Sirkuksen taika palaa Ouluun: Sirkus Finlandian kiertuetta ei korona enää kurita, mutta Ukrainan sota vei orkesterin
Sirkuksen tunnelmasta päästään jälleen nauttimaan myös pohjoisessa kahden vuoden tauon jälkeen. Kuvat: Sirkus Finlandia
Sirkuksen juontajan Seppo Tauriasen aamukammasta piikit loppuvat huomenna ja ilo alkaa, sillä Sirkus Finlandia saapuu Ouluun. Edessä on yksitoista päivää putkeen ilman päivittäistä siirtymistä seuraavaan paikkaan. Vaikka kiertue-elämä on osa sirkuslaisten arkea, ovat pidemmät pysähdykset mieluisaa vaihtelua, joita odotetaan hartaasti.
“Oulu on ehdottomasti kaivattu tauko koko sirkuksen väelle! Varmasti kaikki meistä ovat laskeneet, montako päivää mennään yhden päivän paikkoja, ennen kuin pääsemme tänne. Kun Oulussa ollaan pidempään, ei tarvitse joka ilta laittaa vaunua kuntoon ja siirtyä seuraavaan paikkaan. Voimme tehdä myös tarvittavia teknisiä huoltotöitä, kun olemme pidempään aloillamme”, Tauriainen toteaa.
Ouluun Tauriainen palaa erityisen mielellään, sillä Oulu on hänen kotikaupunkinsa ja luvassa on paljon tapaamisia sukulaisten ja ystävien luona. Ensin hän kuitenkin suuntaa äidin luokse.
“Oulu on tietysti erityisen mukava juuri siksi, että pääsen näkemään itselleni tärkeitä ihmisiä, joita pitkän kiertueen aikana ei muutoin näe. Kaikki sirkuksessa tietävät, että olen Oulusta, joten on mukava näyttää heille paikkoja. Kun teltta on pystyssä, suuntaamme porukalla varmasti torille aamukahveille. Kauppahalli ja Ainolan puisto – ne ovat omat lempipaikkani Oulusta ja varmasti sirkuslaisetkin niihin suuntaavat”, Tauriainen myhäilee.
Tallista esiintyjäksi
Tauriainen tunnetaan paremmin esiintymislavoilla ja sirkuksen maneesilla taiteilijanimeltään, klovni Sebastianina, joka esiintyy vatsastapuhujana, taikurina ja tietysti klovnina. Sirkuslainen hänestä kuitenkin tuli tallin kautta.
“En ajatellut koskaan, että menisin maneesille, ainakaan esiintymään! Olin ensin monta vuotta sirkusteltan takana – tallipoikana hoidin hevosia ja kameleita ja tein töitä telttaporukassa. Viihdyin ja tykkäsin tehdä töitä sirkuksessa ja joka kesä palasin kiertueelle. En ajatellut, että minusta tulisi myös esiintyjä. Päädyin maneesille ensin taikurin avustajaksi ja sen jälkeen tallit saivat jäädä, esiintyminen vei minut mukanaan”, Tauriainen tunnustaa.
Tänä vuonna taiteilijalla tulee 20 vuotta täyteen sirkuksen mukana, viimeiset kuusi kautta Tauriainen on toiminut sirkuksen juontajana. Talvella hän viihdyttää laivamatkustajia. Voisi kuvitella, että matkalaukkuelämää viettävä taiteilija olisi tottunut askeettiseen elämään, onhan vaunussa tilaa rajallisesti.
“Olen kyllä melkoinen tavaran hamstraaja. Juuri tulin vaunulle kirpputorin kautta ja mukaani lähti vaasi ja maitotonkka. Minulla on varasto Oulussa, jonne vien hankintani säilöön”, Tauriainen nauraa.
Kiertue suunnitellaan tarkasti
Viimeiset kaksi vuotta Sirkus Finlandia on kiertänyt vain muutaman kuukauden kesässä ja pysynyt Tampereen eteläpuolella. Nyt kiertue toteutetaan täysimittaisena ja Sirkus Finlandia esiintyy yli sadalla paikkakunnalla – sirkuksen kotipaikalta Karjaalta aina Ivaloon saakka. Kiertueen suunnittelussa täytyy huomioida monta asiaa, myös kiertämisen kustannuksia.
