120 vuotta elettyä lastentarha- ja päiväkotielämää – tutustu oululaisen varhaiskasvatuksen historiavideoihin

Oulun varhaiskasvatuksen hieno historia sai oikeastaan alkunsa Ainolassa sijainneesta Laskuniemen lastentarhasta. Tutustu historiavideoihin.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Videoita ovat käsikirjoittaneet KT Elise Lujala, lehtori emerita Eeva-Liisa Kronqvist sekä varhaiskasvatuksen opettaja Sari Kokkonen. Viisi videoista on toteutettu yhdessä lasten kanssa. Videoilla esiintyvät Sari Kokkosen lisäksi lapset Aatos, Miska, Emilia ja Neea.

Historiallisia kuvia, ihmisiä ja rakennuksia on nähtävillä Laskuniemen lastentarhasta varhaiskasvatuksen aikaan -kertovassa videossa joka kestää noin 15 minuuttia. Se kertoo mielenkiintoisesti koko Oulun varhaiskasvatuksen historian.

Lasten kanssa Laskuniemen Ainolassa

Nykyaikaan istuteissa videoissa ollaan 1900-luvun alun fröbeliläisessä lastentarhamiljöössä. Lastentarhanopettaja (Sari Kokkonen) ohjaa lapsia erilaisissa tehtävissä, joissa korostuvat yksinkertaisuus, konkreettisuus, lapsen läheinen elinpiiri ja eteneminen helposta vaikeaan.

Toiminnat on valittu Oulun kaupungin lukuvuoden 1914–1915 kansakoulukertomuksessa esitellyistä lastentarhan työmuodoista.

Ajan tavan mukaan toiminnassa keskityttiin aina yhden kuukauden aikana tiettyyn aiheen, joka liittyi esimerkiksi vuodenaikaan, juhlapäivien viettoon tai omassa lastentarharyhmässä mielenkiintoa herättäneeseen aiheeseen. Videoissa kuukausiaiheena on lapsille läheinen käsite ”Koti”.

Varhaiskasvatuksen 120-vuotisvideot:

Vierailulla Laskuniemen Ainolassa I

Sisältö: alkukeskustelu, aiheesta Koti. Lapset pistelevät ja purkavat tilkkuja: pisteistä muodostuu viiva, joka rajaa alueen. Näin saadaan aikaan eläinhahmo. Tilkkujen purkamisessa lapsi saa kokemusta eri materiaaleista ja hänen kädentaidot kehittyvät. Samalla saadaan materiaalia leikkiin.

Vierailulla Laskuniemen Ainolassa II

Sisältö: Taittelu – Paperin käsittely on esimerkki siitä, miten tehtävässä edetään johdonmukaisesti helposta vaikeampaan ja tuotetaan tuttuja koristeita.

Vierailulla Laskuniemen Ainolassa III

Sisältö: Vapaa luova rakentelu ja kotileikki Fröbel-palikoilla. Palikkalaatikoiden avaamisen jälkeen rakennetaan leikkiympäristöksi pihapiiri ja kodin sisustus. Lisämateriaalina ovat perheenjäseniä edustavat yksinkertaiset lankanuket sekä puretuista tilkuista saadut liinat ja matot.

Vierailulla Laskuniemen Ainolassa IV

Sisältö: Kokoava keskustelu. Aiheena on ”ennen ja nyt”, lapset kertovat kokemastaan ja arvioivat eri tehtäviä. Lastentarhanopettajan kanssa pohditaan myös, miten lapset nykyisin voivat auttaa eri tavoin kotona. 

Rakenteluleikkejä Fröbelin palikoilla

Sisältö: Lyhennelmä osasta III: Leikkitilanteen kooste, jossa korostuu lasten eläytyminen leikkiin puupalikoita ja vanhoja lankanukkeja käyttäen. Leikki on Fröbelin pedagogiikassa tärkeä oppimisvälinen. Se tuottaa lapselle iloa ja rauhaa samalla kun lapsi oppii elämisen taitoja.