Älykäs kaupunkiopas Atla nostaa esille Oulun kulttuuri- ja luontohelmiä

Atla toimii sekä mobiili- että desktop-versiona, ja siitä on myöhemmin tulossa Android- ja iOS-sovellukset.

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Atlasta löytyy valmiiksi suunniteltuja elämyksellisiä reittejä, kuten katutaidekävelyitä, luontopolkuja sekä kaupunki- ja historiakierroksia. Palvelu tarjoaa tietoa, kuvia ja videoita reittien varrella olevista kohteista ja auttaa löytämään perille kohteisiin. 

Oulussa Atlasta voi löytää esimerkiksi keskustan urbaania muraalitaidetta, Pikisaaren kulttuurihistoriaa sekä Letonniemen suojelualueen luontokohteita. Kuusamossa käyttäjä saa vinkkejä muun muassa Närängän erämaatilasta ja Munakan luontopolusta sekä kohteiden kasvillisuudesta ja eläimistöstä.

Esteettömät, lapsille sopivat, ilmaiset ja lemmikkiystävälliset kohteet on myös koottu omiin kokoelmiinsa. Atlasta saat tietoa esimerkiksi siitä, soveltuuko reitti apuvälineellä tai vaunuilla kuljettavaksi ja onko kohteessa lastenhoitotilat.

”Atla nostaa hienosti kulttuuri- ja luontokohteet arvoisellaan tavalla esille ja ne saadaan entistä paremmin kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailevien löydettäväksi”, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi toteaa.

Uusi keino jakaa paikallistuntemusta

Valmiiden kohde- ja reittiehdotusten lisäksi käyttäjät voivat tehdä Atlaan omia listojaan suosikkikohteistaan.

”Kaikilla meillä on listoja suosikkitekemisistämme, joita jaamme Whatsappissa ja muissa palveluissa tutuille. Nyt ne voi kerätä yhteen paikkaan kartalle”, palvelun teknisestä toteutuksesta vastaavan Zoneatlaksen toimitusjohtaja Teemu Joensuu sanoo.

Atla toimii aluksi Oulussa ja Kuusamossa, Espoo on tulossa pian mukaan.

Palveluun on myös tulossa kevään aikana lisättyä todellisuutta eli AR-sisältöjä. Tulevaisuudessa voi esimerkiksi löytää gallerian näyttelyn rinnalla digitaalisia varjoesityksiä tai historiallisessa kohteessa eläytyä siihen, miten paikassa on eletty sata vuotta sitten.

Kolmen kaupungin hanke

Atla on kehitetty Oulun, Kuusamon ja Espoon yhteisessä DigiCult-hankkeessa. Hankkeen tavoitteita ovat kaupunkien palveluiden vaikuttavuuden lisääminen, tiedon hyödyntäminen palvelutarjonnassa sekä vähemmän tunnettujen kulttuuri- ja luontokohteiden tuominen paremmin esille.

DigiCultin rahoittaja on Valtiovarainministeriö, joten hankkeen tulokset hyödyttävät Suomen kaikkia kuntia ja kaupunkeja. Atlan teknisestä toteutuksesta vastaa Zoneatlas, jolla on kokemusta vastaavista palveluista muun muassa Metsähallituksen ja Maanmittauslaitoksen projekteista. Hankkeessa on osallistettu laajasti kaupunkien työntekijöitä, sidosryhmiä ja asukkaita.

Sekä paikalliset että matkailijat pääsevät 19.1. lähtien tutustumaan ja jakamaan Oulun ja Kuusamon hienoimpia kulttuuri- ja luontokohteita. Palvelu laajenee myös Espooseen myöhemmin tänä vuonna. Atla toimii sekä mobiili- että desktop-versiona, ja alkuvuoden aikana siitä julkaistaan myös Android- ja iOS-sovellukset.

www.atla.fi