50 opiskelijaa yli maarajojen ideoivat yhdessä kestävää kehitystä

Opiskelijat kokeilivat etäyhteyksien avulla, miten innovointi onnistuu yhdessä yli rajojen.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Food Hackin teemana oli tuoda esiin, miten yrittäjyydellä ja innovaatioilla edistetään kestävää tulevaisuutta. Osallistujat tulivat toisen asteen oppilaitoksista Bodenista, Jällivaarasta, Haaparannasta, Luulajasta, Vaasasta, Kristiinankaupungista ja Oulunsalosta.

Tapahtuman aluksi opiskelijat jaettiin kymmeneen sekatiimiin ja he saivat valita yhden viidestä ruokaan ja ruoan tuotantoon liittyvistä haasteista. Valittavana oli haasteita, kuten ruokahävikki, kestävät ruokapakkaukset, nälkä ja aliravitsemus, kestävä maatalous ja tulevaisuuden ravintola.

Ideointia yli rajojen

Päivän aikana opiskelijat kehittivät ideoitaan eteenpäin tiimeissä, saivat uusia työkaluja ja ystäviä ja päivän päätteeksi esittelivät ideansa tuomaristolle kolmen minuutin englanninkielisellä myyntipuheella.

”Opiskelijoille on sekä haastavaa että kehittävää työskennellä rajojen yli ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Korona-aikana tuntuu erityisen merkitykselliseltä, että pystymme tuomaan opiskelijoita yhteen digitaalisesti ja vielä miettimään yhdessä tärkeitä kestävyyskysymyksiä”, sanoo Linda Strandenhed Ung Företagsamhet -organisaatiosta.

”Yritteliäisyyden ytimessä on kokeileminen. Uudet ideat ja innovaatiot syntyvät yhdessä tekemällä. Digitaalisilla työkaluilla voidaan lisätä yhdessä tekemistä ja oppimista riippumatta osallistujien paikasta. Kun oppimisen sisältö vielä sidotaan ajankohtaiseen teemaan, voidaan yrittäjyyttä hyödyntää sekä menetelmänä että sisältönä”, täydentää Eemeli Alanne, Oulun kaupungin yrittäjyys-, työelämä- ja talousosaamisen kehittäjäopettaja.

Mukana myös kisa

Päivän päätteeksi tiimit esittivät ideansa tuomaristolle, joka valitsi voittajat kolmessa eri kategoriassa: paras kokonaisuus, paras vaikuttavuus ja paras myyntipuhe.

Tuomaristo koostui eri alojen asiantuntijoista ja mukana olivat Marjatta Halttu, Oulun kestävän kehityksen keskuksesta, Pelle Johansson, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottenista, Cora Karlsson, Renodlatista, Ellinor Emilsson, Containing Greenssistä ja Marcus Sandberg, Luulajan teknillisestä yliopistosta.

Palkinnon parhaasta kokonaiskonseptista saivat Theo Nordström ja Zeb Vesterberg Björknäsin lukiosta Bodenista sekä Lucas Rosenberg ja Matias Zilliacus Kristiinankaupungin lukiosta. He voittivat idealla hyönteisjauhelihasta. Tuomaristo kiitti tiimiä uudesta ajattelusta ja ​innovatiivisesta tuoteideasta, jolla on sekä mahdollisuus menestyä kaupallisesti että saada aikaan suuri positiivinen ympäristövaikutus.

Hyvä tiimityökin toi palkinnon

Parhaan vaikuttavuuden palkinnon voittivat Elina Junes ja Emma Kangas Tornedalsskolanista Haaparannasta sekä Joline Bjälldal ja Madeleine Iran Wennström Jällivaaran Lapin lukiosta. Heidän ideansa keskittyi yksityishenkilöiden ja organisaatioiden poisheittämien elintarvikkeiden kompostointiin ja siitä saadun ruokamullan myyntiin. Tuomaristo kiitti tiimi alueellemme tärkeän ja merkityksellisen ongelman tunnistamisesta ja ongelman kääntämisestä resurssiksi kiertotalouden hengen mukaisesti.

Parhaan myyntipuheen voittaneet oppilaat olivat Jacob Larsson ja Erik Nilsson Björknäsin lukiosta Bodenista ja Emma Lillandt ja Jenna Ingves Kristiinankaupungin lukiosta. He myivät ajatusta ravintoloiden kestävän kehityksen sertifikaatista, joka ottaa huomioon sekä sosiaaliset että ympäristönäkökohdat. Tuomaristo kiitti opiskelijoita hyvästä tiimityöstä ja vakuuttavasta, perustellusta esittämisestä.

Food Hack toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen, Ung Företagsamhet Norrbottenin ja Coompanion Norrbottenin kanssa. Tapahtuma on osa Interreg Nordin rahoittamaa ja Lapin Liiton ja Region Norrbottenin tukemaa hanketta, NY Bothnian Arc UF, jonka tavoitteena on aktivoida suomalaisia ja ruotsalaisia nuoria kokeilemaan yhdessä työskentelyä jo kouluaikana ja pitkällä aikavälillä edistää rajat ylittävää liikkuvuutta työmarkkinoilla.