajat ovat konkreettisia esimerkkejä, miten Oulu evästää nuoria ja start up -yrittäjiä menestykseen.

Elinvoimainen kaupunki

Jokainen AURC -ohjelmassa mukana oleva kunta on valinnut painopisteensä vihreästä siirtymästä sosiaalisesti kestävään arktiseen alueeseen tai osallistavaan talouskehitykseen, ja kunnat työskentelevät myös teemaansa liittyvissä pienemmissä klustereissa. Mihin Oulu keskittyy AURC-yhteistyössä?

”Oulun fokuksessa on elinvoimainen kaupunki, johon osaajat haluavat tulla ja pysyä. Osaava työvoima on koko arktisen alueen elinvoimaisten kaupunkien ja kuntien elinehto, myös Oulun osalta”, Rännäli-Kontturi painottaa.

”Myös kestävän matkailun teema on noussut toistuvasti keskusteluun, ja yhteistyötä tarvitaan myös sen osalta. Oulu sai vasta Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland (STF) -merkin, ja meillä matkailussa on vielä paljon kasvupotentiaalia. Matkailun kasvaessa voimme luoda kestävät käytännöt omalle alueellemme ja oppia AURC-yhteistyössä mukana olevilta Islannilta tai Tromssalta, joissa matkailu on jo isoa.”