Ystävykset toteuttivat unelmansa yrittäjyydestä – Hiukkavaarassa on tarjolla sekä kahvia että kotiapua

Katja Myllymäki (vas.) ja Hannele Mustonen ystävystyivät aikoinaan työskennellessään yhdessä lähihoitajina. Kuvat: Henna Saarenketo

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaiset Katja Myllymäki ja Hannele Mustonen jättivät entisen ammattinsa hoitotyön parissa ja perustivat vanhan Hiukkavaaran kerrostaloalueelle Hiukan kahavila ja kotiapu -nimisen yrityksen. Perinteisen kahvilatoiminnan lisäksi kaksikko tarjoaa kotiapua lähialueen ikäihmisille ja toivoo, että kahvilasta muodostuu olohuonemainen kohtaamispaikka kaiken ikäisille.

Vanhan Hiukkavaaran kasarmialueen kainalossa sijaitsee pieni kerrostaloalue, joka on aikoinaan rakennettu varuskunnan työntekijöiden perheitä varten. Sittemmin yksityisomistukseen siirtyneissä kerrostaloissa asuu myös Katja Myllymäki, joka oli alueella kulkiessaan pistänyt usein merkille erään talon alakerrassa sijaitsevan tilan.

Tilassa on ollut vuosien aikana päiväkotitoimintaa ja upseerikerho vuosina 1976–1998, ja se on palvellut myös sotilassoittokunnan harjoituspaikkana. Tämän vuoden maaliskuussa historian aikajanalle tuli uusi merkintä, kun Myllymäki avasi ystävänsä Hannele Mustosen kanssa tiloihin Hiukan kahavila ja kotiapu -yrityksen.

”Aluksi ajateltiin, että perustetaan vain kotiapu, mutta kun näimme paikan, päätimme, että tähän täytyy perustaa myös kahvila”, Myllymäki kertoo.

Hoitoalalta kahvilayrittäjiksi

Myllymäki ja Mustonen ovat ystävystyneet työskennellessään useita vuosia yhdessä lähihoitajina vanhusten ympärivuorokautisessa hoivakodissa. Naiset kertovat työn olleen paikoitellen rankkaa sekä fyysisesti että psyykkisesti, ja ajatus alan vaihdosta oli pyörinyt molempien mielessä pidemmän aikaa.

”Meille molemmille on jo ikää karttunut ja mietittiin, että mikä voisi vielä olla jotain uutta ja innostavaa, jota kokeiltaisiin. Ollaan tunnettu Hannelen kanssa sen verran pitkään, että uskallettiin sitten lähteä yhdessä yrittäjiksi”, Myllymäki kertoo.

”Kun idea liikeyrityksestä tuli, Katja oli ensimmäisenä mielessä. Häneen minä luotan ja hänen kanssaan uskaltaa alkaa tähän hommaan”, Mustonen komppaa.

Kaksi naista kahvilan tiskin takana mukit käsissään, toinen istuu.

Myllymäki ja Mustonen tekevät yrityksessään myös töitä, jotka voi tehdä kotitalousvähennystä vastaan, kuten siivousta, ruuanlaittoa ja pihatöitä.

Kummallakaan yrittäjistä ei ole aikaisempaa kokemusta kahvilan pyörittämisestä, mutta kaksikko on tarttunut uuteen haasteeseen innokkaasti ja rohkeasti.

”Olemme varmaan hiukan hulluja molemmat”, Myllymäki naurahtaa.

”Vaikka meillä ei varsinaisesta kahvilatoiminnasta olekaan kokemusta, niin minä olen esimerkiksi joka ikisessä yövuorossa leiponut mummoille ja papoille jotain aamuksi, ja ne tarjoilut olivat aina suosittuja. Ajattelin, että miksipä en siis voisi leipoa muillekin”, Myllymäki toteaa.

Myös Mustosen jauhopeukalo on virkistynyt kahvilatoiminnan myötä.

”Silloin kun lapset olivat pieniä, leivoin vähintään kerran viikossa, mutta nyt oli muutama vuosi väliä, etten tehnyt yhtään mitään. Nyt olen taas leiponut, ja se on ollut aivan mukavaa. Hyvin on kaikki kadonnut vitriinistä, mitä on esille laitettu”, iloitsee Mustonen.

Vaikka meillä ei varsinaisesta kahvilatoiminnasta olekaan kokemusta, niin minä olen esimerkiksi joka ikisessä yövuorossa leiponut mummoille ja papoille jotain aamuksi, ja ne tarjoilut olivat aina suosittuja.
Katja Myllymäki

Kahvilan tarjoilut vaihtuvat päivittäin. Tarjolla on aina jotain suolaista ja makeaa sekä gluteeniton vaihtoehto.