“Sodan vuoksi noussut polttoaineen hinta vaikuttaa myös sirkuksen kiertueeseen. Olemme oikoneet reittiä, aikaisemmin saatoimme palata vielä Pohjois-Suomesta etelämmäksi, mutta nyt liikkuminen on niin kallista, ettei sellaista pystyisi tekemään”, Tauriainen toteaa.
Ukrainan sota vaikuttaa myös sirkuksen henkilökuntaan, sillä osa sirkuskiertueen vakikasvoista on nyt puolustamassa kotimaataan.
“Esimerkiksi meidän orkesterimme on ukrainalainen ja samoin muutamia muita meidän vakituisia sirkuslaisiamme. He ovat nyt kotimaassaan, osa rintamallakin, eivätkä he pääse kiertueelle. Osittain toimimme hieman normaalia pienemmällä henkilökunnalla”, Tauriainen kertoo.
Kulut on syytä pitääkin kurissa, sillä vielä 2019 Sirkus Finlandian liikevaihto oli yli 4,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 liikevaihto tippui 0,9 miljoonaan euroon ja sirkus tuotti tappiota yli miljoona euroa. Normaalisti seitsemän kuukauden kiertueella sirkuksessa käy yli 200 000 katsojaa. Kun sirkus on kiertänyt viimeiset kaksi vuotta Etelä-Suomessa, ainakin Pohjois-Suomessa luulisi intoa ja kävijöitä katsomoon löytyvän.
Sirkus uudistuu huomaamatta
Sirkuksen ohjelmisto – ja oikeastaan koko konsepti – nojaa nostalgiaan. Harva muu viihdemuoto koostuu edelleen samoista elementeistä, mistä lähdettiin liikkeelle kiertävien sirkusryhmien noustua suosioon 1800-luvun alussa. Tuolloin – ja edelleen – sirkuksen ydinohjelmisto koostuu akrobatiasta, klovneista, taikureista, jongleerauksesta, eläinnumeroista. Katsomiskokemukseen kuuluu tunnelmallisesti valaistu teltta ja ohjelmanumeroita säestävä orkesteri. Nostalgia on osa sirkuksen taikaa ja uudistukset – niitä ei yleisö yleensä edes huomaa.
“Oikeastaan sirkuksen tekniikka on se, missä uudistumme. Teltta nousee ylös nopeammin koneiden avustamana, valaistus ja äänentoisto ovat kehittyneet, mutta ne muutokset eivät näy yleisölle oikeastaan mitenkään. Niiden avulla vain kiertäminen helpottuu”, Tauriainen toteaa.
Sisältöön ei ole syytä kajota.
“Itsekin muistan, kuinka voimakas kokemus sirkus oli lapsena – teltta tuntui isolta, ilmassa tuoksui hattara ja popcorn ja se kaikki on niin taianomaista”, Tauriainen pohtii.
“Vanhempi yleisö haluaa palata niihin muistoihin ja tarjota vastaavan kokemuksen omille lapsille tai lapsenlapsilleen”, hän jatkaa.
Esiintyvät taiteilijat ja oikeastaan koko sirkus saa taikansa yleisöstä.
“Vaikka me esiinnymme ilta toisensa jälkeen ja joskus useita näytöksiä päivässä, yleisölle kokemus on ainutkertainen. He tulevat kerran vuodessa katsomaan esityksemme – tai ovat sirkuksessa ensimmäistä kertaa. Siinä yleisön silmien loisteessa on jotain maagista, joka tarttuu meihin sirkuslaisiin joka esityksessä!”, Tauriainen vakuuttaa.
Tavallisesta Tauraisestakin kuoriutuu katsomon taikavoimasta Sirkustaiteilija Sebastian.
Sirkus Finlandia Oulussa 20. – 29. Toukokuuta, liput ja näytösajat löydät oheisesta linkistä.