Ammatillinen kuntoutus voi johtaa uuteen työelämään
Mielenterveyden häiriöt ja kova työelämä ovat kasvavia syitä työkyvyttömyyteen. Toivoa tilanteeseen tuo mahdollisuus koulutukseen, yrittäjyyteen tai uuteen ammattiin. Kuva: Sanna Krook
Katja Noponen Oy on toiminut 18 vuotta ammatillisen kuntoutuksen ja työllistämisen parissa.
”Kun aloitimme, osatyökykyisten palveluistamme mielenterveyskuntoutujia oli 20-30 prosenttia asiakkaistamme. Nyt yli puolet kärsii mielenterveyden ongelmista”, vertaa toimitusjohtaja Katja Noponen.
Kasvulukuihin vaikuttavat Noposen mukaan työelämän raakuus, työ- ja vapaa-ajan sotkeutuminen sekä riittämättömät esimiestaidot kuten epäselvä työnkuvakin. Tietyillä aloilla ihminen ja hänen osaamisensa eivät ennätä kasvaa mukana.
80 prosenttia löytää uuden polun
Noposen mukaan uusi työelämä voi tarkoittaa myös kouluttautumista tai yrittäjyyttä.
Olipa kyseessä rikkoutunut raaja tai mielenterveyden ongelmat, ensin selvitetään mitä olemassa olevalla työkyvyllä voi tehdä kyseisellä paikkakunnalla sekä mahdollisella uudella alalla. Olemassa olevan tiedon pohjalta Noponen Oy:ssä katsellaan mikä ala työllistää.
Katja Noponen Oy on toiminut 15 vuotta Oulussa. Viime vuonna Noposen yrityksellä oli 2 000 asiakasta.
”80 prosenttia ammatillisen kuntoutuksen asiakkaistamme löytää uuden työelämän polun: se voi olla kouluttautumista, uutta työtä tai yrittäjyyttä”, Noponen kertoo.
Yhteensä 20 prosenttia Noposen asiakkaista on niin vakavasti sairastuneita, ettei heitä voida auttaa. Silloin mahdollisuus on työkyvyttömyyseläke.
Kuntoutus ei maksa kuntoutettavalle mitään
Tietoa ammatillisesta kuntoutuksesta saa työterveyslääkäristä tai työeläkeyhtiöstä. Kuntoutettavalle kuntoutus ei maksa mitään. Myös tapaturma- ja liikennevakuutus voi korvata kuntoutuksen. Ammatillinen kuntoutus kestää tyypillisesti puolesta vuodesta vuoteen.
Eläkeyhtiö maksaa kuntoutusrahaa kuntoutujalle työkokeilusta. Palkkataso pyritään pitämään työntekijällä samana kuin aikaisemmassakin työssä.
”Työnantajat ovat suhtautuneet ammatillisen kuntoutuksen työkokeilijoihin tosi hyvin. Näillä ihmisillä on pitkä työhistoria, he ovat kokeneita tekijöitä, ammattilaisia”, Noponen tietää.
Oululainen tarina: Autonasentajasta asiantuntijatehtäviin
Miten kuntoutukseen haetaan?
Työtönkin voi osallistua ammatilliseen kuntoutukseen
Myös työttömät työnhakijat voivat tarvita ammatillista kuntoutusta.
Business Oulun työllisyyspalvelut, työllistämistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Työstarttipalvelu tekee monialaista yhteistyötä asiakkaan tarpeiden mukaan esimerkiksi Kelan kanssa. Silloin ammatillinen kuntoutus voi olla yksi keino katkaista työttömyys ja löytää koulutukseen tai työelämään.
Pääsääntöisesti työttömän työnhakijan ammatillisesta kuntoutuksesta vastaa Kela, mikäli oikeutta ei ole työeläkelaitoksen ammatilliseen kuntoutuksen.
Nuorille, alle 30-vuotiaille, on olemassa matalan kynnyksen ammatillista kuntoutusta eli Nuotti-valmennusta. Siinä nuori saa tuekseen henkilökohtaisen valmentajan.
”TYPin tai Työstartin asiakkaina nuorten lisäksi ovat myös kuntoutustarpeen ja työkyvyn tarpeessa olevat työnhakijat. He tarvitsevat laaja-alaista tilanteensa selvittelyä ja ammatillisen koulutuksen päivitystä. Lisäksi meiltä autetaan vielä työelämään reittiään hakevia työnhakijoita”, neuvoo palvelupäällikkö Sari Käsmä Business Oulusta.
–