”Tarkoituksena on tehdä aivan perinteisiä kahvilatuotteita, kuten erilaisia piirakoita, kakkuja ja leivonnaisia. Mitään hienoa konditoriaa erikoiskahveineen emme ole kehittämässä”, Myllymäki toteaa.

Kotiapua lähialueelle

Kahvilatoiminnan lisäksi yrittäjät tarjoavat lähialueen ikäihmisille suunnattua kotiapua.

”Tässä lähellä on vanhoja asuinalueita, kuten Haapalehto ja Myllyoja, jossa asuu paljon ikäihmisiä. Haluamme tarjota heidän arkeensa helpotusta”, Myllymäki kertoo.

Kotiapu pitää sisällään työtä, jota voi tehdä kotitalousvähennystä vastaan, kuten siivous, kotityöt, ruuanlaitto ja pihatyöt.

”Emme tee hoivallista tai lääkinnällistä työtä, eivätkä meille käy Pohteen palvelusetelit. Meillä asiakas itse maksaa työn ja saa siitä sitten kotitalousvähennyksen”, täsmentää Mustonen.

Tuoreet yrittäjät toivovat, että heidän tiloistaan tulee Vanhan Hiukkavaaran alueen asukkaiden yhteinen olohuone.

Yrittäjäkaksikko toivoo, että ikäihmiset löytävät tiensä myös kahvilalle.

”Olemme miettineet erilaisia ikäihmisille suunnattuja toimintoja, joita kahvilassa voisi järjestää, kuten bingoa ja porinakerhoa”, Mustonen sanoo,

”Kahvilaan voi myös tulla ihan vain juomaan kahvin, istuskelemaan ja lukemaan päivän lehden”, hän lisää.

Kettu antoi merkin

Hiukkavaaran alueella asuville kettu saattaa olla tuttu näky aamuvarhaisella, eikä ole suinkaan sattumaa, että se on päätynyt myös Hiukan kahavila ja kotiapu -yrityksen maskotiksi. Repolainen komeilee yrityksen logossa sekä kahvilan sisustuksessa.

”Mietin yhtenä yönä, että voisiko kettu olla meidän maskottieläimemme, mutta en ollut sitä vielä ehtinyt ehdottaa Hannelelle. Lähdin sitten aamulla lenkille koiran kanssa, niin eiköhän siellä kettu odottanut kuopassa. Tuijotettiin siinä toisiamme monta minuuttia ja silloin ajattelin, että kyllä tämä oli selvä merkki”, Myllymäki naurahtaa.

Kerrostalon julkisivu.

Kettu löysi luontevasti tiensä kahvilan maskotiksi.

Kahvilassa saattaa tavata ketun lisäksi suden sukulaisia, sillä myös koirat ovat tervetulleita niin sisätiloihin kuin kevään edetessä valmistuvalle terassillekin. Mustosen koira on satunnaisesti paikalla ilahduttamassa asiakkaita ja myös Myllymäen Ella-koira aloittanut kahvilakoiran työt.

”Ella käy täällä aina välillä haukkumassa kaikki asiakkaat”, Myllymäki vitsailee.

Yhteistyötä alueella

Myllymäen ja Mustosen yritystoiminta on vielä aluillaan, mutta kaksikolla on paljon suunnitelmia tulevaisuuteen. Nyt kun kahvila on saatu auki ja kotiapu alkaa pyöriä, on aikaa miettiä erilaisia yhteistyökuvioita.

”Kahvilassa olisi mahdollista pitää esimerkiksi taidenäyttelyä tai taidemyyntiä. Voisimme ottaa myyntiin lähialueen kädentaitajien tuotteita, jos sopiva yhteistyökumppani löytyy”, Myllymäki sanoo.

”Meillä on myös mahdollisuus valmistaa tarjoiluja pieniin tapahtumiin ja yritysten tilaisuuksiin. Kahvilan tilat ovat myös vuokrattavissa”, hän lisää.

Kahvilan avautumisen jälkeen yrittäjät testasivat erilaisia aukioloaikoja ja kuulostelivat ihmisten toiveita sen suhteen. Nyt ajat ovat vakiintuneet siten, että kahvila on auki keskiviikosta sunnuntaihin aina puoliltapäivin iltakuuteen saakka.

”Joka päivä on käynyt asiakkaita, ja se on ihana juttu! Toivotaan Hannelen kanssa, että tästä kahvilasta tulisi sellainen matalan kynnyksen paikka, johon on helppo tulla. Semmoinen asukkaiden oma olohuone”, Myllymäki lisää lopuksi.