Terveysvalmennus auttaa eteenpäin – Kirsi Kivelä tutki valmennuksen vaikutuksia paljon terveyspalveluja käyttäviin asiakkaisiin

Kirsi Kivelä on tavoitteellinen aikatauluttaja. Elämäntapa sopii niin tohtorinväitökseen kuin maratonjuoksuunkin. Kuvaaja Sanna Krook.

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirsi Kivelä tutki tohtorinväitöksessään oululaisia paljon hyvinvointikeskusten palveluita käyttäviä asiakkaita. Terveet elämäntavat ovat nyt muotia samalla, kun henkilökohtainen liikunta- ja elämäntapavalmennus kukoistaa bisneksenä.

Sitten on olemassa myös terveysvalmennusta, jota saa oululaisista hyvinvointikeskuksista.

Valmentajina sairaanhoitajat

Terveysvalmennuksesta on väitellyt tohtoriksi Kirsi Kivelä. Hän tutki terveysvalmennuksen vaikutuksia paljon terveyspalveluita käyttäviin asiakkaisiin, jotka asioivat Oulun hyvinvointikeskuksissa. Kivelä työskentelee Tuiran hyvinvointikeskuksessa palvelupäällikkönä.

Terveysvalmennus on terveyttä edistävä menetelmä, jolla henkilöä autetaan muuttamaan elintapojaan. Samalla häntä tuetaan saavuttamaan henkilökohtaisia terveystavoitteitaan.

”Asiakkaan tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi painonhallintaan, elintapoihin tai stressinhallintaan. Valmentajina toimivat hyvinvointikeskusten sairaanhoitajat, jotka tukevat asiakasta ja auttavat tavoitteiden saavuttamisessa”, Kivelä kertoo.

Keväällä alkavat elintaparyhmät

Aiheeseen Kivelä on käytännössä tutustunut aiemmassa työssään sairaanhoitajana.

”Olen tehnyt pitkäaikaissairaiden hoidon ohjausta ja siksi tämä aihe sopi ajatusmaailmaani”, Kivelä sanoo. ”Haluan auttaa näitä ihmisiä ja tämä on myös yhteiskunnallisesti ajankohtainen aihe. Toki on näin, että paljon palveluita käyttävät muodostavat kymmenen prosenttia Suomen väestöstä ja 80 prosenttia kustannuksista. Sitä on aiemmin tutkittukin Oulussa.”

Kivelän tutkimuksessa selvisi, että paljon terveyspalveluita käyttävät ovat keskimääräistä iäkkäämpiä monine sairauksineen.

”Lopulta terveysvalmennus kuitenkin paransi heidän suoriutumistaan arjessa, lisäsi tarmokkuutta ja liikunta-aktiivisuutta sekä laski verenpainetta”, Kivelä kertoo.

Keväällä kaikissa Oulun hyvinvointikeskuksissa alkavat elintaparyhmät. Niihin pääsee 10 henkilöä lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolta. Oleellista on oma motivaatio elämäntapamuutokseen.

Ensimmäinen tutkimus paljon palveluita käyttävistä

Omaa terveyttään Kivelä hoitaa liikkumalla ja etenkin juoksemalla maratoneja.

”Viimeiseen pariin vuoteen en ole juossut tohtorinväitöksen takia tavoitteellisesti, lisäksi viime vuonna minulle tuli tämä uusi työ. Lokakuussa kävin yhdessä maratonissa. Kun liikkuu, on vireämpi ja jaksaa tehdä asioita”, Kivelä huomioi.

Hän myöntää olevansa tavoitteellinen aikatauluttaja.

”Olin päättänyt, että väittelen 13.12.2019.”

Kivelä teki väitöksensä Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikköön vuosina 2015–2016.

Kyseessä oli ensimmäinen tieteellinen tutkimus, joka tehtiin paljon terveyspalveluja käyttäville asiakkaille. Aiemmin ei ollut myöskään määritelty keitä ovat paljon palveluita käyttävät asiakkaat.

Väitöksestä poimittua (lähde Oulun yliopisto)

TtM Kirsi Kivelä havaitsi väitöstutkimuksessaan terveysvalmennuksen parantavan asiakkaiden psyykkistä suoriutumista arjessa, lisäävän tarmokkuutta ja liikunta-aktiivisuutta ja laskevan verenpainearvoja. Positiivisia muutoksia havaittiin myös fyysisessä arjessa suoriutumisessa, psyykkisessä hyvinvoinnissa, kivun kokemisessa ja yleisessä terveydentilassa. Sen sijaan tupakointiin, alkoholin käyttöön ja painon hallintaan valmennuksella ei ollut vaikutusta.

Tulokset osoittivat paljon terveyspalveluita käyttävien asiakkaiden olevan keskimääräistä iäkkäämpiä ja monisairaampia, minkä lisäksi heidän elämänlaatunsa oli usein heikentynyt. Yllättävää oli Kivelän mukaan se, että asiakkaat olivat hoitoon sitoutuneita ja liikkuivat aktiivisesti jo entuudestaan. Kuitenkin myös näillä osa-alueilla havaittiin edistymistä vuoden seuranta-aikana.

Terveysryhmiä ja hyvinvointitapaamisia

Terveysryhmiin ja elintapaohjaukseen voi hakea Oulun Omahoitopalvelun tai oman hyvinvointikeskuksen kautta. Ryhmät ovat pääsääntöisesti maksuttomia. Lisätietoa kaupungin verkkosivuilla.

Hyvinvointitupakiertue innostuu liikkumaan. Kiertue vierailee Kellossa, Haukiputaalla, Oulunsalossa, Maikkulassa ja Ylikiimingissä. Tarkempi ohjelma kaupungin sivuilla.

Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen alueen 68-vuotiaat asukkaat kutsutaan hyvinvointitapaamiseen seniorineuvolaan. Lisätietoa kaupungin verkkosivuilla. 

65plus palveluopas antaa vinkkejä hyvinvointiin ja terveyteen