Vety ja vaimo vetivät vihreän siirtymän projektipäällikön Ouluun

Vastikään vihreän siirtymän projektipäällikkönä aloittanut Joonas Söderholm liikkuu Oulussa laatikkopyörällä. Kuva: Inka Lohvansuu

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki tarjoaa vihreään siirtymään satsaaville yrityksille erinomaiset toimintaedellytykset. Siitä vastaa osaltaan vihreän siirtymän projektipäällikkö Joonas Söderholm, joka muualta muuttaneena näkee Oulun ilmapiirin kehittämismyönteisenä.

Helmikuussa Oulun kaupungilla aloittaneen Joonas Söderholmin työ on laajasti todettuna luoda mahdollisuudet vihreän siirtymän keskittymiselle Oulussa. Vihreän siirtymän projektipäällikkö auttaa yrityksiä perustamaan kaupunkiin vihreän siirtymän laitoksia.

”Kaupungillahan on teollisuusalueita, joihin vihreän siirtymän toimintoja suunnitellaan. Minun tehtäväni on laatia, seurata ja ylläpitää vihreän siirtymän suunnitelmaa niin, että teollisten toimijoiden on hyvä tehdä töitä täällä”, luonnehtii Söderholm.

Teollisuusalueista keskeisimpiä ovat Oulussa sataman Oritkari, Vihreäsaari ja Pyyryväinen Ruskon perällä sekä Laanila.

Ajankohtaisia ovat erityisesti vetyenergialaitokset. Vastikään on tehty ranskalaisen Verso Energyn kanssa yhteistoimintasopimus, joka tähtää synteettisen lentopolttoaineen valmistuslaitoksen rakentamiseen Oritkariin.

Laanilaan on suunnitteilla Oulun Energian vedyn tuotantolaitos. Pyyryväiseen on tehty kolmen vedyn tuotanto- ja jalostuslaitoksen suunnitteluvarausta.

Söderholm uskoo vedyn tulevaisuuteen. Sitä voidaan käyttää teollisuudessa sellaisenaan tai siitä voidaan tehdä esimerkiksi metanolia tai lentokerosiinia, jolloin laivat ja lentokoneet voivat poistaa fossiilista polttoainetta käytöstä.

Semiurbaani laatikkopyöräilijä

Myös vihreän siirtymän riskienhuomiointi ja niihin vastaaminen kuuluu Söderholmille, samoin vihreän energian hankkeiden talouden seuranta.

Söderholm tuli kaupungille töihin Swecolta, joka on suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys.

Alun perin sipoolainen Söderholm on opiskellut Oulun kauppakorkeakoulussa kolme vuotta ja filosofian maisteriksi Lundin yliopistossa Ruotsissa, jossa opiskeli ympäristöjohtamista ja politiikkaa.

Oulu on suuri ja kasvava kaupunki, mutta tarpeeksi pieni, jotta kaikki on lähellä.
Joonas Söderholm

Vaimonsa hän tapasi Oulun-opintojen järjestöaktiivina. Asuttuaan vuoden Espoossa molemmat halusivat Ouluun, jossa he ovat viihtyneet vuodesta 2021.

”Olen tällainen semiurbaani ihminen. Ostettiin asunto Heinäpäästä, ja liikkumiseeni käytän laatikkopyörää”, Söderholm kuvailee.

”Oulu on suuri ja kasvava kaupunki, mutta tarpeeksi pieni, jotta kaikki on lähellä. Täällä pääsee helposti liikkumaan myös kävellen. Lisäksi Oulussa on kehittämismyönteinen ilmapiiri ja intohimoisia ihmisiä, jotka haluavat mennä asioissa eteenpäin. Kaupungilla on myös töissä omistautuneita viranhaltijoita, joiden kanssa pääsen tekemään yhteistyötä”, Söderholm kehuu.

Ja lisää syitä asettua pohjoiseen löytyy, mitä muuten joutui etelän ihmisille myös selittämään ja puolustamaan:

”Täällä on vielä neljä vuodenaikaa päinvastoin kuin etelässä, halvemmat asunnot ja elämisen astetta rennompi fiilis. Kun tutut käyvät täällä, he ihastelevat, että onpa ihanaa – mutta lisäävät, etteivät silti muuttaisi tänne.”

Söderholm myöntää, että vaimohan tänne myös veti, sillä hän on alun perin oululainen.

Oulussa vahvaa osaamista

Miksi sitten vihreän siirtymän toimijoiden kannattaisi tulla Ouluun ja mitä yrityksiä vielä on tulossa?

”Ensinnäkin nämä siirtymät Ouluun hoidetaan yhteistyössä koko kaupunkiorganisaation voimin, meillä on hyvin paljon tähän liittyvää asiantuntemusta. Oulussa toimii luotettava sähköverkko ja Gasgridin kansallista vedyn siirtoverkkoa suunnitellaan Oulun läpi. Lisäksi on olemassa kaukolämpöverkko hukkalämmölle, biogeenistä hiilidioksidia vedyn jalostamiseen sekä puhdasta vettä merestä ja joesta”, Söderholm luettelee.

”Oulussa sijaitsee myös teollisuusalueita, joita kehitetään, sekä kaupunkiyhtiötä kuten Vesi, Satama ja Energia, ja korkeakouluista saadaan osaavaa henkilökuntaa. Oulussa tehdäänkin huippututkimusta esimerkiksi vedystä.”

”Oululla on myös vahva teollinen perimä, mutta onhan iso kaupunki kulttuuripuolellakin houkutteleva”, muistuttaa Söderholm.

Lue myös