Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi varotoimien vallitessa – jonoa kertyi Valkean äänestyspaikalle
Joonas Piippolan mukaan oli tärkeää äänestää aluevaaleissa, koska sote-asiaa on ollut paljon esillä. Kuvat: Sanna Krook
Aluevaalit järjestetään Suomessa ensimmäisen kerran tammikuun aikana. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta, mitä ennen järjestetään ennakkoäänestys. Ennakkoäänestys ulkomailla alkaa samana päivänä kuin kotimaassa, mutta se kestää vain 15. tammikuuta saakka.
Oulussa on kaikkiaan 23 ennakkoäänestyspaikkaa. Äänestyspaikkoina ovat esimerkiksi kaupat, kirjastot ja myös Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulun Kontinkankaan kampus.
Kauppakeskus Valkean ennakkoäänestyspaikalle muodostui jono ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Äänestämään saapunut Virpi Kalliorinne oli löytänyt oman ehdokkaan Yleisradion vaalikoneen avulla. Hän oli käyttänyt aikaa myös aluevaaleja koskevan tiedon hankintaan.
”Piti vähän ottaa asioista selvää. Kyllä sitä tietoa löytyi, kun haki”, Kalliorinne kertoo.
Joonas Piippola kertoo löytäneensä ehdokkaan helposti tällä kerralla, sillä hänen oma kaverinsa on ehdokkaana. Hän oli etsinyt tietoa aluevaaleista seuraamalla sosiaalista mediaa.
”Kun sote-asia on pinnalla, näen tärkeänä olla antamassa omaa ääntä”, Piippola toteaa.
Kotikaranteenissakin voi äänestää
Aluevaalit joudutaan järjestämään koronapandemian aikana. Aluevaalit ovat toiset vaalit, jotka järjestetään Suomessa pandemian aikana. Edelliset vaalit olivat vuoden 2021 kuntavaalit. Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Kaisu Tuomen mukaan aluevaalien järjestettäessä noudatetaan voimassa olevia yleisiä terveysohjeita. Äänestäjillä on oltava kasvomaskit, turvavälit tulee olla äänestäjien välillä, käsidesien tulee olla käytössä ja äänestäjällä voi olla myös oma kynä mukana.
Karanteenissa oleva on voinut pyytää kotiäänestyksen järjestämistä 11. tammikuuta mennessä. Kotiäänestys on mahdollista järjestää sekä sisällä että ulkona.
”Jos on karanteenissa hän voi saada kotiäänestysmahdollisuuden ja se voi tapahtua myös kodin ulkopuolella pihalla”, Tuomi kertoo.
Oulussa oli ulkoäänestyspaikka pääkirjaston luona kuntavaalien aikana. Aluevaalien aikana ei ole järjestetty varsinaista ulkoäänestyspaikkaa, joka toimisi rinnan sisä-äänestyspaikan kanssa. Tuomi muistelee, että kovinkaan moni ei käyttänyt kirjaston luona ollutta ulkoäänestyspaikkaa.
”Kokemus kuntavaaleista oli se, että jonoa ei syntynyt. Ennakkoäänestys oli vilkkaimmillaan äänestyksen loppuvaiheessa”, hän muistelee.
Jos koronatilanteen takia tarvittaisiin nykyistä tiukempia turvatoimia, Tuomen mukaan olisi joissakin ennakkoäänestyspainoissa mahdollista järjestää ulkoäänestyspaikka tunnin tai kahden tunnin ajaksi.
”Luotan itse siihen, että äänestys tapahtuu hyvin ja turvallisesti, kenenkään ei tarvitse koronan takia jättää äänestämättä”, Tuomi toteaa.
Äänestäjät valitsevat aluevaltuustot
Äänestäjät valitsevat Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa aluevaltuustot hyvinvointialueille. Hyvinvointialueet vastaavat sosiaalihuollon, terveyshuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä, mikä on ollut kuntien vastuulla aikaisemmin. Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto. Oulu kuuluu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, jonka aluevaltuustoon tulee 79 jäsentä.
Äänioikeutetut ovat saaneet ilmoitukset äänioikeudestaan aluevaaleissa joulukuun aikana. Monet ovat saaneet paperiset äänioikeusilmoitukset postitettuna. Jos äänioikeutettu on kuitenkin ilmoittanut vastaanottavansa viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta on lähetetty Suomi.fi-palveluun siinä tapauksessa.
Ennakkoäänestyspaikan voi valita vapaasti, mutta varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain siinä paikassa, joka on mainittu äänioikeusilmoituksessa. Äänestys alkaa vaalipäivänä 23. tammikuuta kello 9.00 ja päättyy kello 20.00.