Vesalan kylällä keppareista yhteistä iloa!

Nelosluokkalaiset Elea Mehtälä ja Bettiina Hämäläinen kisaamassa Ylikiimingin koulun pihan keppariradalla. Kuva: Anne Peltola

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ylikiimingin Vesalan kylällä toimii aktiivisesti niin kyläyhdistys kuin koti-koulutoimikunta. Asukkaat osallistuvat aktiivisesti kylällä järjestettävään toimintaan.

”Viime syksynä halusimme järjestää jotain yhteistä tekemistä, sillä vallitsevan koronatilanteen takia Vesalan monitoimitalossa järjestettävät, kaikille avoimet Vesala Open -illat jäivät tauolle. Niinpä Fablabissamme laitettiin pystyyn keppihevosten rakennustalkoot koronarajoituksia noudattaen. Talkoolaisia tuli niin Vesalasta kuin muualta Ylikiimingistä”, kertoo apulaisjohtaja Perttu Hämäläinen.

”Kyläyhdistys tekee tiiviisti yhteistyötä koulun kanssa, joten keppari-projektiin lähdettiin ilman muuta ilolla mukaan!”, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Armi Jokitalo.

Mukavaa tekemistä kaikenikäisille

Hämäläisen keppariehdotuksesta innostuivat niin lapset kuin aikuiset.

”Nyt kun moni asia on tauolla, tämä oli tosi erityinen projekti toteuttaa. Yhdessä tekemisen ilo oli käsin kosketeltavaa. Projektiin osallistuminen tuotti hyvää monen osallistujan mieleen”, Armi jatkaa.

Koulun ja aktiivisten kyläläisten lisäksi projektiin osallistui 4H-yhdistys ja yrityksiä. Osa materiaaleista rahoitettiin isomman yhteisöllisen hankkeen kautta.

”Saimme hieman rahoitusta varhaiskasvatuksen, koulun ja kyläläisten yhteisestä kasvimaa-hankkeesta, sillä keppihevostoiminnalle on tarkoitus rakentaa toimintoja jokirannan puutarhamiljööseen”, Hämäläinen kertoo.

Syksyn 2020 aikana Ylikiimingissä kokoonnuttiin talkoisiin yhteensä neljäksi illaksi.

”Tavoitteenamme oli tehdä keppareita ja esteitä molemmille Ylikiimingin alakouluille ja neljään päiväkotiin”, apulaisjohtaja kertoo projektista.

”Talkoissa oli innostunut tunnelma. Kylällä oli kaivattu yhdessä tekemistä”, Armi Jokitalo muistelee.

Kepparitehdas Fablabiin

Lasten ja aikuisten lisäksi myös koulun käsityötunneilla ja kepparikerhossa osallistuttiin talkoisiin. Varsinainen rakentaminen tapahtui koulun makerspace-ympäristössä.

Jenny Holmi ja Kaisla Alamäki leikkaavat kepparihahmoja kaavan mukaan. Kuva: Perttu Hämäläinen

”Ensimmäiset talkoot pidimme viime lokakuussa. Osa keppareista on villasukkahevosia, mutta suurin osa mallin mukaan ommeltuja. Lopputuloksena syntyi yhteensä noin 40 kepparia ja lisäksi erilaisia esteitä ja puomeja”, Hämäläinen jatkaa.

Keppariesteiden osia suunniteltiin digitaalisesti ja valmistettiin laserleikkurilla. Muu tekeminen oli perinteisempää käsillä tekemistä niin ompelu- kuin nikkarointihommissa.

Lisää liikuntaa välitunneille

Keppihevostalkoilla ylikiiminkiläiset pääsivät yhdessä talkoisiin hyvän asian puolesta.

”Halusimme saada aikaan jotain hyvää korona-aikana. Keppihevoset innostavat lapsia liikkumaan enemmän päiväkodeissa ja koulupäivien aikana”, Perttu Hämäläinen valottaa projektin taustoja.

Viimeiset kepparit ja esteet luovutettiin päiväkoteihin ja kouluille viikolla 50. Lapset olivat itse mukana luovuttamassa niitä.

Vesalan koulun keppihevoset valmistautuvat välituntikisoihin. Kuva: Anne Peltola

”Päiväkodissa oltiin iloisia, kun veimme heille keppareita. Oli surullista luopua osasta hienoja keppareita, mutta toisaalta oli kivaa tuottaa muille iloa”, kertoo Iida Kannala.

Vesalan koulun pihalla kepparit ovat olleet koko ajan ahkerassa käytössä välituntien aikana. Oppilaiden mielestä parasta keppareissa on niiden rakentaminen, niillä kisaaminen ja ennätysten rikkominen. Välitunneilla yleensä treenataan kisoja varten.

”Kepparikisat on hyvä paikka nähdä, mitä on oppinut – aina ei tarvitse voittaa”, muistuttaa puolestaan Bettiina Hämäläinen.