Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen: Oulussa tehdään vaikuttavaa yhteistyötä

Alivaltiosihteeri Pylkkänen vieraili Oulussa 11. elokuuta ja tapasi kaupungin edustajia. Vasemmalta iLOQ:n Minna Tuomikoski, Business Oulun Jussi Leponiemi, kaupunginjohtaja Päivi Laajala, Business Oulun Juha Ala-Mursula, TEM:n Elina Pylkkänen ja Telenor Maritimen Toni Lindén.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kesäkuun alussa viisivuotisen kauden ministeriön alivaltiosihteerinä aloittanut Elina Pylkkänen oli Oulussa kaupungin kutsumana tutustumassa Oulun seudun elinkeino- ja työllisyystilanteeseen.

Tiiviin päivän aluksi Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi kaupungin lähiaikojen kehittämishankkeista ja Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula avasi elinkeinoelämän tilannetta.

Lisäksi Noora Jansson ja Marjo Pekkonen kertoivat Oulun työllisyyden kuntakokeilun alkutaipaleesta. Myös ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki sekä Kelan ratkaisukeskuksen päällikkö Sari Kenttä valottivat vastuualueidensa tilannekuvaa. Oulun alue on pärjännyt koronakriisin keskellä verrattain hyvin. 

”Olen vaikuttunut siitä, miten täällä osataan ajatella isosti ja tavoitteellisesti. Oululla on varmasti paljon annettavaa koko Suomelle ja meidän tulee huolehtia, että täällä on työkalut ja mahdollisuus toteuttaa suunniteltuja asioita”, Elina Pylkkänen totesi.

Keskusteluissa oli mukana myös työvoima-alan edustajia. Vasemmalta Kelan Sari Kenttä, kaupunginjohtaja Päivi Laajala, TE-toimiston Maire Mäki, TEM:n Elina Pylkkänen, Business Oulun Juha Ala-Mursula, Business Oulun Noora Jansson, ELY-keskuksen Petri Keränen ja Business Oulun Marjo Pekkonen.

Yrityksissä on työvoimapula

Pääpaino vierailulla oli oululaisten IT-yritysten työvoimatilanteessa ja siihen liittyvissä yritystapaamisissa. Pylkkänen tapasi Bittiumin, Nokian, iLOQ:n ja Telenor Maritimen edustajia, joiden yhteinen viesti kuului, että työvoimapulaan on kehitettävä ratkaisuja.

Oulussa IT-yritykset kärsivät pahenevasta työvoimapulasta. Useat yritykset ovat valmiita palkkaamaan osaajia, mutta heitä ei tahdo alueelta löytyä. Aloituspaikkoja alan korkeakoulutuksessa on lisätty, mutta kestää tovin ennen kuin sen vaikutus näkyy työmarkkinoilla

”Hyödynnämme Talent Boostia ja muita kansallisia työkaluja, mutta teemme myös yritysten kanssa yksityiskohtaisia, räätälöityjä projekteja osaajien saamiseksi”, Business Oulun Juha Ala-Mursula kertoi.

”Vaarana on, että jos yritykset eivät saa työvoimaa, toiminnot lähtevät muualle”, Ala-Mursula jatkoi.

Elina Pylkkänen kuunteli Oulun seudun viranomaisia ja yritysten edustajia tarkalla korvalla.

”On selvää, että nyt on kiire eikä aikaa ole tuhlattavaksi.”

Pylkkäsen mukaan yksi ratkaisu ongelmaan on työperäisen maahanmuuton esteiden madaltaminen.

”Se vaatii korkean tason poliittisia ratkaisuja ja lainsäädäntöuudistuksia”, Pylkkänen totesi.

Elina Pylkkänen myös haluaisi nähdä Suomessa työvoiman liikkuvan nykyistä aktiivisemmin. Yksi este on riskien välttely, jota Pylkkäsen mielestä Suomessa esiintyy liiankin kanssa.

”Kaipaisin elinkeinoelämältä ja yksilöiltäkin rohkeampaa heittäytymistä uusiin haasteisiin. Valtion taas tulee tarjota työkaluja, joilla riskejä hallitaan. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on tulorekisteri, jonka yksi tarkoitus on vähentää esimerkiksi epäsäännöllisen tulonmuodostuksen aiheuttamia byrokraattisia sudenkuoppia”, Pylkkänen kuvaili.

Kaikki työ on arvokasta

Tuoreen alivaltiosihteerin motto työllisyysasioissa on yksinkertainen: Työtä kaikille. Kaikki työ on arvokasta, sillä sitoutuminen yhteiskuntaan ja elämisen mielekkyys syntyy usein työn kautta. Elina Pylkkäsen mukaan meillä ole varaa jättää ihmisiä pois kyydistä, Oulussakaan. 

”Suurissa kaupungeissa on myös suuret ongelmat. Yhteiskunnan turvallisuuden ja demokratian kannalta suuriin kaupunkeihin ja niiden työllisyystilanteeseen pitää kiinnittää erityistä huomiota”, Pylkkänen totesi.

Oulun työllisyysnäkymiä Elina Pylkkänen piti joka tapauksessa erinomaisena.

”Täällä on käynnissä hämmästyttävä määrä investointeja. Työmahdollisuudet ovat loistavat ja vastaavat kunnianhimoisenkin ihmisen nälkään”, Pylkkänen arvioi.

Elina Pylkkänen valittiin työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeriksi kesäkuun alusta alkaen. Hän on koulutukseltaan taloustieteen tohtori. Aiemmin Pylkkänen työskenteli Palkansaajien tutkimuskeskuksen johtajana ja sitä ennen valtiovarainministeriössä finanssineuvoksena.