Ari Alatossavasta Oulun kaupungin uusi konsernijohtaja: Ilmastotyö on sosiaali- ja taloustyötä
Ari Alatossava (oik.) astuu eläkkeelle siirtyneen konsernijohtaja Jukka Weisselin saappaisiin alkukevään aikana.
”Hyvin nöyrin ja kiitollisin mielin tässä ollaan. Aikoinaan tulin valituksi Iin kunnanjohtajaksi äänin 18-17, joten nyt tuntuu, että minulle on annettu aika hyvät lähtökohdat tätä toimea hoitamaan”, sanoo Ari Alatossava.
Ari Alatossavalla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus johtotehtävistä. Hän on toiminut Iin kunnanjohtajana pian seitsemän vuotta ja sitä ennen toimitusjohtajana 15 vuoden ajan erilaisissa yrityskehitys-, teknologoakeskus- ja aluekehitystehtävissä.
”Paljon olen saanut onnitteluja nimityksen jälkeen, myös iiläisiltä, ja tunnelma on iloinen, mutta jossain määrin haikeakin. Kukaan ihminen ei ole kuitenkaan korvaamaton. Henkilöiden vaihtuminen antaa tilaa myös uusille ajatuksille ja ideoille”, hän lisää.
Alatossava on vuodesta 1988 asunut Oulun seudulla. Hänellä on myös Iin kauniissa Haminassa 1800-luvun lopulla rakennettu hirsiasunto.
”On meillä asunto Oulussakin, joten en vielä osaa sanoa, missä vakinainen koti tulee sijaitsemaan. Tieliikenneyhteydet ovat hyvät ja julkisilla pääsee Iistä hyvin kätevästi Ouluun.”
Vakaa pohja, jossa myös haasteita
Kysyttäessä tulevista haasteista konsernijohtajana, hän hauskasti huomauttaa, että haasteita tulee oikeastaan vain käräjäoikeudesta.
”Vakavasti sanottuna ongelmia tai tulevia selvitettäviä asioita on tietysti useita, mutta yleensäkin ajattelen, että Oulu on lähtökohtaisesti hyvässä tilassa. Oulu pelaa mestareiden liigassa ja meidän pitää varmistaa, että näin on jatkossakin.”
”Yksi haaste on työvoima ja sen saatavuus. Se ei koske ainoastaan teknologia-alaa, vaan mitä enemmässä määrin esimerkiksi terveys-, ateria- ja puhtauspuolta. Näillä kaikilla sektoreilla meidän pitää saada töihin huippuosaajia, ja huolehtia, että Oululla on vetovoimaa imeä tänne myös kansainvälistä työvoimaa.”
Tulevat sote-alueet tietysti tuovat lisämaustetta konsernijohtajan työpöydälle.
”Kunnilla ja kaupungeilla säilyy edelleen se sama hyvinvointitehtävä kuin aiemmin. Siihen sisältyvät esimerkiksi kaupunkisuunnittelu, liikunta ja kulttuuri. Ei liikevaihdon pieneneminen ole se juttu vaan kannattavuudesta huolehtiminen”, hän kiteyttää.
”Näkisin, että ilman sote-menoja kuntien talouksien ennustettavuus ennemminkin paranee. Meille jää iso edunvalvontatehtävä siltikin, ja siinä keskiössä on tärkeintä jokainen kuntalainen, joiden hyvinvoinnista kaupunkien on pystyttävä huolehtimaan.”
Ilmastotyö on taloustyötä
Ari Alatossavan erityinen osaamisalue on Iin kunnassa ollut ilmastojohtaminen ja sen näkökulma kunnan kehitystyössä. Iin kunta on Alatossavan johdolla noussut Suomen suurimmaksi päästönvähentäjäkunnaksi.
”Ilmastotyö on puhtaimmillaan nimenomaan talous- ja sosiaalityötä. Se on osa taloutta, yksi peruspilareista. Sen avulla saadaan tulojen lisäksi myös säästöjä. Tätä näkökulmaa vasten ajattelen, että on tärkeää sanoittaa ilmastoasiat talousasioiksi ja euroiksi. Silloin myös poliittisten päättäjien on helpompi tehdä oikeita ratkaisuja. Sama koskee myös kulttuuria. Sen merkittävyys on osattava ilmoittaa myös euroina, jotta painoarvo nousee.”
”Uskon, että Oulussa tätä työtä on helppo jatkaa, sillä teknologiaosaaminen on kaupungissa niin vahvaa”, hän lisää.
”Ylipäätään kunta-alalla tehdään todella tärkeää työtä, joka vaikuttaa jokaisen kuntalaisen arkeen. Yhteispelillä saamme homman toimimaan, sillä meillä on yhteinen maali, jota kohti kaikki kuljemme. Siksi aloitan tämän työn kiitollisena, iloisena ja avoimena uudelle.”