Teams vaihtui luokkahuoneeseen – Vanessa Cunha näkee viimein kurssikaverinsa

Vanessa Cunha (oik.) on tänä syksynä käynyt Riikka-Maija Gardemeisterin vetämällä suomen kielen jatkokurssilla Aleksinkulmassa. Kuvat: Sanna Häyrynen

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ilmapiiri Yhdysvalloissa oli muuttunut ikäväksi Trumpin presidenttikaudella, lapsen koulumatkoihin meni metrolla 45 minuuttia suuntaansa – ja sitten tuli vielä pandemia. Siinä lista syitä, joiden vuoksi Vanessa Cunha perheineen päätti muuttaa New Yorkista Ouluun viime lokakuussa.

Cunhan mies on kotoisin Oulusta, joten täysin sattumalta he eivät kaupunkiin päätyneet. Cunha itse on lähtöisin Brasiliasta ja puhuu portugalia äidinkielenään. Tämän vuoden helmikuussa hän aloitti suomen kielen opinnot Villa Victorissa suoraan jatkokurssilta.

”Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 20 vuotta, joten olen kyllä kuullut suomea ja ymmärrän sitä, mutta nyt halusin oikeasti oppia käyttämään kieltä. Parikymmentä vuotta sitten kävin Columbian yliopistossa suomen kielen kurssilla. Se oli ainoa suomen kielen kurssi koko New Yorkissa silloin. Sain käsityksen, miten kieli toimii”, hän kertoo lähtötilanteestaan.

Suomenopiskelija ja suomenopettaja
Suomen kielen jatkokurssilla on viime aikoina opeteltu suomen sanatyyppejä ja niiden taivuttamista. Esimerkiksi si-loppuinen kuusi-sana taipuu genetiivissä muotoihin kuusen tai kuuden riippuen siitä, tarkoitetaanko puuta vai numeroa.

Ääni oli tuttu

Koko kevään Vanessa Cunha opiskeli suomea Teamsin kautta. Vasta elokuussa päästiin luokkiin ja tapaamaan kasvokkain.

”Teamsissa ei oikein ollut opiskelijoiden välistä dynamiikkaa, kun ei nähnyt toisten reaktioita. Nyt ymmärtää paremmin, kun näkee ilmeet.”

Luokkahuoneeseen pääsystä on ilahtunut myös Cunhan suomenopettaja Riikka-Maija Gardemeister Villa Victorista.

”Alkusyksystä meillä oli vielä maskit, joten ensin näin vain silmät, mutta oppilaiden äänet tunnistin. Vaikka en ollut Vanessaa aiemmin tavannut, tuntui, että tunnen hänet, kun olin hänen ääntään Teamsissä kuullut”, hän sanoo.

Gardemeister aloitti Villa Victorissa opettajana helmikuussa, eli samaan aikaan, kun Cunha opintonsa.

”En nähnyt silloin aluksi opiskelijoita enkä työkavereita. Kollegaopettajan kanssa puhuimme kaikella rakkaudella pikku palleroista ja kysyimme toisiltamme, montako palleroa sinulla oli tänään tunnilla”, Gardemeister kertoo huvittuneena viitaten pyöreisiin nimisymboleihin Teams-kokouksissa.

Kohti kotoutumiskoulutusta

Vanessa Cunha on ammatiltaan pianisti. Suomessa hän haluaa tehdä työtään: esiintyä ja opettaa.

”Olen tehnyt tohtorintutkinnon, jotta voin opettaa yliopistossa. Voin opettaa englanniksikin, mutta toivon, että jonain päivänä osaisin opettaa myös suomeksi”, hän pohtii.

Cunhan ja opettaja Gardemeisterin tiet erkanevat pian, sillä Cunha on juuri saanut tiedon pääsystä kotoutumiskoulutukseen. Se tarkoittaa suomen opiskelua joka arkipäivä yhdeksästä kahteen.

Gardemeisterin mielestä Cunhan tapauksessa Villa Victorin tehtävä toteutuu hienosti:

”Kokoamme ihmisiä yhteen ja täältä he ponnistavat eteenpäin, kun ovat saaneet tarpeeksi eväitä.”

Katso videolta lisätietoa suomen opiskelusta Villa Victorissa: