Vesijumpat vetävät vuodesta toiseen
Kyselyn mukaan oululaiset kokevat liikuntapalveluiden ohjaajat innostaviksi ja ammattitaitoisiksi.
Liikuntapalvelut tarjoaa ohjausta monilla tavoin, esimerkiksi kuntosaleilla, lasten ja nuorten ryhmissä sekä erityisliikkujille. Ylivoimaisesti suosituin tunti oululaisille on kuitenkin vesivoimistelu.
”Siellä käy ehdottomasti eniten porukkaa. Monessa päiväryhmässä on yli 100 osallistujaa”, kertoo ohjauspalveluiden päällikkö Marko Savolainen.
Ohjattujen liikuntapalveluiden kyselyyn vastasi 770 henkilöä marraskuussa 2019. Kyselyn teki Trapesti Oy liikuntapalveluiden tilauksesta.
Vesivoimistelun suosioon on monta syytä. Kyselyssä ohjaajien ammattitaito sai kuntalaisilta eniten kiitosta. Jumppiin on helppo tulla, koska niihin ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Oulussa vesivoimistelut kuuluvat uimalipun hintaan, toisin kuin monilla muilla paikkakunnilla. Myös kaupungin edullinen seniorikortti houkuttelee ikäihmisiä säännöllisesti jumppaaman ja tapaamaan toisia ihmisiä altaan äärelle.
Musiikilla vai ilman?
Ohjauspalveluiden asiakastyytyväisyyskysely on toteutettu 2011 lähtien joka toinen vuosi. Vuodesta toiseen ohjaajien musiikkivalinnat jaksavat puhuttaa osaa kuntalaisista. Tyytymättömyys tunneilla käytettävään musiikkiin oli tuoreen kyselyn mukaan kuitenkin vähentynyt verrattuna vuoteen 2017.
Musiikkitarjonnassa on pyritty siihen, että jokaiselle on jotakin. Kaikkia ei voi sama musiikki samalla tunnilla miellyttää.
”Meille saattaa tulla puhelu, että miksi pitää olla jollakin tunnilla musiikkia. Ja sitten tulee viisi puhelua perään, että miksi musiikkia ei ollut”, kuvailee Savolainen tilannetta.
Osa vesivoimisteluista pidetään siis musiikittomina. Vesijumpan kalenterissa on merkintä, onko tunnilla musiikkia tai ei.
”Sen takia kyselyitä tehdään, että voidaan parantaa omaa toimintaa.”
Tarjonnan puutteesta ei ainakaan voi moittia, sillä normaalitilanteessa kaupungilla pyörii noin 60 vesijumppaa joka viikko kolmessa eri uimahallissa.
Vesijumppaamaan ehkä elokuussa
Sisäliikuntapaikat ovat tällä hetkellä suljettuina valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Aluehallinnolta odotetaan tarkempia ohjeita niiden avaamisesta kesäkuusta eteenpäin. Lomautettuna olevat ohjaajat palaavat töihin niin ikään kesäkuun alusta.
Savolaisen mukaan toiveena on, että vesivoimistelut pyörisivät elokuusta eteenpäin normaalilla tasolla. Kesän aikana niiden järjestäminen ei onnistu 50 hengen kokoontumisrajoituksen vuoksi. Ohjattuja liikuntapalveluita voidaan koronan vuoksi tarjota tulevana kesänä muutenkin vähemmän kuin normaalisti. Kaupungin päätöksen mukaisesti kesätyöntekijöitä ei palkata, joten työvoimaa on tavallista vähemmän.
”On tosi harmillista, että kuntalaiset eivät pääse liikkumaan ja harrastamaan normaalilla tavalla. Liikuntapaikkojen sosiaalistakaan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Monelle ikäihmiselle nämä ovat ainoita paikkoja, joihin tullaan päivittäin ihmisiä tapaamaan. Toivotaan, että kun tilanne normalisoituu, niin ihmiset tulee reippaasti harrastaan ja kunto kohoaa samalle tai paremmalle tasolle kuin ennen!”