Ylijohtaja Terttu Savolainen kokosi ripeästi koronakriisin yhteistyöjoukot, nyt odotetaan rauhoittavaa joulua
Ylijohtaja Terttu Savolaisen kehotus oululaisille juhlakauteen on: ”Nauttikaa läheistenne seurasta, joulun rauhasta ja kerätkää voimia uudelle vuodelle". Kuva: Tiina Ulvinen
Hyvin nopeasti koottiin myös viraston kriisijohtoryhmä.
”Parissa päivässä teimme ensimmäiset päätökset julkisten tilojen sulkemisesta ja yleisötilaisuuksien rajoittamisesta. Ensimmäinen alueellinen valmiustoimikunta pidettiin jo 20. maaliskuuta”, kertoo Savolainen.
UKK oli menestys
Koronatilanteen alettua viime keväänä kuuden aluehallintoviraston yhteistyötä tiivistettiin nopeasti.
Perustettiin yhteistyörinki, joka julkaisi Usein Kysytyt Kysymykset (UKK) -palstan ja antoi sillä tavalla vastauksia kansalaisten kysymyksiin.
Palsta osoittautui Savolaisen mukaan ehdottoman tärkeäksi tiedonvälityksen kanavaksi. Syksyn aikana siellä on käyty yli 150 000 kertaa.
”Olemme virastossa pyrkineet myös aktiivisuuteen ja ennakoitavuuteen sekä tehneet ei-välittömästi näkyvää viestintää”, sanoo Savolainen.
Valmiit verkostot sujuvoittavat kriisin hoitoa
Nopean reagoinnin ohella Savolainen korostaa kriisiviestinnässä ennakointia.
”Viranomaisviestinnän pitää olla yhdenmukaista ja samansuuntaista, ristiriidatonta, viestien selkeitä ja johdonmukaisia.”
Uudistuksia tulee jatkuvasti, siihen aluehallintovirastoissa on Savolaisen mukaan totuttu.
”Koronan hoitaminen laajalla alueella onnistuu vain yhteistyöllä. Siinä aluehallintovirastolla on toimivat verkostot ja vakiintuneet toimintatavat, joita on voitu hyödyntää”, sanoo Savolainen.
Kriisissä kuten koronaepidemiassa aluehallintoviraston tehtävänä on yhteensovittaa ja tukea eri viranomaisia. Tämä tapahtuu konkreettisesti aluehallintoviraston koolle kutsumissa viikoittaisissa verkostokokouksissa ja valmiustoimikunnassa.
”Valmiustoimikunta on kokoontunut maaliskuusta alkaen viikoittain. Siellä olemme keränneet tilannekuvaa sisäministeriölle sekä sopineet toimenpiteistä”, kertoo Savolainen.
Yhteensä toimikunnassa on mukana noin 30 toimijaa. Kokoontumisessa saadaan kokonaiskuva sairaanhoitopiirien koronatoimista ja yleisesti koronatilanteesta. Lisäksi kuntien tilannetta käydään läpi. Mukana on myös turvallisuusviranomaisia sekä yrittäjien, SPR:n, kirkon ja Ylen edustus.
Tiistaiaamuisin Savolainen kokoaa koronan vuoksi alueen kuntajohtajat yhteiseen palaveriin.
Kriisiharjoituksista selkänojaa tositilanteisiin
Vuosittain aluehallintovirasto harjoittelee kuntien ja muiden toimijoiden kanssa varautumista häiriö- ja kriisitilanteisiin.
Myös alueellisilla maanpuolustuskursseilla jaetaan tietoa, miten yhteiskunta varautuu erilaisiin uhkiin ja kuinka turvataan yhteiskunnan elintärkeät toiminnot vaihtelevissa tilanteissa.
”Harjoituksista on hyötyä tositilanteen tullen. Toki täytyy sanoa, että on ollut vaikea ennakoida miten pandemia vaikuttaa niin moniin yhteiskunnan toimintoihin, jopa pysäyttää ne”, Savolainen huomauttaa.
Kokonaisuudessaan Savolainen näkee, että aluehallintovirastot tukevat kuntien työtä. Ne toimivat myös valtion kasvoina alueella.
Oulusta tuli uusi kotiseutu
Savolainen tuli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaksi vuonna 2010 sosiaali ja terveysministeriöstä. Siellä hän työskenteli valtiosihteerinä.
Savolainen on sonkajärveläinen, kotoisin Kainuunmäen kylästä. Oulua hän sanoo ”uudeksi kotiseudukseen”.
”Oulu on miellyttävä kaupunki tehdä töitä. Lomia ja viikonloppuja vietän Sukevalla, välillä teen etätöitäkin sieltä. Nautin, että on selkeät vuodenajat, ulkoilumahdollisuuksia, pelaan golfia ja metsästän syksyllä, sienestän ja kerään marjoja.”
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätoimipiste sijaitsee Oulussa entisessä lääninhallituksen talossa Linnankadulla. Savolaisen mukaan hänen ja virastonsa työ on tärkeää alueen asukkaille ja elinvoimalle.
”Korostan työyhteisön merkitystä, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. Välillä huolestuttaa, että huomioimmeko riittävästi etätyön vaikutuksia työhyvinvointiin”, huolehtii Savolainen.
Valvontaa ja luvitusta
Aluehallintovirastosta tehdään kahdeksan ministeriön alueellisia tehtäviä. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toimialueita ovat Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu sekä työsuojelussa ja ympäristöluvituksessa myös Lappi.
Valta sulkea ja rajoittaa
Tartuntatautilaki edellyttää aluehallintovirastoja valvomaan tartuntatautien torjuntaa alueellaan. Se valvoo, että sairaanhoitopiirit, sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymät ja kunnat ovat varautuneet terveydenhuollon häiriöihin.
Pandemiassa aluehallintovirastolla on määräysvalta sulkea julkisia rakennuksia sekä rajata yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten osallistujamäärää.
Ympäristöasiat työllistävät virastoa
Lisäksi aluehallintovirastossa myönnetään lupia, ohjataan, valvotaan, koulutetaan ja jaetaan kehittämisavustuksia. Suurimmat toimialat ovat ympäristöluvitus sekä työsuojelu ja sosiaali- ja terveystoimi.
Aluehallintovirastoille kuuluu myös alueensa opetus- ja kulttuuritoimen, varhaiskasvatuksen ja kirjastotoimen alueellisia tehtäviä sekä liikuntatoimen avustuksien myöntämistä, pelastuslaitosten valvontaa ja varautumista.
Lisäksi aluehallintovirastoille kuuluu ympäristöterveydenhuoltoon ja alkoholin vähittäismyynnin valvonta- ja lupatehtäviä.