Arjen teknologiat -esittelypisteellä voi tutustua kotona asumista tukeviin teknisiin tuotteisiin
Sairaanhoitaja Virpi Kariniemi auttaa Arjen teknologiat -esittelypisteellä kävijöitä kotona asumista tukevien laitteiden käytössä. Kuvat: Sanna Krook
Arjen teknologiat -esittelypiste liittyy Kotona Asumista Rohkeasti ja Itsenäisesti Teknologian Avulla KARITA -hankkeeseen, joka on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen KATI-ohjelmaa ja se toteutetaan alueellisilla hankkeilla vuosina 2021–2022. Hankkeen tavoitteena on vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta ikäihmisten palveluissa.
Esittelypisteellä on mahdollista tutkia ja kokeilla tuotteita sekä saada neuvoja niiden käyttöön. Kävijät voivat ostaa esillä olevia tuotteita esimerkiksi isoista vähittäiskaupoista, kodinelektroniikkaliikkeistä ja verkkokaupoista. Oulun kaupunki ei kuitenkaan vastaa asiakkaiden itse ostamien laitteiden asennuksesta, toimivuudesta tai käytöstä aiheutuvista ongelmista.
”Markkinoilla on runsaasti teknologisista ratkaisuja, joita ikäihmiset ja heidän läheisensä voivat käyttää tukemaan päivittäisiä toimintoja tai osana kuntoutumista. Harva kuitenkaan tietää, mitä kaikkea on tarjolla ja mistä niitä voi hankkia. Lisäksi hankinnan esteenä on usein se, ettei ole paikkoja, joissa tuotteisiin voisi tutustua ja mahdollisesti kokeilla niitä käytännössä ”, KARITA-hankkeen projektityöntekijä Sanna Koivikko kertoo.
Esittelypisteellä voi tutustua turvallisuuteen liittyviin tuotteisiin, kuten Seniortekin Hoivaturva, joka on huomaamaton etäseurantajärjestelmä, jonka avulla voi seurata lähimmäisen hyvinvointia ilman rannekkeita.
Innohomen Liesivahti estää tulipalojen syttymisen, mikäli liesi on jäänyt päälle. Emfitin Nousuvahti auttaa seuraamaan, että yksin asuva ikäihminen pääsee iltaisin nukkumaan ja aamuisin liikkeelle, eikä ole öisin kauan poissa sängystä esimerkiksi kaatumisen takia. Esittelyssä on myös hämäräkytkimellä varustettu yövalo, lyhytaika-ajastin ja ateria-automaatti.
Tulevaisuudessa tullaan kokeilemaan kiertävää mallia eli ajatuksena on ottaa osa tuotteista mukaan ja käydä esittelemässä niitä hyvinvointipisteissä, ikäihmisten olohuoneilla, asukastuvilla. Esittelypisteen laitevalikoimaan tullaan laajentamaan kuluvan vuoden aikana.
”Selvitämme myös mahdollisuutta tuotteiden lainaamisen ja/tai vuokraamisen osalta. Tuotteen hankintaa voisi helpottaa, jos sitä voisi kokeilla esimerkiksi kahden viikon ajan. Kävijöitä tullaan keräämään palautetta esittelypisteen toiminnan kehittämiseksi ja tuotevalikoiman laajentamiseksi. Tavoitteena on tehdä toiminnasta pysyvää”, Koivikko kertoo.
SOVELLUKSISTA ILOA JA APUA ARKEEN
Esittelypisteellä voi tutustua matkapuhelimeen tai tablettitietokoneelle ladattaviin sovelluksiin ja hyödyllisiin internetsivuihin. Esittelypisteen työntekijä antaa tietoa ja ohjausta, mistä tuotteita on mahdollista hankkia.
Tableteille on lisätty linkkejä terveyteen liittyviin palveluihin, kuten Omaolo-sivusto, jossa voi tehdä oirearvion ja tarkastella omia terveystietoja. Hyödyllinen sivusto on myös Oulun kaupungin palveluopas 65+, josta löytyy laajasti tietoa muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin palveluista sekä ikääntyneiden harrastustoiminnasta.
Kävijät pääsevät tutustumaan Muistipuistoon, joka on helppokäyttöinen ja innostava verkkosivusto, joka sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Seniorsurf-sivustolta voi etsiä helposti digiopastusta tarjoavat opastuspaikat. Mukaan otettu myös muutama linkki museoiden digitaalisiin ja virtuaalisiin esityksiin.
Sovellusvalikoimasta löytyy lisäksi lääkemuistuttaja, Daylio-mielialapäiväkirja ja suurennuslasi. Tableteille on ladattu muutamia pelisovelluksia, joiden avulla voi kehittää muistia ja ongelmanratkaisukykyä.
Vaikka KARITA-hanke on suunnattu ensisijaisesti ikäihmisten tarpeisiin, ovat kaikki kuntalaiset tervetulleita tutustumaan laitteisiin Aino-neuvonnan toimipisteelle arkisin klo 9.00–12.00 ja 13.00–15.00 osoitteessa Saaristonkatu 8.
Kaikki esiteltävät tuotteet löydät tästä linkistä.